Ποιοι γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος

Οι αλλαγές που ισχύουν από φέτος

Αλλαγές ισχύουν για το τέλος επιτηδεύματος, καθώς συγκεκριμένες επαγγελματικές εγκαταστάσεις γλιτώνουν το φόρο.

Συγκεκριμένα δεν πληρώνουν από φέτος το τέλος επιτηδεύματος όσοι διαθέτουν προσωρινούς εκθεσιακούς χώρους και πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις οι οποίες λειτουργούν για διάστημα έως 30 ημερών, αλλά και επαγγελματικές εγκαταστάσεις οι οποίες στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή μη του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος. Οι συγκεκριμένοι χώροι δεν λογίζονται από φέτος ως υποκαστήματα κατά τον υπολογισμό του τέλους επιτηδεύματος.

Για την επιβολή του τέλους ως υποκατάστημα νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα.

Με τις νέες διατάξεις οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν μέχρι 30 ημέρες δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα.

Το χρονικό διάστημα των 30 ημερών κρίνεται αυτοτελώς για έκαστη συμμετοχή σε προσωρινούς εκθεσιακούς χώρους.

Επίσης, δεν λογίζονται ως υποκατάστημα επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή μη, του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος.

Αν στον ίδιο κτιριακό χώρο αλλά σε διαφορετικούς ορόφους αυτού λειτουργεί τόσο η έδρα της επιχείρησης όσο και τα τυχόν υποκαταστήματά της, επιβάλλεται μία φορά το τέλος επιτηδεύματος.

Σε περίπτωση που η δραστηριότητα της εν λόγω επιχείρησης επεκτείνεται και σε άλλους κτιριακούς χώρους, θα επιβληθεί ξεχωριστό τέλος επιτηδεύματος για το κάθε επιπλέον κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της.

Επίσης δεν νοούνται ως υποκατάστημα οι εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων, σύμφωνα με το π.δ. 33/1979, που λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα.

Διαβάστε επίσης