Συνέλευση κατοίκων και φορέων του Ανατολικού Διαμερίσματος στην Εγλυκάδα- ΒΙΝΤΕΟ

Πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη 18 Οκτώβρη) η Συνέλευση κατοίκων και φορέων του Ανατολικού Διαμερίσματος, στα γραφεία του Διαμερίσματος, στην Εγλυκάδα. Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο με την Δημοτική Αρχή.

Να αναφερθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ κατατέθηκαν δεκάδες προτάσεις για τα αναγκαία έργα που θα καλυτερεύσουν την καθημερινή τους ζωή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους κατοίκους, στην σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου, της δημιουργίας του Πάρκου στον Ρηγανόκαμπο, που θα αποτελέσει  έναν πανέμορφο χώρο για ξεκούραση, αναψυχή και άλλες δραστηριότητες.

 

 

Στην Συνέλευση παραβρέθηκαν εκπροσωπώντας τον Δήμο, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, οι Αντιδήμαρχοι Χρήστος Κορδάς και Δημήτρης Πελεκούδας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, ανέφερε μεταξύ άλλων: 

Οι συζητήσεις που κάνουμε στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου μας, δεν είναι για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις, αλλά ουσιαστικό και ζωντανό διάλογο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, που εμείς πρέπει να τα γνωρίζουμε, αλλά και οι δημότες, να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος, μέσα στο εχθρικό πολιτικό περιβάλλον.

Τα γενικά ζητήματα της χώρας μας, -που πολλοί λένε «αφήστε τα και δέστε τα τοπικά»-, επηρεάζουν τα τοπικά μας, όπως οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πεζοδρόμια, τα σχολεία.

Ο Δήμαρχος ανέφερε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Δύο εργαζόμενοι, ελαιοχρωματιστές, πρέπει να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των σχολείων, των παιδικών σταθμών, των κοινόχρηστων χώρων και των δημοτικών κτιρίων, ενώ ένας μόνο εργαζόμενος, είναι επιφορτισμένος για τις πράξεις αναλογισμού, που είναι υποχρεωτικές για τις διανοίξεις δρόμων σε όλο τον Δήμο.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει και για το ζήτημα της ανεργίας και της φτώχειας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των νέων ζευγαριών, να στείλουν π.χ. τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό δωρεάν.

Στις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, είναι η ολοκλήρωση του Πάρκου στον Ρηγανόκαμπο, όπως και η συνολική ανάπλαση της παραλιακής ζώνης.

Σε αυτή μας την προσπάθεια, αντιμετωπίζουμε για πολλοστή φορά, μεγάλα εμπόδια από την κυβέρνηση. Συνεχίζουν να μην παραχωρούν στο Δήμο τους χώρους, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαθέσουμε τα αναγκαία κονδύλια, για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτά τα σημαντικά έργα για το λαό της Πάτρας.

 

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος, Χρήστος Κορδάς, ανέφερε τα εξής:

Δική μας πολιτική θέση, είναι ότι το κράτος πρέπει να καλύπτει οικονομικά το σύνολο των αναγκών του Δήμου και των δημοτών. Να μην υπάρχουν δημοτικά τέλη και πρόσθετα χαράτσια στους δημότες. Η Δημοτική Αρχή που έχει διαλέξει να είναι με το συμφέρον του λαού, δεν πρόκειται να αυξήσει τα τέλη.  Το 2017 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3 δισ. και το 2018 4,6 δισ. ευρώ. Αφού λοιπόν θα αυξηθεί ο πλούτος, γιατί πρέπει να πληρώνει ο λαός με νέους φόρους; Γιατί η ανάπτυξη που.. πουλάνε και τα δισεκατομμύρια του κέρδους, δεν πάνε ούτε στους Δήμους, ούτε στο λαό. Πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους, ως κίνητρο ανάπτυξης.

Για την Δημοτική Αρχή, πρωτεύον ζήτημα παραμένει το να εξαντλεί κάθε δυνατότητα για να πάρουν ανάσα οι λαϊκές οικογένειες.

Γι αυτό, λειτουργούμε τις παιδικές κατασκηνώσεις, αλλά και τα λαϊκά φροντιστήρια. Παλεύουμε για έργα, όπως πλατείες, παιδικές χαρές, ελεύθερους χώρους, νέα οδοστρώματα και φυσικά το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Ως Δημοτική Αρχή, όταν λέμε έργα, εννοούμε έργα που καλύπτουν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Με τη μεγάλη συμβολή των 8μηνιτών, καταφέραμε και συντηρήσαμε πολλά σχολεία, αποκαταστήσαμε πεζοδρόμια, ενώ από την ΔΕΥΑΠ, αντικαταστάθηκε το δίκτυο ύδρευσης 2,5 χιλιομέτρων σε δρόμους της περιοχής.

Το νέο τεχνικό πρόγραμμα, που σήμερα συζητάμε, για το Ανατολικό Διαμέρισμα περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη παρέμβαση για την ανάπλαση της περιοχής «Καντριάνικα», μια γραφική, παραδοσιακή γειτονιά, που θα μεταμορφωθεί σε ένα όμορφο σημείο της πόλης μας.

Προβλέπονται επίσης, έργα οδοποιίας προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν το κεντρικό οδικό δίκτυο και άλλους συνοικιακούς δρόμους.

Προγραμματίζονται επίσης παρεμβάσεις σε πλατείες, παιδικές χαρές και πεζοδρόμια.

 

Οι λαϊκές συνελεύσεις, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται ως εξής:

-ΑΥΡΙΟ Παρασκευή 20 Οκτώβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Νότιο Διαμέρισμα, στο ΚΑΠΗ Ψάχου.

-Το Σάββατο 21 Οκτώβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Αρκτικό Διαμέρισμα, στο ΚΑΠΗ Αγυιάς (Ν. Καζαντζάκη 21).

-Την Κυριακή 22 Οκτώβρη, στις 7 το απόγευμα, στην Δημοτική Ενότητα Ρίου, στο κτίριο του Δήμου.