"Η ρητορική του Αμβρόσιου είναι επικίνδυνη"- Γιατί τον μήνυσαν οι ομοφυλόφιλοι

Λύο Καλοβρυνάς: Η ρητορική μίσους του είναι κοινωνικά επικίνδυνη, έχει θύματα

Κοινωνικά επικίνδυνη ρητορική μίσους χαρακτηρίζουν τα όσα έγραψε εναντίον των ομοφυλόφιλων, οι εννέα συμπολίτες που μήνυσαν τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, Αμβρόσιο με αποτέλεσμα να τον οδηγήσουν σε δίκη την Άνοιξη του 2018. Θυμίζουμε ότι ο Αμβρόσιος στις 4 Δεκεμβρίου 2015 είχε αναρτήσει στο προσωπικό του ιστολόγιο άρθρο με ύβρεις κατά των ομοφυλόφιλων υπό τον τίτλο «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ!- Ας μιλήσουμε έξω απ τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ!».

Μιλώντας για τους λόγους που τους οδήγησαν στην μήνυση του Μητροπολίτης ο μεταφραστής και ψυχοθεραπευτής, Λύο Καλοβρυνάς, σημειώνει ότι τους 9 δεν ενδιαφέρει ο ίδιος ο Μητροπολίτης ως άτομα, αλλά ότι τα λόγια του είναι κοινωνικά επικίνδυνα για διάφορους συνανθρώπους μας.

«Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι ο ίδιος ο Μητροπολίτης δεν μας απασχολεί αλλά η ρητορική μίσους που εξαπολύει, γιατί αυτή είναι κοινωνικά επικίνδυνη. Έχει θύματα και η ρητορική μίσους λειτουργεί ως ηθική νομιμοποίηση της βίας, εξ ου και ο αντιρατσιστικός νόμος αυτό προλαμβάνει», εξηγεί ο κ. Καλοβρυνάς.

Ως προς το πώς ένιωσε ο ίδιος διαβάζοντας το κείμενο του κ. Αμβροσίου, σημείωσε ότι ο ίδιος στην ηλικία του έχει συνηθίσει πλέον να ακούει διάφορες χυδαιότητες, «γνωρίζω όμως από νεώτερους αλλά και όταν ήμουν εγώ μικρότερος, ότι κάθε φορά που άκουγα τέτοιες αισχρότητες για το τι σημαίνει να είμαι gay με επηρέαζε πάρα πολύ βαθειά. Ένιωθα «βρόμικος», πίστευα ότι κάτι συμβαίνει με μένα, ότι δεν αξίζω όσο οι υπόλοιποι άνθρωποι. Σε μία ηλικία 30-40 ετών μπορεί να το αντέχουμε γιατί έχουμε αναπτύξει πλέον διάφορα εφόδια και δυνάμεις όμως παιδιά στην εφηβεία ή μικρότερα πραγματικά πείθονται ότι κάτι τρέχει, ότι είναι προβληματικά και πολίτες δεύτερης κατηγορίας με ότι συνεπάγεται αυτό», προσθέτει ο κ. Καλοβρυνάς.

Όπως επισημαίνει ο εκ των μηνυτών του Μητροπολίτη Αμβροσίου, το πρόβλημα με την ρητορική μίσους, γι’ αυτό κι έχει ποινικοποιηθεί, είναι ότι επιβεβαιώνει και συντηρεί την καταπίεση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

«Έχουμε απτά παραδείγματα. Δεν είναι μόνο λόγια. Αυτά τα λόγια που ανέφερε και όχι μόνο εκείνος, αλείφουν βούτυρο στο ψωμί αυτής της βίας, την νομιμοποιούν ηθικά. Κάποιος αργότερα, με βάση αυτά, δικαιολογεί το εαυτό του που πλακώνει στο ξύλο το παιδί του», υπογραμμίζει. Στο ερώτημα κατά πόσο έχει ή όχι το δικαίωμα ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος και ο καθένας να εκφράζει δημοσίως την άποψή του ο κ. Καλοβρυνά τονίζει ότι η ελευθερία του λόγου, όσο και να προστατεύεται από το Σύνταγμα, δεν είναι απεριόριστη.

«Δεν μπορώ στο όνομα της ελευθερίας του λόγου να ασκήσω κακοποίηση σε συγκεκριμένα άτομα ή κοινωνικές ομάδες. Η ελευθερία του λόγου μου επιτρέπει να έχω την γνώμη μου χωρίς αυτή να αποτελεί βία. Τα λόγια ασκούν βία και την νομιμοποιούν, γι’ αυτό κι έχει ποινικοποιηθεί η ρητορική μίσους σε όλα τα δημοκρατικά πολιτεύματα με κάποιο πολιτισμό», συμπληρώνει.

Πάντως, όπως σπεύδει να ξεκαθαρίσει ο εννέα δεν έχουν κάποια τιμωρητική διάθεση απέναντι στον κ. Αμβρόσιο και δεν τους απασχολεί το πρόσωπο αλλά οι πράξεις τους. «Όλοι μας κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει επιτέλους ευρέως κατανοητό και σε αυτή την χώρα ότι τέτοιου είδους ρητορικές και υποκινήσεις σε βία δεν μπορούν να παραμένουν αναπάντητες και ατιμώρητες. Είναι κοινωνικά επικίνδυνες. Τέτοια λόγια αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία μας. Αυτό που θέλουμε είναι να εκμεταλλευτούμε τους νόμους για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα μας. Αν το επιτρέψουμε είναι σαν να συναινούμε στη βία. Γι’ αυτό κινηθήκαμε με αυτή την κίνηση γιατί θα ήταν σαν να συναινούμε σε αυτή την βία που εξαπέλυσε εναντίον των συμπολιτών μας», σημειώνει.

Την ίδια ώρα πάντως οι 9 μηνυτές του Αμβροσίου θεωρούν πολύ σημαντικό ότι ο Εισαγγελέας παρέπεμψε σε δίκη την υπόθεση, και θεωρούν ότι ήδη αυτό είναι μια μεγάλη πρόοδος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα μας. «Οι εισαγγελικές αρχές φαίνεται να πιστεύουν ότι τελείται ένα αδίκημα και είναι επικίνδυνο αυτό που έχει συμβεί. Το σημαντικό είναι ότι θα δικαστεί με βάση δύο νόμους: Τον αντιρατσιστικό για την ρητορική μίσους αλλά και το άρθρο 196 του ποινικού κώδικα σύμφωνα με το οποίο οι ιερείς δεν μπορούν να κάνουν κατάχρηση του αξιώματός τους για να διασπείρουν, ή να υποκινήσουν σε βία με κατάχρηση εξουσίας. Είναι διπλή η κατηγορία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καλοβρυνάς.

Διαβάστε επίσης