Με τις νέες αντικειμενικές αξίες ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το 2018

Αναβάλλεται η αναπροσαρμογή τους για το νέο έτος

Για τους πρώτους μήνες του 2018 αναβάλλεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων σε όλη τη χώρα με στόχο αυτές να προσεγγίσουν τα επίπεδα της αγοράς είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως λένε τώρα στο υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει περίπτωση οι νέες τιμές ζώνης των ακινήτων να είναι έτοιμες πριν την άνοιξη.

Ωστόσο αυτό θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Ανεξάρτητα από το πότε θα ισχύσουν οι αντικειμενικές αξίες ο φόρος του 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές.

Μάλιστα, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος που ισχύει σήμερα και ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση προκειμένου ο φόρος του επόμενου έτους να υπολογιστεί πάνω στις νέες τιμές ζώνης που θα ισχύσουν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές αλλά και τις παρεμβάσεις στο συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές θα φέρουν μειώσεις στις περιοχές που οι εμπορικές αξίες βρίσκονται πολύ κάτω από τις αντικειμενικές σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 70%, αυξήσεις σε «φθηνές» περιοχές ενώ σε πολλούς δήμους οι τιμές ζώνης θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα αφού μετά την οριζόντια αναπροσαρμογή που έγινε τον Ιανουάριο του 2016 διαπιστώθηκε ότι έχουν προσεγγίσει τις πραγματικές τιμές.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα στηριχθεί σε τρεις παραμέτρους: στα μισθώματα, στις αγοραπωλησίες που έχουν καταγραφεί στο Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε μια βάση δεδομένων συγκεντρώνονται στοιχεία από συμβολαιογραφεία, τράπεζες και τα μισθωτήρια συμβόλαια. Με την εφαρμογή ενός αλγόριθμου τα δεδομένα αυτά θα δίνουν τις τιμές ζώνης. Η αναπροσαρμογή θα αφορά μόνο τις τιμές ζώνης και όχι τους συντελεστές που προσδιορίζουν την τελική φορολογητέα αξία των ακινήτων όπως συντελεστές εμπορικότητας, οικοπέδου, ορόφου κλπ.

Πηγή: newsbeast.gr