Πάτρα: Απάντηση στην ΟΙΚΙΠΑ για τον ποδηλατόδρομο δίνει ο ΟΛΠΑ

"υπεύθυνος είναι ο δήμος"

Απάντηση στις ενστάσεις της ΟΙΚΙΠΑ για τον ποδηλατόδρομο, έργο που προωθεί ο δήμος Πατρέων δίνει ο ΟΛΠΑ με σημερινή του ανακοίνωση. Συγκεκριμένα αναφέρει: 

Απάντηση σε επιστολή σας σχετικά με τον ποδηλατόδρομο της παραλιακής ζώνης

Πληροφορηθήκαμε από ρεπορτάζ, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της πόλης μας, την Παρασκευή 04-10-2017, για την αποστολή επιστολή σας, που απευθύνεται στο Δήμο και τον Ο.Λ.ΠΑ. σχετικά με τον ποδηλατόδρομο της παραλιακής ζώνης της πόλης μας. Η εν λόγω επιστολή δεν έχει φθάσει μέχρι σήμερα στον Ο.Λ.ΠΑ..

Επί όσων, φέρονται στο ρεπορτάζ, να αναφέρονται στην επιστολή, σας γνωρίζουμε τα εξής:

α)    Η χάραξη του ποδηλατόδρομου έγινε από το Δήμο Πατρέων του οποίου αποτελεί, άλλωστε, αποκλειστική αρμοδιότητα.

β)    Ο Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ συμφώνησε και ανταποκρίθηκε σε ό,τι ο Δήμος Πατρέων του ζήτησε και αφορά την κατάληψη γραμμικού τμήματος της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, για την κατασκευή του ποδηλατόδρομου, ανατολικά του Επιβατικού Σταθμού Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

γ)    Ο Ο.Λ.ΠΑ. δεν θα είχε ουδεμία αντίρρηση για διέλευση του ποδηλατόδρομου από την οδό Νόρμαν έως την Αγ. Νικολάου εσωτερικά της Υφιστάμενης Περίφραξης προς την πλευρά του λιμένα. Άλλωστε αυτό αποτελεί μέρος της Συμφωνίας που επετεύχθη, έτυχε της ομόφωνης έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου και αποτυπώθηκε στα νέα όρια της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα. Υπενθυμίζουμε  ότι τα νέα όρια της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, όπως δια του ΦΕΚ 45Δ’/ 24-2-2017 έχουν πλέον εγκριθεί, μετατοπίστηκαν κατά τρία (3) περίπου μέτρα εσώτερον (δυτικά) της Υφιστάμενης Περίφραξης ακριβώς για να υπάρξει η δυνατότητα διαμόρφωσης ποδηλατόδρομου.

δ)    Μας προβληματίζει και θεωρούμε ότι η σκοπιμότητα διάθεσης πολύτιμων πόρων για το τμήμα του ποδηλατόδρομου, από την οδό Νόρμαν έως την οδό Παπαφλέσσα, πριν την κατασκευή των έργων διέλευσης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, πρέπει να επανεξετασθεί. Όποια χάραξη και εάν επιλεγεί για τον ποδηλατόδρομο, στο τμήμα αυτό, θα έχει προσωρινό χαρακτήρα μέχρι την έναρξη εκτέλεσης των έργων της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Με την κατασκευή των έργων, το τμήμα αυτό του ποδηλατόδρομου, υποχρεωτικά θα αποξηλωθεί και θα χρειασθεί να επανακατασκευασθεί. Θεωρούμε, επομένως, ότι ίσως θα έπρεπε να επανεξετασθεί το χρονοδιάγραμμα του έργου και να προγραμματιστεί η κατασκευή του ποδηλατόδρομου από Νόρμαν έως Παπαφλέσσα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των έργων της σιδηροδρομικής γραμμής.

Πέραν των ανωτέρω επιτρέψτε μας να διατυπώσουμε την άποψη ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος ο χαρακτηρισμός των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Όθωνος Αμαλίας ως οδών ταχείας κυκλοφορίας. Η ρύθμιση αφορούσε διευθέτηση λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και κατά την άποψή μας η ρύθμιση αυτή δεν πρέπει να μονιμοποιηθεί καθώς εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων, εάν δεν έχει ήδη συμβάλλει σε σοβαρά τροχαία που έχουν συμβεί από τότε μέχρι σήμερα.

Στις παρούσες συνθήκες, μάλιστα, που διαμορφώνονται μετά την απόδοση στην πόλη διακοσίων εβδομήντα (270) στρεμμάτων τμήματος της πρώην, πλέον, Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, την αλλαγή των κυκλοφοριακών συνθηκών και δεδομένων που πρόκειται να προκύψουν από την παράδοση στο άμεσο μέλλον της μικρής περιμετρικής, την διάνοιξη της οδού Κανακάρη και τη διαφαινόμενη υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, δίνεται η ευκαιρία στην πόλη μας για μια μείζονα πολεοδομική παρέμβαση στο παραλιακό «πρόσωπο» της πόλης. Μια παρέμβαση ορόσημο, την μεγαλύτερη ίσως μετά το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο του Σταμάτη Βούλγαρη, που μπορεί να αλλάξει ριζικά και να βελτιώσει θεαματικά τα πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά της πόλης μας. Σε μια τέτοια συνολική θεώρηση και μελέτη κατά την άποψή μας πρέπει να ενταχθεί και ο ποδηλατόδρομος της παραλιακής ζώνης.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ