Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας έπειτα από έμφραγμα

17/11/2017 | 10:08

Ακόμη και 35 χρόνια μετά το έμφραγμα από το οποίο επιβίωσε ένας άνθρωπος, ο κίνδυνος άνοιας παραμένει αυξημένος ακόμη και 35 χρόνια μετά, σε ποσοστό της τάξης του 35%.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας δανικής επιστημονικής έρευνας. Η άνοια αγγειακής αιτιολογίας προκαλείται από εγκεφαλικές βλάβες, οι οποίες οφείλονται είτε σε θρομβώσεις και μικρά εγκεφαλικά, είτε σε αιμορραγικά επεισόδια. Η αγγειακή άνοια είναι διαφορετικής μορφής από τη συνηθέστερη μορφή άνοιας που οφείλεται στη νευροεκφυλιστική νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Άαρχους, με επικεφαλής τον Γιενς Σούντμπολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Circulation» και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 200.000 περιστατικά άνοιας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν επιβιώσει τουλάχιστον επί ένα χρόνο μετά από έμφραγμα, είχαν αυξημένη πιθανότητα 35% κατά μέσο όρο να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους αγγειακή άνοια, αλλά όχι άνοια λόγω Αλτσχάιμερ. Ο κίνδυνος άνοιας ήταν πολύ μεγαλύτερος (τετραπλάσιος), αν ο ασθενής, μετά το έμφραγμα, είχε υποβληθεί και σε επέμβαση μπαϊ πας.

Εκτιμάται ότι περίπου έως το 2050, 131 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα πάσχουν από διάφορες μορφές άνοιας. Η αγγειακή άνοια αποτελεί περίπου το 20% των περιστατικών, ενώ οι άνοιες λόγω Αλτσχάιμερ το 50%. Σε σχέση με τις άλλες μορφές άνοιας, η αγγειακή άνοια θεωρείται αυτή που μπορεί να προληφθεί περισσότερο.

Πηγή: newsbeast.gr

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ

Αχαΐα: Στα ίχνη της ΕΛ.ΑΣ σκληρή συμμορία – Τα μέλη της εμπλέκονται σε τουλάχιστον μία ληστεία και μία διάρρηξη οικίας

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε