"Bright Side": Σεμινάριο για το πως να γράψεις ένα βιβλίο, ή ένα άρθρο

σεμινάριο με τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Μανίνα Ζουμπουλάκη

Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 στο Bright Side, Φιλοποίμενος 45, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση:   Πώς να γράψεις: Άρθρο, βιβλίο, σεμινάριο με τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Μανίνα Ζουμπουλάκη.

 

Όταν ρωτήσαμε τη συγγραφέα σε τι θα αναφερθεί στη 2η συνάντηση μας απάντησε με τη γνωστή της αμεσότητα:

 

ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ

 

… Και που μένει, πως στέκεται, τι σκέφτεται πριν κοιμηθεί, τι φοβάται, τι ονειρεύεται και πόσο αγαπάει τη μαμά του:

Αυτά και πολλά άλλα στοιχεία χτίζουν την/τον ήρωα/ηρωίδα μας, κομματάκι-κομματάκι σαν ψηφιδωτό. Μια οποιαδήποτε γραπτή ιστορία συναρμολογείται από απαντήσεις σε ένα σωρό ερωτήσεις σχετικά με την/τον ηρωίδα/ήρωα, αλλά ο Χαρακτήρας της/του ζωντανεύει μόνον χάρη στην δική σου ψυχή – εσύ που γράφεις  την ιστορία είσαι το μοναδικό άτομο που μπορεί να φυσήξει πνοή, στον Χαρακτήρα και στην ιστορία.

 

Τι κάνουμε όταν δεν ξέρουμε πώς να αρχίσουμε, πώς να συνεχίσουμε ή πώς να ολοκληρώσουμε την ιστορία; Γυρίζουμε πίσω στον Χαρακτήρα, την/τον ηρωίδα/ήρωα που φτιάξαμε, συνήθως στην εφηβεία μας (τότε αρχίζουν να σηκώνουν κεφάλι μέσα μας οι πιο δυνατοί χαρακτήρες). Πιάνουμε τον Χαρακτήρα από τα μαλλιά και τον βάζουμε σε έναν δικό του Χώρο, στο σπίτι, διαμέρισμα, κοτέτσι, γραφείο, ατελιέ ή μπαχτσεδάκι του. Εκεί, επειδή ο Χαρακτήρας αισθάνεται σπίτι του, κανονικά… αρχίζει να αναπτύσσεται. Και μας δίνει ένα σωρό στοιχεία για να τον εξελίξουμε, τον Χαρακτήρα και την ιστορία του, μέχρι το (αίσιο) τέλος.   

 

Οκέυ, όλα αυτά ακούγονται εύκολα και είσαι σίγουρη/ος ότι δεν είναι… αλλά είναι, πίστεψέ με: αρκεί μια φορά να στα δείξω - θα τα πιάσεις αμέσως στον αέρα, και θα τα μεταφέρεις στο χαρτί…


Στη 2η Συνάντηση μπορεί να συμμετάσχει  όποιος θέλει να παρακολουθήσει για πρώτη φορά.

Διαβάστε επίσης