Τι συμβαίνει στη Μαιζώνος; Οι παρατεταμμένες διακοπές και ο κίνδυνος υπνηλίας της αντιπολίτευσης- Οι παρατάξεις και ο νέος νόμος

Άν η διαρροή πριν από μήνες της είδησης περί αλλαγής του εκλογικού νόμου και εφαρμογής της απλής αναλογικής στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, έγινε αφορμή για να χαλαρώσουν τα ήδη παραδομένα στη σχόλη αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης στο δήμο Πατρέων, η δήλωση Σκουρλέτη για παράταση της θητείας των αιρετών έως το φθινόπωρο του 2019, φαίνεται ότι οδηγεί σε παράλυση.

Τα πάντα σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς και τις διεργασίες στο δήμο Πατρέων βρίσκονται σε φάση παρατεταμμένων διακοπών για τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ενώ το πρόσωπο που θα μπορούσε ηγηθεί μιας φιλόδοξης προσπάθειας, ικανής να αντιπαρατεθεί στην  ισχυρή δημοτική αρχή Πελετίδη, δεν έχει κάνει ακόμη εμφάνιση είτε επειδή κρίνει ότι είναι πολύ νωρίς για να εκδηλωθεί, φοβούμενο αυτό που στην επικοινωνία λέμε «κάψιμο», είτε επειδή αναμένει το αποτέλεσμα εν εξελίξει πολιτικών ζυμώσεων, ιδίως στο χώρο της κεντροαριστεράς, είτε επειδή απλά δεν ...υπάρχει.

Στο πλαίσιο της, κατά τα φαινόμενα, ειλημμένης απόφασης της κυβέρνησης, η αυτοδιοικητική περίοδος θα ξεκινάει από 1η Ιανουαρίου και όχι 1η Σεπτεμβρίου, η θητεία των αιρετών θα παραταθεί έως το φθινόπωρο του 2019 και η απλή αναλογική η οποία κατά τον υπουργό αποτυπώνει με γνήσιο τρόπο τους λαϊκούς συσχετισμούς στους δήμους και στις περιφέρειες και μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά, φέρνοντας  νέες δυνάμεις στο προσκήνιο, περιμένει την έκφραση αυτών των νέων δυνάμεων.

ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ο ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ

Το τοπίο στον δήμο Πατρέων έχει ως εξής: Η δημοτική αρχή Πελετίδη, μοιάζει πανίσχυρη, καθώς από τη μια τροφοδοτείται από το αδιαμφισβήτητα λαοφιλές πρόσωπο του ίδιου του δημάρχου και την ενιαία γραμμή πλεύσης των στελεχών της (οι περισσότερες δημοτικές αρχές στην Πάτρα άρχισαν να ξηλώνονται από τα μέσα, λόγω της σύγκρουσης προσωπικών φιλοδοξιών), από την άλλη ενισχύεται από την χαλαρότητα και τον κατακερματισμό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και την απουσία ενός δυνατού νέου προσώπου, ικανού να δημιουργήσει ρεύμα.

ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΗ «ΝΕΑ ΠΟΛΗ»

Στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ο Κώστας Χριστόπουλος έχει εκφράσει την επιθυμία να είναι εκ νέου υποψήφιος, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχεται κριτική από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του για έλλειψη νεύρου και πολύ αραιές συγκλίσεις της δημοτικής ομάδας, που οδηγούν σε επίσης χαλαρή εμφάνιση στα δημοτικά πράγματα παρά το γεγονός ότι, όπως εκτιμούν, υπάρχει λαμπρό πεδίο δράσης, απέναντι στην κομματική προσήλωση της δημοτικής αρχής.  Στα πηγαδάκια εκφράζεται γκρίνια.

Καθοριστική για την πορεία της παράταξης αναμένεται να είναι η εύνοια του νέου Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έχει μεν δηλώσει ότι δεν θα δώσει χρίσμα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ενημερώνεται για την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Πατρέων.

Η ΡΑΠ ΔΕΝ… ΠΟΛΥΡΑΠΑΡΕΙ

Στην ΡΑΠ δεν είναι καθόλου ευδιάκριτο το ποιος θα διαδεχθεί τον βουλευτή Κώστα Σπαρτινό με τον οποίο κατήλθε στις εκλογές για τον Δήμο, ούτε έχει προκριθεί κάποιο πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί του σχήματος με τρόπο εκλογικά αποτελεσματικό. Η ένδεια του κυβερνώντος κόμματος σε αυτοδιοικητικά στελέχη φαίνεται ότι συνεχίζεται, ενώ το πιο δραστήριο μέλος της ομάδας φέρεται να είναι η Ουρανία Μπίρμπα η οποία παρεμβαίνει συχνά πυκνά με αρθογραφία και παρεμβάσεις  της περί τα δημοτικά πράγματα.

ΘΟΛΟΥΡΑΣΤΟ «ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ»

Θολή είναι  η κατάσταση στο στρατόπεδο της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα», όπου μετά την αποχώρηση Δημαρά, στο δημοτικό συμβούλιο η εκπροσώπηση αφορά τρία στελέχη με δεξιά αναφορά αν και η παράταξη έχει υπερκομματική έκφραση και «στεγάζει» μεγάλο αριθμό στελεχών από την ΔΗΜΑΡ τα οποία δεν βρέθηκαν στις πρώτες εκλογικές θέσεις.

Ο Ανδρέας Φίλιας έχει εκφράσει την επιθυμία να τεθεί επικεφαλής της παράταξης στον επόμενο εκλογικό τόνο, ωστόσο εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη παράταξη και το μέλλον της θα επηρεαστεί άμεσα τόσο από τις διεργασίες σε επίπεδο εκπροσώπησης της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο, όσο και από το αποτέλεσμα στις εκλογές της Κεντροαριστεράς, όπως και οι παρατάξεις Παναγιωτόπουλου (ο οποίος εξακολουθεί να είναι κοντά στον  ΣΥΡΙΖΑ) και Τζανάκου (o οποίος συχνά πυκνά ανεβάζει τους τόνους).Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, εντός της παράταξης Δημαρά στηρίζουν ως γνωστόν την υποψηφιότητα Καμίνη.

Η ΒΙΒΙΑΝ, Ο ΝΙΚΟΣ, Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΚΟΣ

Κατά τα άλλα η Βίβιαν Σαμούρη φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά με την παράταξη της πλειοψηφίας, στηρίζοντας συχνά πυκνά με δημόσιες παρεμβάσεις της τις θέσεις της δημοτικής αρχής, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε περαιτέρω συγκλίσεις, ενώ η υποψηφιότητα Οικονομόπουλου επίσης θα επηρεαστεί από τους συσχετισμούς στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, 

Η παράταξη Πατούχα η οποία διαθέτει συγκρότηση και συλλογική πολιτική λειτουργία σαν ανεξάρτητη παράταξη της Αριστεράς, θα είναι σίγουρα υποψήφια στις επόμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της, είναι εκ των δραστηριότερων σε επίπεδο παρεμβάσεων για θέματα της πόλης, με τελευταία σημαντική του παρέμβαση αυτή για το θέμα της Κανακάρη, η οποία έχει εξελιχθεί σε μέγα πονοκέφαλο. Σημαντική είναι μάλιστα η διείσδυση της παράταξης Πατούχα και στο χώρο της νεολαίας.

 

Στις νέες εισόδους, η υποψηφιότητα του Αλέκου Χρυσανθακόπουλου, ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει από τώρα την υποψηφιότητά του για το Δήμο Πατρέων.

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ

Σε κάθε περίπτωση η νέος εκλογικός νόμος, βάση του οποίου οι έδρες θα κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης και δεν θα παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» ο επικρατέστερος της δεύτερης Κυριακής, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που κατέγραψε την πρώτη, ανοίγει ένα εντελώς νέο τοπίο για το Δήμο Πατρέων.

Και αυτό γιατί είναι αφενός άγνωστη η στάση που θα τηρήσει η παράταξη του ΚΚΕ στο ενδεχόμενο να εκλεγεί μεν δήμαρχος ο Πελετίδης (η δημοφιλία του είναι αδιαμφισβήτητη), αλλά να χρειαστεί με βάση το νέο νόμο να είναι επικεφαλής ενός συμβουλίου χωρίς να έχει την πλειοψηφία των συμβούλων, (προβλέπεται ότι μια  δημοτική διοίκηση θα πρέπει να εξασφαλίζει κάθε μέρα διαπαραταξιακές συναινέσεις, από τη σύνταξη του προϋπολογισμού ως την απόφαση κοπής ενός δέντρου, μιας και ο δήμαρχος δεν θα μπορεί να στηρίζεται στην παράταξή του και μόνο), αφετέρου επειδή αυτή η διεύρυνση υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει και σε πλήρη “ακυβερνησία” έναν Δήμο στην περίπτωση που η συναίνεση δεν είναι για διάφορους λόγους εφικτή.

Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι κοινό: αν αύριο το πρωί  γίνονταν εκλογές, ο Πελετίδης θα έκανε… βόλτα.

Ο Δήμος και οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Πολλοί πιστεύουν, και όχι άδικα, ότι οι εκλογές στην Κεντροαριστερά  είναι αυτές που θα κινήσουν ουσιαστικά  τις διαδικασίες σε επίπεδο Δήμου Πατρέων καθώς από το πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου πολιτικού φορέα, θα εξαρτηθεί και ο εκλεκτός του στον Δήμο ή και την Περιφέρεια.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο κατακερματισμός του κεντροαριστερού χώρου είναι παραπάνω από εμφανής στην σύσταση του δημοτικού συμβουλίου.

Σε αυτό το κεντροαριστερό περιβάλλον, εντάσσεται και η πορεία του ανιχνευτικού ενδιαφέροντος που φέρεται να εκφράζεται από την πλευρά του αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας Γρηγόρη Αλεξόπουλου για το Δήμο της Πάτρας, κάτι που καταδεικνύεται τελευταία και από τις πυκνές παρεμβάσεις του για θέματα πόλης. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο Αλέξης Σκαρμέας, ο οποίος εξακολουθεί να κοιτάζει με ενδιαφέρον προς τη Μαιζώνος, ενώ στα ονόματα που κατά καιρούς έχουν ακουστεί είναι και αυτό του Νίκου Τσούκαλη, με τον ίδιο όμως να μην φαίνεται πρόθυμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Γ. Κοντογεωργοπούλου

(πηγή εφημερίδα Κόσμος)