Νίκος Φίλης: Δηλώσεις της στιγμής τα όσα είπε ο Τσίπρας για τον Τραμπ

«Η χώρα που μετράει και το κάθε ευρώ σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρέπει να τα μετράει όλα»

Επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε με δηλώσεις ο Νίκος Φίλης, λίγα μόλις 24ωρα μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

«Ο Τραμπ σηματοδοτεί το απεχθέστερο μοντέλο διεθνούς διακυβέρνησης με μια ακροδεξιά κατεύθυνση που αμφισβητεί δικαιώματα ανθρώπινα των προσφύγων των μεταναστών των γυναικών στην ίδια την πατρίδα του αλλά και διεθνώς. Σπεύδει να κηρύξει πολέμους και να κάνει επιθετικά χτυπήματα, αμφισβητεί την δημοκρατία σε πολλά σημεία του πλανήτη, θέλει μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη, απειλεί το περιβάλλον. Όλα αυτά αρκούν για να προσδιορίσουν την χειρότερη μορφή διακυβέρνησης που έχει αυτή τη στιγμή ο πλανήτης μας», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1».

Στην ερώτηση πώς δικαιολογούνται οι θετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού υπέρ του Τραμπ, ο κ. Φίλης τις χαρακτήρισε «δηλώσεις της στιγμής». «Σε ένα πλαίσιο προσωπικών σχέσεων στη συνάντηση αυτή απάντησε σε ένα θέμα που τέθηκε για μια παλιότερη δήλωση του. Είναι μια απάντηση της στιγμής. Όσα είπε δεν είναι υποχώρηση και αλλοίωση από βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν πηγαίνεις εκεί πηγαίνεις με το σύνολο της ταυτότητας σου. Οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός για τον κ. Τραμπ είναι δηλώσεις της στιγμής», τόνισε.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε την επίσκεψη στις ΗΠΑ «επωφελή για τη χώρα», σημειώνοντας ότι «αναβάθμισε το κύρος της σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει ανάγκη από άμεσες διεθνείς επενδύσεις». Χαρακτήρισε μάλιστα ως «μικροπολιτικό και μικρόψυχο» εκ μέρους της αντιπολίτευσης «να στήνεται ένας καβγάς με σκηνές ζηλοτυπίας γιατί ο πρόεδρος Τραμπ δέχτηκε με τιμές τον Αλέξη Τσίπρα».

Για το θέμα των F-16 ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «δεν πρέπει να προτρέχουμε, αλλά να περιμένουμε να ακούσουμε τι θα πει ο υπουργός Άμυνας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά και οι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων».

«Δεν πρέπει να προτρέχουμε. Θα ακούσουμε τους εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων και τον κ. Καμμένο και θα διαμορφώσουμε σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον μία γνώμη. Δεν πρέπει να τρέχουμε και να αλλάζουμε γνώμη κάθε μέρα υποκύπτοντας σε μια μικροπολιτική διάθεση όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία η οποία σε τέσσερις μέρες έχει αλλάξει τέσσερις θέσεις.

Η χώρα που μετράει και το κάθε ευρώ σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρέπει να τα μετράει όλα και να βάζει προτεραιότητες. Υπάρχει θέμα ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας, φυσικά και υπάρχει. Κανείς δεν είπε να μην πάρουμε όπλα, αλλά πρέπει να γίνει μια συζήτηση για τις καλύτερες δυνατές επιλογές σε σχέση με τα χρήματα που έχουμε και τις αμυντικές προτεραιότητες», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ