Πληρώνονται σήμερα 4.000 νέες συντάξεις στον "πάγο" άλλες 250.000

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου πληρώθηκαν 183.430 νέες συνταξιοδοτικές παροχές

Ούτε στα μισά του δρόμου δεν βρίσκεται η εξόφληση του γιγάντιου "stock” αιτήσεων για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, που έχει συσσωρευτεί στα συνταξιοδοτικά ταμεία, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας, της Έφης Αχτσιόγλου και του Τάσου Πετρόπουλου.

Η "εμβόλιμη", όπως χαρακτηρίστηκε χθες από το ίδιο το Υπ. Εργασίας, σημερινή  απονομή πάνω από 4.000 νέων κύριων συντάξεων -η οποία γίνεται εφικτή αποκλειστικά χάρη στην πρωτοφανή υπερεργασία των στελεχών και των υπαλλήλων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)-  δεν μπορεί να κρύψει το γιγάντιο ακόμα όγκο των αιτήσεων για συντάξεις και εφάπαξ, αλλά ούτε και τις τεράστιες ευθύνες των Αχτσιόγλου –Πετρόπουλου για το σημερινό αδιέξοδο.

Το πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων ασφαλισμένων  προς τον ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ξεπερνά τις 250.000 με εκτιμώμενο κόστος εξόφλησης πάνω από τα 1,6 – 1,750  δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:
· Εκκρεμούν ακόμα γύρω στις 80.000 κύριες συντάξεις και το κόστος εξόφλησης γύρω στα 700 -750 εκατ. ευρώ. Ο ΕΦΚΑ πρέπει να εξοφλήσει τις συντάξεις αυτές το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018, ενώ αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας σημειώνουν στο Capital.gr πως αυτό είναι εφικτό να γίνει μέχρι το Φεβρουάριο –Μάρτιο του 2018.

· Εκκρεμούν περί τις 110.000 επικουρικές συντάξεις και το κόστος εξόφλησής τους ανέρχεται σε 600-650 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις αυτές θα εκκαθαριστούν μέχρι τα μέσα–τέλη του 2019, όπως ανέφερε κορυφαίος στέλεχος του ΕΤΕΑΕΠ στο Capital.gr.

· Τέλος, εκκρεμούν ακόμα γύρω στα 60.000 εφάπαξ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ το κόστος εξόφλησής τους φτάνει 300 -350 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίου στελέχους του ΕΤΕΑΕΠ, τα εφάπαξ αυτά θα έχουν εξοφληθεί έως τον Αύγουστο του 2018.

Ευθύνες τις πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας
 
Η επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων, προπαντός, όμως, δεν μπορεί να κρύψει την τεράστια ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας για το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ έφτασε με την " πλάτη στον τοίχο" για να εκκαθαρίσει  τόσο γρήγορα ένα τόσο μεγάλο πλήθος εκκρεμών αιτήσεων.

Η ευθύνη αυτή της ηγεσίας του Υπ. Εργασίας, σύμφωνα με όσα αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη των ταμείων με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr είναι πενταπλή :
1) Πρώτον, σημειώθηκε τεράστια καθυστέρηση στην όλη οργάνωση της διαδικασίας έκδοσης των νέων  συντάξεων. Παρότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης συστάθηκε από τον Ιανουάριο του 2017, η σχετική διαδικασία άρχισε σιγά –σιγά να οργανώνεται από πλευράς ΕΦΚΑ από το Μάρτιο του ίδιους έτους, ενώ οι πρώτες νέες συντάξεις άρχισαν να δίδονται μαζικά τον Ιούνιο.

2) Kατά δεύτερον, παρόμοια καθυστέρηση σημειώθηκε στην έκδοση των εγκυκλίων από πλευράς  του Υπ. Εργασίας σε σχέση με την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αν και ο σχετικός νόμος Κατρούγκαλου είχε τεθεί σε ισχύ από τα μέσα Μαΐου του 2016.

3) Τρίτον, το Υπ. Εργασίας, στο διάστημα Μαΐου –Ιανουαρίου 2016 έδωσε μονόπλευρα σχεδόν έμφαση στην εφαρμογή των περικοπών που έφερνε ο νόμος Κατρούγκαλου σε βάρος του ΕΚΑΣ και των επικουρικών συντάξεων και όχι στην έκδοση των νέων συντάξεων. Οι μειώσεις αυτές σε συνδυασμό με την τεράστια καθυστέρηση στην απονομή των νέων συντάξεων συνέβαλαν, μεν, αποφασιστικά στα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά άφησαν απλήρωτους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους επί μήνες.

4) Τέταρτον, η κυβέρνηση ανέλαβε μνημονιακή δέσμευση για τη μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ κατά 20% λόγω της ένταξης σε αυτόν όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης (μέσω μετατάξεων –αποσπάσεων, κυρίως σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς όπως ο ΕΟΠΥΥ και το ΕΤΕΑΕΠ). Το γεγονός αυτό στοίχισε πολλούς εργαζομένους στα ήδη δραματικά υποστελεχωμένα ταμεία, εντείνοντας την οργανωτική αδυναμία του ΕΦΚΑ να εκδώσει μαζικά συντάξεις.

5) Κατά πέμπτον, το Υπ. Εργασίας τοποθέτησε στελέχη προερχόμενα από τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ σε επιτελικές θέσεις του ΕΦΚΑ και όχι από το ΙΚΑ, του οποίου τα στελέχη έχουν  μεγαλύτερη εμπειρία  στην έκδοση συντάξεων μισθωτών.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης