Η μάχη της Κεντροαριστεράς στην Αχαΐα- Οι «μνηστήρες» και οι υποστηρικτές τους- Η γεωγραφία της αναμέτρησης

ΠΟΙΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΟΙΟΝ

Στην τελική ευθεία της διαδικασίας ανάδειξης επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, η Αχαΐα διασταυρώνει τα ξίφη της, στοιχίζεται σε γραμμές, επιδίδεται σε μάχες γοήτρου με βάση την αίθουσα φιλοξενίας των κεντρικών εκδηλώσεων των υποψηφίων και, όπως πάντα συμβαίνει στο «στάδιο» της πολιτικής, βλέπει αρκετούς να παίζουν το παιχνίδι του κρυφού δρομέα μεταξύ δύο ή και περισσοτέρων επιλογών, σε μια προσπάθεια «πατήματος» στη νικητήρια βάρκα.

Το παιχνίδι στην Αχαΐα θα παιχτεί, όπως όλα δείχνουν, μεταξύ της Φώφης Γενημματά η οποία φέρεται να προηγείται μακράν και του Νίκου Ανδρουλάκη, χωρίς βεβαίως να μπορεί κανείς να πάρει όρκο ότι αποκλείονται οι εκπλήξεις, καθώς η μαζικότητα της προσέλευσης στη διαδικασία είναι αυτή που θα κρίνει και την έκβασή της.

-Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου-

Σε κάθε περίπτωση τα στρατόπεδα έχουν παραταχθεί, άλλα με πολλούς και άλλα με λιγότερους «στρατιώτες», άλλα με φανερά και άλλα με κρυφά χαρτιά.

Στο στρατόπεδο της Φώφης Γεννηματά, συναντάμε το μεγαλύτερο μέρος του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, αν και καταγράφονται διαρροές προς την πλευρά Καμίνη, κυρίως από την πλευρά των διοικητικών επιρροών και του Παπανδρεϊκού μπλοκ.

Σε ρόλο εκπροσώπου στη ΝΟΕ Αχαΐας συναντάμε τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης Νίκο Μοίραλη, ενώ ανάμεσα στους θερμούς υποστηρικτές της υποψηφιότητας οι πληροφορίες θέλουν τους Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, Δημήτρη Κατσικόπουλο (διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Φώφη από την εποχή που πρωτοεξελέγη βουλευτής), Δημήτρη Καλογερόπουλο, Δημήτρη Φιλιππάτο, Νίκο Λύρα, Χαρά Γεωργακοπούλου, Σταυρούλα Παναγοπούλου- Νικολάου, Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, Σπύρο Καπράλο, Δημήτρη Δριβήλα, Διαμαντή Κανελλόπουλο, Σπύρο Τραχάνη, Γιάννη Πετράτο κ.α.

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον νεαρό της κούρσας, «τρέχουν» εκτός από τον Θανάση Πετρόπουλο, ο οποίος είναι και ο εκπρόσωπός του στη ΝΟΕ Αχαϊας, οι Κώστας Σπηλιόπουλος, Μαρίνος Σκανδάμης, Ηρακλής Ρούπας, Γιάννης Ραγκαβάνης, Γαβρίλης Χαραζίδης, Ανδρέας Μπαχράς, Αγγέλα Τριανταφύλλου, Δημήτρης Αβράμης (φίλος και συνοδοιπόρος του Ανδρουλάκη από την εποχή των σπουδών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Γιώργος Καρβουνιάρης, Χρήστος Γραμμένος, Γιάννης Ταπεινός, Παναγιώτης Ξυπολιάς και Γιώργος Βιδάλης. Κάποιοι θέλουν και τον Μάκη Φεσσιάν να βλέπει θετικά την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη.

Ο Γιώργος Καμίνης καταγράφει μια σημαντική δυναμική στην Αχαΐα με πέρασμα στους αυτοδιοικητικούς (δεν ήταν καθόλου τυχαία άλλωστε η επιλογή της συγκέντρωσης στην ΠΕΔ) αλλά και στο χώρο της ΔΗΜΑΡ, ενώ είναι από τις δύσκολα μετρήσιμες υποψηφιότητες στην περιοχή. Εκτιμάται πάντως ότι η υποψηφιότητα στηρίζεται άμεσα ή έμμεσα και από ορισμένα στελέχη της Παπανδρεϊκής πτέρυγας ενώ η δυναμική του θα ενισχυθεί από ενδεχόμενη διεύρυνση της βάσης του εκλογικού σώματος.

Με τον Καμίνη πέρα από τον Δημήτρη Σαρδελιάνο που διατηρεί σχέσεις από την εποχή του κινήματος των 5 δημάρχων, (όταν αυτός ήταν σύμβουλος του Δημάρχου της Πάτρας) και τον Βαγγέλη Τσιώτση που είναι οι εκπρόσωποι στη ΝΟΕ, οι πληροφορίες θέλουν θερμούς υποστηρικτές τον Γιάννη Δημαρά, τον Νίκο Τσούκαλη και τον Βασίλη Λοτσάρη. Πηγές αναφέρουν ότι συμπάθεια στην υποψηφιότητα Καμίνη έχουν εκφράσει ο πρώην δήμαρχος Ανδρέας Καράβολας και οι νυν δήμαρχοι Ερυμάνθου Θάνος Καρπής και Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, οι οποίοι ήταν παρόντες στην πρώτη σειρά στην εκδήλωση Καμίνη στο «Βυζαντινό», αλλά δεν έχουν εκφραστεί ανοικτά υπέρ κάποιας εκ των υποψηφιοτήτων.

Από το «Ποτάμι» Αχαΐας περνάει όπως είναι αναμενόμενο η υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη η οποία επίσης στηρίζεται από τον ντόπιο κομματικό μηχανισμό και φέρεται εν δυνάμει ωφελούμενη από την αύξηση της συμμετοχής των συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία. Εκπρόσωπος στη ΝΟΕ είναι ο Ζαχαρίας Χρήστου και την καμπάνια υπέρ του «τρέχουν» οι Δημήτρης Αβραμίδης, Γιάννης Λάζαρης, Ηλίας Κυριακόπουλος και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος στο νομό.

Για τον Γιάννη Ραγκούση δίνουν τη μάχη ο δικηγόρος Γιάννης Κούτσης, ενώ βοήθεια παρέχεται και από τον Άλκη Φλωρόπουλο και κάποια στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ.

Στις ...μοναχικές περιπτώσεις σε επίπεδο επώνυμης στήριξης, η υποψηφιότητα Πόντα, με εκπρόσωπο τον Παναγιώτη Κωστόπουλο και οι υποψηφιότητες Τζιώτη, Μανιάτη και Γάτσιου, που σαφώς θα βρίσκονται στα χαμηλότερα του πίνακα.

 Αν και δεν έχει  τοποθετηθεί ακόμη δημόσια, ο Περιφερειάρχης Απόστολος  παρέστη στην συγκέντρωση του Γιώργου Καμίνη στην Πάτρα, όπου είδαμε και τους συνεργάτες του Γιώργο Αγγελόπουλο και Κώστα Καρπέτα, αλλά και στη συγκέντρωση της Φώφης Γεννηματά. Ο Γίώργος Καμίνης  μίλησε με πολύ θερμά λόγια για αυτόν σε δελτίο τύπου που ακολούθησε την επίσκεψή του στην Πάτρα., ενώ τον είδαμε σε θερμή συνομιλία και με τη Φώφη στη συγκέντρωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.  Αμέτοχος παραμένει και ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, τον οποίο κάποιοι θέλουν να συντάσσεται με την Γεννηματά, (ήταν και στην εκδήλωσή της) ενώ η Δήμητρα Μπάστα, φέρεται να έχει υπογράψει για την υποψηφιότητα Γεννηματά.

Η «γεωγραφία» της αναμέτρησης

Η αναμέτρηση έχει και τα γεωγραφικά της χαρακτηριστικά. Ποσοστά... Τσαουσέσκου βλέπει το επιτελείο της για τη Φώφη στην περιοχή των Καλαβρύτων και του Ερυμάνθου, ενώ στην Κάτω Αχαΐα αναμένεται να αγγίξουν τα ποσοστά της πολύ μεγάλο νούμερο.

Μεγάλο ντέρμπι αναμένεται στο Αίγιο μεταξύ Γεννηματά και Ανδρουλάκη, αλλά και στο κέντρο της Πάτρας η μάχη προβλέπεται σκληρή μεταξύ των δύο υποψηφίων, με τους οπαδούς του Ανδρουλάκη να στοιχηματίζουν ότι μπορούν να έχουν την πρωτιά. Στο κέντρο πάντως τα μάτια θα είναι στραμμένα και στα ποσοστά του Θεοδωράκη που αναμένονται υψηλά, ενώ η διείσδυση Καμίνη φαίνεται να είναι ισομερής σε όλος το εύρος του νομού.

Η μάχη των συγκεντρώσεων

Επίδειξη ισχύος μέσω των χώρων των συγκεντρώσεων, επιχειρούν οι  μονομάχοι σε επίπεδο νομού. Ενώ οι άλλοι υποψήφιοι επέλεξαν μικρούς χώρους για τις συγκεντρώσεις τους, η  πλευρά της Φώφης αποφάσισε να πάει στο «Πάνθεον» για την τελευταία συγκέντρωση και η πλευρά Ανδρουλάκη απάντησε κλείνοντας μια επίσης μεγάλη αίθουσα, στον «Αστέρα». Η πατροπαράδοτη μάχη των εντυπώσεων λίγο πριν την κάλπη: ποιός θα εμφανίσει το χώρο ...ασφυκτικά γεμάτο;

(πηγή: εφημερίδα Κόσμος)

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ