Δεύτερη φωτιά στη Στροφυλιά - Ποιοι θέλουν να κάψουν το προστατευόμενο δάσος - Καταγγελία "φωτιά" από τον Φορέα Διαχείρισης για κρούσματα λαθροϋλοτομίας πριν ξεκινήσει η περίοδος ξύλευσης! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Σοβαρούς προβληματισμούς αλλά και μεγάλη ανησυχία, προκαλεί το γεγονός ότι μέσα σε ένα 24ωρο εκδηλώθηκαν δύο φωτιές στην περιοχή της Στροφυλιάς. 

Η πρώτη στα Μαύρα Βουνά την Δευτέρα και η δεύτερη σήμερα το πρωί στην "καρδιά" του δάσους προς την πλευρά του Μετοχίου. Μόλις χθες, ξεκίνησε η περίοδος της ξύλευσης. Τυχαίο; Θα το δείξει η πορεία. Επίσης, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο είναι πολύ κοντά στο να εκδοθεί το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που θα καλύπτει 100% τις προστατευόμενες περιοχές. Καθώς μέχρι σήμερα, καλύπτεται από τους φορείς διαχείρισης μόλις το 27%. Απροστάτευτες και αθωράκιστες οι περιοχές που έχουν ενταχθεί σε διεθνείς συνθήκες, με τα στελέχη των φορέων διαχείρισης να υπερβάλλουν εαυτούς σε πολλές περιπτώσεις. 
Για τη χθεσινή φωτιά, στο δάσος της Στροφυλιάς που ξέσπασε το πρωί λίγο μετά τις 7, ο αντιδήμαρχος δυτικής Αχαΐας Θανάσης Ραυτακόπουλος δεν αφήνει περιθώρια: "Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για εμπρησμό". Τί θα γινόταν αν η Πυροσβεστική δεν επενέβαινε άμεσα; Τί θα γινόταν αν δεν υπήρχε ήδη ένα πυροσβεστικό όχημα στα Μαύρα Βουνά, σε επιφυλακή λόγω της προχθεσινής φωτιάς για να πάει αμέσως στο σημείο; Κοινό μυστικό θεωρείται, ότι οι φωτιές, ενδεχομένως έχουν να κάνουν και με την ξύλευση. Μόλις χθες ξεκίνησε η περίοδος, και τα κρούσματα λαθροϋολοτομίας δυστυχώς έχουν ξεκινήσει. Όπως επίσης και τα "σημάδια" στα δέντρα από αγνώστους! 

Μόλις πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, ο Φορέας Διαχείρισης Στροφυλιάς - Κοτυχίου, έστειλε επιστολή - καταγγελία στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με φωτογραφικά ντοκουμέντα, που αποδεικνύουν την έκταση της λαθρουλοτομίας στο προστατευόμενο δάσος. Η επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε στα Δασαρχία Πατρών, Αμαλιάδας, στον δήμο δυτικής Αχαΐας και σε άλλους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, έχει ως εξής: 

"Όπως γνωρίζετε, το δάσος της Στροφυλιάς απαρτίζεται από τρία κυρίαρχα είδη δέντρων, την κουκουναριά (Pinus pinea), την χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis) και την ήμερη βελανιδιά (Quercus macrolepis). Στο ανατολικό τμήμα του δάσους, εμφανίζεται σε πολύ μικρή έκταση η ήμερη βελανιδιά (Quercus macrolepis) σχηματίζοντας κυρίως αμιγής ή σε μείξη συστάδες με την κουκουναριά. Οι προστατευόμενες περιοχές Κοτυχίου- Στροφυλιάς διέπονται από ειδικό καθεστώς διαχείρισης (Σύμβαση Ramsar, περιοχή δικτύου «Φύση 2000», Ζώνη Ειδικής Προστασίας, Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος, Καταφύγιο Άγριας Ζωής) ως οικοσυστήματα υψηλής βιολογικής και αισθητικής αξίας.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατά την διάρκεια εποπτείας των φυλάκων του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιας (Φ.Δ.Υ.Κ.Σ.) στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου, την Δευτέρα 09 Οκτωβρίου, διαπιστώθηκε η αποψίλωση 9 ιστάμενων ατόμων ήμερης βελανιδιάς (Quercus macrolepis) στη περιοχή του δρυοδάσους (περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Πατρών) και 3 ιστάμενων ατόμων χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis) στη περιοχή Κουνουπελάκι (περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Αμαλιάδας).

Ενόψει της 1ης περιόδου ξύλευσης που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας δυστυχώς έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς και η προσήμανση δένδρων προς υλοτόμηση από αγνώστους.

Αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δασικές υπηρεσίες, παρακαλούμε και ζητούμε κατ’ εξαίρεση για το Εθνικό Πάρκο να εντατικοποιηθούν οι περιπολίες κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες, τις εργάσιμες ημέρες και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, από σήμερα.

Οι Δασικές υπηρεσίες, με τη συνδρομή φυσικά των εποπτών του ΦΔΥΚΣ, είναι οι καθ’ ύλιν αρμόδιες υπηρεσίες για την επιβολή κυρώσεων και ελέγχων. Σας ενημερώνουμε ότι οι επόπτες του Φ.Δ.Υ.Κ.Σ. βρίσκονται στη περιοχή ευθύνης του καθημερινά όλες τις εργάσιμες ημέρες από το πρωί  μέχρι τη δύση του ήλιου (08.00-21.00)  καθώς τα Σαββατοκύριακα και τις εξαιρέσιμες ημέρες (από 12.00 - 20.00 για τον Οκτώβριο και 10.00-18.00 για τον Νοέμβριο).

       Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιοδήποτε δράση, ενέργεια και πράξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στη πάταξη και την εξάλειψη των φαινομένων λαθροϋλοτομίας στη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς". 

Περίοδος Ξύλευσης 

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, κατά την περίοδο ξύλευσης, ξύλα (από άρρωστα ή πεσμένα δέντρα) έχουν το δικαίωμα να παίρνουν πολίτες από τις περιοχές Λάππα, Μετόχι, Βουπράσιο (από Αχαΐα), και Μανωλάδα (Ηλεία). "Πρέπει να μπουν κανόνες. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η αναρχία. Πρέπει να καταλάβουν και οι ντόπιοι ότι όλοι όσοι δικαιούνται θα πάρουν ξύλα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει η φύλαξη να ενταθεί. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε εδώ, καθημερινά από το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ", σημειώνει η κ. Καραμπέρου. Καταλήγοντας η κ. Καραμπέρου, τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια από το υπουργείο ως προς το νομοσχέδιο, καθώς τέλος Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων τους Φορείς Διαχείρισης που σημαίνει ότι ένας ακόμη κίνδυνος πλησιάζει αν δεν διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα. 

ΒΙΚΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ