Το tempo24 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Οι τρεις ταινίες που ξεχώρισαν στα βραβεία

Του Ανδρέα Τσιλίρα

Με τα βραβεία και την τελετή απονομής ολοκληρώθηκε την Κυριακή το φετινό 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ας δούμε λίγο πιο προσεκτικά τις τρεις ταινίες που ξεχώρισαν:

Τον «Χρυσό Αλέξανδρο» του Φεστιβάλ κέρδισε η ταινία «Κοράκια» («Ravens») που μας μεταφέρει στη Σουηδία της δεκαετίας του 1970. Ο σουηδός σκηνοθέτης Γιενς Ασούρ είναι πρώην φωτογράφος κι όπως αναμενόταν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα πλάνα με τα οποία αφηγήθηκε τη δραματική πορεία ενός αγρότη που αρνείται να αποδεχτεί τον «εκσυγχρονισμό» της αγροτικής παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή βλέπει το γιο του να μη θέλει να τον διαδεχτεί στις ευθύνες της δουλειάς.

Η πορεία προς την αποδοχή της σκληρής πραγματικότητας είναι παράλληλη με την πορεία της ενηλικίωσης του γιου και των αλλαγών στις σχέσεις της τετραμελούς αγροτικής οικογένειας, κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς βία.

Οι σκηνές της έντασης, σιωπηλές συνήθως, εναλλάσσονται με τις εικόνες της σουηδικής επαρχίας, και συχνά παρασύρουν τον σκηνοθέτη σε απώλεια του ρυθμού και χαλαρότητα στην αφήγηση, κάτι που τελικά δεν κυριαρχεί, χάρη και στην ερμηνεία του Ρέινε Μπρίνολφσον, ο οποίο κέρδισε και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας του Φεστιβάλ.

Τον «Αργυρό Αλέξανδρο» του Φεστιβάλ κέρδισε η ιρανική παραγωγή «Χωρίς όνομα, χωρίς υπογραφή» («No date, no signature»). Ο Βαΐντ Τζαλιλβάντ σκηνοθέτησε σχεδόν εξαιρετικά και χωρίς εσωστρέφεια ένα κοινωνικό θρίλερ, που διαδραματίζεται στην Τεχεράνη, την οποία αντιμετωπίζει ως ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με αρκετές ανισότητες και ιδιαιτερότητες. Το σημαντικότερο: Δεν καταγγέλλει, δεν διδάσκει, δεν ηθικολογεί. Δίνει φυσικά αφορμές για να αντιληφθούμε πτυχές την ιρανικής κοινωνίας, αλλά εστιάζει πολύ περισσότερο στον ψυχισμό και τα αδιέξοδα των δύο πρωταγωνιστών: ενός ιατροδικαστή που βρίσκεται μπλεγμένος με το θάνατο ενός επτάχρονου παιδιού και του φτωχού πατέρα του παιδιού. Η ταινία κέρδισε και το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).

Ο «Χάλκινος Αλέξανδρος» (ειδικό βραβείο για την καλύτερη σκηνοθεσία) πήγε στην ταινία «Winter Brothers» (Vinterbrodre). Μια δανο-ισλανδική παραγωγή με τον σκηνοθέτη Χλίνουρ Πάλμασον

να στήνει μια εκκεντρική ιστορία σε ένα δανέζικο ορυχείο. Εκκεντρική όσο και ο βασικός ήρωας (πολύ καλός στο ρόλο του ο Έλιοτ Κρόσετ Χόβε), ο οποίος διεκδικεί την προσοχή των πάντων γύρω του με μια σειρά από παιδιάστικες έως και επικίνδυνες εμπνεύσεις. Ο σκηνοθέτης, πρωτοεμφανιζόμενος, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται τόσο για την αφήγηση της ιστορίας, όσο για το κλίμα και τους συμβολισμούς με τους οποίους κατέκλυσε την ταινία. Μια επιλογή που αποδείχτηκε υψηλού ρίσκου, καθώς απέφερε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες στιγμές, ακόμα περισσότερες υποσχέσεις για το μέλλον, αλλά όχι κι ένα αντάξια ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

 

Δείτε εδώ αναλυτικά τα βραβεία του φετινού Φεστιβάλ.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ