"Η Ηφαίστου κάνει θόρυβο" λένε οι φορείς του Δικτύου για την ηχορύπανση και καταγγέλλουν τον Δήμο Πατρέων

Πέντε Φορείς του Δικτύου για την Προστασία από την Ηχορρύπανση με κοιν΄λη ανακοίνωσή τους καταφέρονται κατά της δημοτικής αρχής για ολιγωρία εκ μέρους της στο θέμα της προστασίας από την ηχορύπανση.
Η ανακοίνωση:

«Ως Φορείς του Δικτύου για την Προστασία από την Ηχορρύπανση, επανερχόμαστε για ακόμη μια φορά για να υπενθυμίσουμε την ολιγωρία του Δήμου όσον αφορά θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του.
Όταν ο πολίτης υποφέρει από παράνομες συμπεριφορές και δράσεις συμπολιτών του, υπάρχουν θεσμοί και όργανα της πολιτείας (τοπική αυτοδιοίκηση, ελεγκτικοί δημόσιοι φορείς, αστυνομία, όργανα δικαιοσύνης), που έχουν την υποχρέωση να τον προστατεύσουν. Πολλές φορές κάποια από τα όργανα αυτά είτε κωφεύουν, είτε ενεργούν επιδερμικά και χαλαρά, είτε στη χειρότερη περίπτωση βγάζουν αποφάσεις διφορούμενες, πολλές φορές κάτω από την πίεση του «λόμπυ» των παρανομούντων, τις οποίες χρησιμοποιούν οι παρανομούντες για να συνεχίσουν τη ανομία τους. Για τη βελτίωση της κατάστασης είτε πρέπει να έλθουν οι πολίτες σε χρονοβόρες δικαστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, κάτι που δε θεωρούμε ότι είναι σωστό, ή να απευθυνθούν στις ανεξάρτητες αρχές που ελέγχουν τη δημόσια διοίκηση, τόσο για την αδράνειά τους όσο και για τη μη εφαρμογή των νόμων.
Για τα προβλήματα τόσο της Ηχορρύπανσης, με δεκάδες διαπιστώσεις και πρόστιμα, όσο και για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην οδό Ηφαίστου, έχει χυθεί πολύ μελάνι στον τύπο της Πάτρας.
Η Κανονιστική απόφαση του Δήμου, αγνοώντας το νόμο, επέτρεψε τη συνέχιση της παράνομης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στο δρόμο για δύο χρόνια, παρά τις αντιδράσεις των περιοίκων και των πολιτών. Για την τήρηση του νόμου χρειάστηκε να καταφύγουν οι πολίτες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία αποφάσισε ότι είναι παράνομη η απόφαση του Δήμου. Ο Δήμος για πάνω από 3 μήνες δεν έκανε καμία ενέργεια και οι παρανομίες συνεχίζονται. Ο Συνήγορος του Πολίτη, (Σ.τ.Π.) στον οποίον απευθυνθήκαμε, διαπίστωσε την παρανομία και έστειλε έγγραφο (α.π. 230983/45072/2017) σε όλες τις αρμόδιες αρχές να αναφέρουν αν και γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Μετά από αυτό ο Δήμος Πάτρας, αντί να παραδεχθεί ότι ήταν λάθος η παράταση της παρανομίας και να διορθώσει την Κανονιστική, στέλνει στους πολίτες (μόνο;) δήθεν διευκρινίσεις (α.π. 1197/139642/3-11-2017) ότι «οποιαδήποτε άδεια κατάληψης κοινοχρήστων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί πεζοδρόμου, σύμφωνα με το άρθρο 7.1.3 της υπ αριθμ 243/5.4.2017 Κανονιστικής Απόφασης πεζοδρόμων και πλατειών στο Ιστορικό Κέντρο, χορηγείται ή έχει χορηγηθεί υπό την προϋπόθεση ούτως ή άλλως της εξασφάλισης, σύμφωνα με την διάταξη του εδ 4 του άρθρου 2 της υπ αριθμ 52907/2009 απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 2621/Β/31/12/2009) της λωρίδας ελαχίστου πλάτους 3,5 μ. για την προσπέλαση και εξυπηρέτηση οχημάτων έκτακτης ανάγκης π.χ. πυροσβεστικά, ασθενοφόρα κ.λπ.» Η διευκρίνιση αυτή οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση χωρίς να απαλλάσσει το Δήμο της Πάτρας από τις καίριες ευθύνες του. Ας αναγνωρίσει ο Δήμος το λάθος του και ας πάρει τη σωστή απόφαση.

 

Να σημειώσουμε επίσης ότι καθώς η υπόθεση έχει φτάσει και στο Συνήγορο του Πολίτη, αναμένουμε τις αντιδράσεις και τις ενέργειες και των άλλων φορέων, στους οποίους απευθύνεται ο Σ.τ.Π. για να πάψουν οι αυθαιρεσίες και παρανομίες σε βάρος των πολιτών.

 

Οι Φορείς του Δικτύου για την Προστασία από την Ηχορρύπανση
● ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ www.protasi.org.gr
● ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ
● ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr
● ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ www.oikipa.gr
● ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ www.politesendrasei.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ