Αύριο η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα - Συνθήματα κατά Τραμπ

στη Βόννη

Η συγκεκριμενοποίηση των δράσεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, η οποία επετεύχθη στις 12 Δεκεμβρίου του 2015 και αποτελεί το βασικό σχέδιο δράσης για την συγκράτηση της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C, αποτελεί το κεντρικό ζήτημα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα που αρχίζει την Δευτέρα στην Βόννη, υπό την προεδρία των νησιών Φίτζι.

«Τραμπ: Γενοκτονία του Κλίματος»


Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συμφωνία.

Λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε διαδήλωση περίπου 7000 ατόμων, με κεντρικά συνθήματα τα υπέρ του περιορισμού του διοξειδίου του άνθρακα και κατά του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: «Stop στον άνθρακα», «Τραμπ: Γενοκτονία του Κλίματος» και «Δολοφόνοι του Κλίματος = Δολοφόνοι των Ανθρώπων».

Αναμενόμενη στήριξη από Κίνα


Στη Διάσκεψη αναμένεται να δώσουν το «παρών» o Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και διάσημοι ακτιβιστές όπως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, οι ηθοποιοί Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και ο σημερινός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν, ο οποίος θεωρείται ο βασικότερος «αντίπαλος» του Προέδρου Τραμπ στην πολιτική για το κλίμα. 

Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος και εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς η τυπική αποχώρηση από την Συμφωνία θα ολοκληρωθεί έπειτα από τουλάχιστον τρία χρόνια. Τη Συμφωνία έχουν συνυπογράψει σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, εκτός από την Ρωσία, την Τουρκία, την Συρία και το Ιράν. Η Κίνα, η οποία είναι ο πρώτος ρυπαντής στον κόσμο, με τις ΗΠΑ στη δεύτερη θέση, αναμένεται να στηρίξει την Συμφωνία.
 

Πηγή: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης