«Και φέτος ανακοινώνω ότι για δεύτερη χρονιά θα διανείμουμε κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Θα διανείμουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσό. Παρά την καταστροφολογία, παρά τον πόλεμο υπονόμευσης, η οικονομία σταθεροποιείται και ανακάμπτει», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτικό μήνυμά του για το κοινωνικό μέρισμα.
Όπως εξήγησε, «το μέρισμα θα είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι. Αυτό είναι το στίγμα της δικής μας κυβέρνησης». Μέσα στη βδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος για το μέρισμα στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, από τα 1,4 δισεκατομμύρια, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης. Έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.
Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.
Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.
Για οικογένειες με δύο παιδιά, για εισόδημα 6.000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.
Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4.500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ, για εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.
Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ για εισόδημα 6.000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ και για εισόδημα 9.000, ενίσχυση 250 ευρώ.
Συνολικά 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων.
Από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.
Κάνοντας προηγουμένως λόγο για θετικά νέα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει θετικές επιδόσεις, το σύνολο των δεικτών είναι σε ανάκαμψη, η ανεργία αποκλιμακώνεται, έχουν δημιουργηθεί 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας. «Και στο δημοσιονομικό σκέλος, η απόδοση της οικονομίας έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρής και εντατικής προσπάθειας», πρόσθεσε.
«Όλα τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ορισμένες κοινωνικές ομάδες σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «η πίεση ήταν μεγάλη όχι μόνο λόγω της χρεοκοπίας της χώρας αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η ελίτ του τόπου φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς».
«Είχαμε απόλυτη συνείδηση της αδικίας και πρωταρχικός στόχος ήταν να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση προστατεύοντας ταυτόχρονα τους αποκλεισμένους, τους άνεργους, τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, τους νέους επαγγελματίες».