Μικρότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο «πορτοφόλι» του Έλληνα, αλλά μεγαλύτερο από του Ευρωπαίου

Μειωμένη κατά 7 ευρώ αναμένεται η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων τα Χριστούγεννα, σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2016, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte για τον χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό σε 10 ευρωπαϊκές χώρες.

Το 62% των Ελλήνων έχει λιγότερα διαθέσιμα χρήματα να ξοδέψει το 2017 σε σύγκριση με το 2016. Πάντως, μπορεί το αρνητικό οικονομικό κλίμα να επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών, αλλά ο διαθέσιμος προϋπολογισμός τους για τα φετινά Χριστούγεννα (450 ευρώ) είναι υψηλότερος σε σχέση με το μέσο προϋπολογισμό των Ευρωπαίων καταναλωτών, ο οποίος εκτιμάται σε 445 ευρώ.

Πάντως, ο προϋπολογισμός τους είναι χαμηλότερος από τα χρήματα που έδωσαν για χριστουγεννιάτικες αγορές το 2016 (457 ευρώ).

Αντίστοιχα στην Ευρώπη, ο μέσος εκτιμώμενος προϋπολογισμός του 2017 (445 ευρώ) είναι αυξημένος σε σχέση με τις χριστουγεννιάτικες αγορές του 2016 (433 ευρώ).

Παράλληλα, οι καταναλωτές στην Ελλάδα εκτιμούν ότι θα ξοδέψουν τα περισσότερα χρήματα από το σύνολο του προϋπολογισμού τους φέτος για φαγητό και ποτό, ενώ οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα ξοδέψουν τα περισσότερα χρήματα για δώρα.

Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που δήλωσε ότι δεν θα αγοράσει καθόλου δώρα υπολογίζεται σε 15%, ενώ στην Ευρώπη σε 9%.

Τα παραδοσιακά πολυκαταστήματα παρουσιάζουν πτωτική τάση στην προτίμηση των Ελλήνων (17% το 2017) για τις αγορές των χριστουγεννιάτικων δώρων, μειωμένα σημαντικά σε σχέση με το 2016 (25%), τη στιγμή που οι εξειδικευμένες αλυσίδες παρουσίασαν μικρή αύξηση στην προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών για το 2017 (από 24% το 2016 σε 26% το 2017).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες δεν προτιμούν τις Online αγορες για τα Χριστούγεννα, καθώς η εμπειρία της επίσκεψης στα στολισμένα καταστήματα τούς δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση..

Το ηλεκτρονικό εμπόριο επιλέγεται από μερίδα των Ελλήνων καθώς δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να συγκρίνει εύκολα και γρήγορα προϊόντα και τιμές, ενώ παράλληλα μπορεί να αναζητά κριτικές για τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν. Οι καταναλωτές επιλέγουν το διαδίκτυο κυρίως για αγορές που έχουν σχέση με τα wearables, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τεχνολογία.