Πάτρα: Είκοσι ολοήμερα δημοτικά σχολεία υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου

ερώτηση παπαθεοδώρου

Σημαντικές ελλείψεις στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία της Πάτρας, τα οποία τα καθιστούν μη λειτουργικά, καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Πάτρας. Περίπου έναν μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις σχολείων που υπολειτουργούν, με χαρακτηριστικά παραδείγματα σχολείων όπου το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 3 και όχι στις 4 μ.μ. όπως προβλέπεται ή που λειτουργούν ως ολοήμερα μόνο για μερικές ημέρες της εβδομάδας και αυτό εξαιτίας της ευαισθησίας που επιδεικνύει το εκπαιδευτικό προσωπικό. Η προβληματική λειτουργία της πρωινής ζώνης (7-8) σε αρκετές σχολικές μονάδες αναγκάζει τους εργαζόμενους γονείς να φτάνουν ακόμα και στην μετεγγραφή των παιδιών τους, εξαιτίας της ανατροπής του προγραμματισμού τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον Δήμο Πατρέων περίπου είκοσι ολοήμερα σχολεία είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου, την ίδια στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν ακόμα ούτε εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.

 

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζικής διαγραφής μαθητών από τα ολοήμερα σχολεία, με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό ενός πολύ σημαντικού θεσμού, τόσο από κοινωνική όσο και από παιδαγωγική άποψη. Τα ολοήμερα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς υποδομές και εκπαιδευτικούς.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για την προβληματική λειτουργία των ολοήμερων σχολείων στην Αχαΐα;

2. Ποιες είναι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό  καθώς και τα κενά που αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανά ειδικότητα, με δεδομένη την τυπική λειτουργία τμημάτων ολοήμερων στην Αχαΐα;