Ουρές στην Αχαΐα για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά - Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η διαδικασία - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

13 ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ- ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ

Ξεπεράστηκαν τα πρωινά μικροπροβλήματα που παρατηρήθηκαν από την αρχή της εκλογικής διαδικασίας μικροπροβλήματα στην στελέχωση των εφορευτικών επιτροπών, καθώς και στο ηλεκτρονικό σύστημα, και πλέον όλα προχωρούν καλά, όπως αναφέρουν πληροφορίες του tempo24.

Ήδη οι ουρές στα εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί στην Πάτρα και στα υπόλοιπα σημεία στο νομό, είναι μεγάλες, πράγμα που αποδεικνύει πως η προσέλευση είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

23584500_10214513080563370_852330164_n.jpg

23515819_10214513080203361_359131057_n.jpg

23548092_10214513080243362_814098348_n.jpg

23549499_10214513080603371_1736079619_n.jpg

Να θυμίσουμε πως υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα είναι –αλφαβητικά- οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης,  Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.

Για να εκλεγεί στον πρώτο γύρο, ο νικητής πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1  των έγκυρων ψήφων.

Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, οι δυο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, την ερχόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Νικητής θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους.

Στο νομό Αχαΐας στήθηκαν κάλπες σε 13 σημεία:

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΓΙΟΥ Αίθουσα «ΑΛΕΚΟΣ ΜΕΓΑΡΗΣ» του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Πλαστήρα 19 & Κανελλοπούλου,Αίγιο Δ.K. Αιγίου (παλιό Νοσοκομείο)

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΚΡΑΤΑΣ ΚΕΠ Δ. Ακράτας Ακράτα Αχαίας

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ Π.Δημαρχείο Σαγέικα Σαγαίϊκα Αχαίας

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ Πολιτιστικό Κέντρο “ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ” Πλατεία Δημοκρατίας,Κάτω Αχαϊα

ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ Δημαρχείο Ερυμάνθου Χαλανδρίτσα,Αχαία

ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ Π.Δημαρχείο Σταυροδρόμι Σταυροδρόμι Αχαίας

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΕΠ Δ. Καλαβρύτων Αγίου Αλεξίου 35,Καλάβρυτα,Αχαία

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ ΚΕΠ Κλειτορίας Κλειτορία Αχαίας

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ Δημοτικό Κατάστημα Οβρυάς Δημοκρατίας 209,Πάτρα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΤΡΕΩΝ ΤΕΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΤΡΕΩΝ Παλαιό Αρσκάκειο Πατρών Μαιζώνος 109, Πάτρα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΤΡΕΩΝ Γραφεία Νότιου Διαμερίσματος Αιητού 3, Πάτρα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΙΟΥ Δημοτικό Κατάστημα Ρίου Αθηνών 8, Ρίο Αχαϊας

Διεξαγωγή της ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον εθνικό εκλογικό κατάλογο και σύμφωνα με τα ισχύοντα στις εθνικές εκλογές (διανομή ψηφοδελτίου, φάκελοι, παραβάν, κάλπη).

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας έναν σταυρό προτίμησης το πολύ.

Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα καταβάλουν εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.

Με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, σε κάθε εκλογικό τμήμα θα τηρούνται δυο καταστάσεις: στην πρώτη θα καταχωρούνται τα στοιχεία όλων όσων θα ψηφίσουν και στην δεύτερη μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος.

Με ευθύνη της Επιτροπής, ο πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία, ενώ ο δεύτερος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.

Εφορευτικές επιτροπές

Την ψηφοφορία σε κάθε εκλογικό τμήμα θα διεξάγει εφορευτική επιτροπή, στην οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των υποψηφίων. Αν δεν παρίστανται εκπρόσωποι δυο τουλάχιστον υποψηφίων, η ψηφοφορία ματαιώνεται, εκτός αν, στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα έχει διορισθεί δικηγόρος ως πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο.

Το Δ.Σ. του αρμόδιου Δικηγορικού Συλλόγου διορίζει πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος, αν το ζητήσει ο νομαρχιακός εκπρόσωπος της ΑΕΔΔ. Προς τούτο επιλέγεται δικηγόρος, κατά προτίμηση μεταξύ όσων εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.

Δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι προσερχόμενοι πολίτες  που είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο.

Για να ψηφίσουν οι προσερχόμενοι, εκτός των προεγγραφέντων,  οφείλουν να επιδεικνύουν ταυτότητα ή διαβατήριο, να συμπληρώνουν και υπογράφουν την προβλεπόμενη αίτηση/δήλωση και να καταβάλουν ως εισφορά/δωρεά  για την κάλυψη της δαπάνης της ψηφοφορίας  το ποσό των τριών(3) Ευρώ κατ’ ελάχιστο.

Στον δεύτερο γύρο (19.11.2017), δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον όσοι εκλογείς ψήφισαν στον πρώτο (12.11.2017). Οι επιθυμούντες να ψηφίσουν μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε Εκλογικό Τμήμα. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής μπορεί να συστήσει στους ενδιαφερόμενους να ψηφίσουν σε παραπλήσιο Εκλογικό Τμήμα.

Ωρες ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8 το πρωί  έως τις 8 το βράδυ. Ειδικά στις 12 Νοεμβρίου,  στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων και σε Δήμους όμορους της Μαραθώνιας διαδρομής, η ψηφοφορία θα λήξει μια ώρα αργότερα, στις 9 το βράδυ.

Στα Εκλογικά Κέντρα του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ωράριο που θα ανακοινωθεί με ειδική εγκύκλιο της ΑΕΔΔ.

Διαδικασία ψηφοφορίας

Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιλαμβάνει τέσερις στάσεις:

Στην πρώτη στάση, σε τραπεζάκι που βρίσκεται στην είσοδο του Εκλογικού Τμήματος, εθελοντής τον οποίο επιλέγει γι’ αυτή τη δουλειά ο ΥΕΚ, καλεί κάθε προσερχόμενο να συμπληρώσει αίτηση/δήλωση για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Γι’ αυτό τον σκοπό τον ερωτά  αν επιθυμεί απλώς να ψηφίσει ή, επί πλέον,  και να μετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, μετά την εκλογή του νέου επικεφαλής,   για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Αναλόγως της απαντήσεως, του παραδίδει για συμπλήρωση την αντίστοιχη αίτηση/δήλωση (Παράρτημα Β’). Αμέσως μετά, στο ίδιο τραπεζάκι, ο ψηφοφόρος καταβάλλει εισφορά τριών(3) ευρώ κατ’ ελάχιστο  και ο εθελοντής που ασκεί χρέη ταμία αποκόπτει από το στέλεχος  και του παραδίδει αντίστοιχη απόδειξη.

Στην δεύτερη στάση, ο ψηφοφόρος προσέρχεται ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής και παραδίδει στον Πρόεδρό της είτε την συμπληρωμένη αίτηση/δήλωση, είτε το έντυπο προεγγραφής. Ταυτόχρονα του  παραδίδει  ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την απόδειξη για την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς του των τριών(3) Ευρώ. Ακολούθως, αφού ο Πρόεδρος  βεβαιώσει την ταυτοπροσωπία, ο χειριστής  εντοπίζει τον ψηφοφόρο στην ταμπλέτα και, συγκεκριμένα,  στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, από τον οποίο και τον διαγράφει ηλεκτρονικά.  Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, ο ψηφοφόρος δεν εντοπισθεί στον Εθνικό Εκλογικό κατάλογο, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα Γ’.

Κατόπιν, ο Γραμματέας   αναγράφει στην αίτηση/δήλωση τον αριθμό διαπίστευσης  του ψηφοφόρου και την τοποθετεί σε διαφορετικό φάκελο αν πρόκειται για (απλό) ψηφοφόρο και  διαφορετικό  αν πρόκειται για πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στην διαδικασία για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Ο Γραμματέας αναγράφει επίσης τα στοιχεία του ψηφοφόρου  (επώνυμο, όνομα και ΑΔΤ) στην κατάσταση ψηφισάντων, την οποία και ο ψηφοφόρος υπογράφει παραπλεύρως του ονόματός του. Τότε μόνον  παραδίδεται στον ψηφοφόρο  το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο (Παράρτημα Δ’),   και  α φάκελος.

Στην τρίτη στάση, ο ψηφοφόρος μεταβαίνει πίσω από το παραβάν και σημειώνει στο ψηφοδέλτιο έναν το πολύ σταυρό προτίμησης. Εν συνεχεία, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο και, αφού τον κλείσει,  κατευθύνεται προς τον Πρόεδρο, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τότε μόνον,   ο ψηφοφόρος ρίχνει το ψηφοδέλτιο  στην κάλπη κατά τρόπο εμφανή, ενώπιον του Προέδρου. Του επιστρέφεται η ταυτότητα ή το διαβατήριό του και η διαδικασία ολοκληρώνεται (τέταρτη στάση).

Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι  και οι εθελοντές μπορούν να ψηφίσουν στο Εκλογικό Τμήμα όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ