Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Το who is who της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη και η σχέση με την δυναμική μητέρα της

Δύσκολα η παρουσία της δυναμικής συζύγου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Επιβλητικά ψηλή, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ( Maria-Eva-Vir Grabowski)  ανήκει στις γυναίκες που τραβούν το ενδιαφέρον κυρίως με την εξυπνάδα και τον δυναμισμό τους, αλλά και με το πάντα κομψό αλλά καθόλου επιτηδευμένο στυλ τους.

Μητέρα, σύζυγος και δαιμόνια επιχειρηματίας, η όμορφη Ελληνοπολωνή, έχει αποδείξει πολλές φορές πως με την υπομονή και την επιμονή της, καταφέρνει πάντα να φτάνει τον στόχο της και πως η επιρροή της είναι αρκετά υπολογίσιμη σε πολλούς τομείς. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πάνω από δύο δεκαετίες μαζί και παρόλο τις  ατραπούς που έχουν συναντήσει, επιλέγουν να τις ακολουθήσουν και να τις διαβούν μ' επιτυχία.

Η καταγωγή και τα παιδικά χρόνια

Η Μαρέβα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Ο αιγυπτιώτης παππούς της, Φίλιππος και πατέρας της μητέρας της, ήταν ναυπηγός, Πρόεδρος του νορβηγικού νηογνώμονα Det Norske Veritas. Ο έτερος παππούς, Ματίας Γκραμπόφσκι, υπήρξε χορηγός μεγάλων δωρεών και είχε δική του φαρμακοβιομηχανία στη Βαρσοβία. Ο γιος του, πατέρας της Μαρέβα, συνέχισε τις φαρμακευτικές δραστηριότητες της οικογένειας, με έδρα το Λονδίνο. Γνωστός συλλέκτης σπάνιων έργων, σημαντικών νομισμάτων και γραμματοσήμων -για πολλά χρόνια είχε δική του γκαλερί στη Βρετανία, την Grabowski Gallery. Tην αγάπη του για τις τέχνες την μετέδωσε και στην κόρη του. Αυτή την περίοδο ο πατέρας της περνά ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας κι εκείνη προσπαθεί να είναι όσο πιο κοντά του γίνεται, κάνοντας ταξίδια στο Λονδίνο με την κάθε ευκαιρία.


H σχέση με την δυναμική μητέρα της, Ήβη

Την μητέρα της Μαρέβα, δεν την είχαμε δει αν και η ίδια έχει ανεβάσει κάποιες φωτογραφίες της, στα social media, κυρίως από τα παιδικά της χρόνια μαζί της. Ονομάζεται Ήβη και με τον πατέρα της Μαρέβας γνωρίστηκαν κι ερωτεύτηκαν στην Ελβετία όπου σπούδαζαν και οι δυο ιατρική. Η ενδιαφέρουσα αυτή μείξη καταγωγών και νοοτροπιών, διαμόρφωσε και την ενδιαφέρουσα προσωπικότητα της Μαρέβα. Μετά το διαζύγιο των γονιών της, εκείνη περνούσε τον περισσότερο χρόνο με τη γιαγιά της, αφού ο πατέρας της ζούσε κι εργαζόταν στο Λονδίνο και η μητέρα της προχώρησε και σε επόμενους γάμους, που σε έναν εκ των οποίων απέκτησε ακόμη έναν γιο, τον ετεροθαλή αδερφό της Μαρέβα δηλαδή, που ονομάζεται Γιώργος Παπαζήσης και που ασχολείται με τα χρηματιστηριακά.

Η Μαρέβα και η μητέρα της Ήβη, στα παιδικά της χρόνια

 

Η μητέρα της Ήβη, είναι μια γυναίκα αρκετά δυναμική και ανεξάρτητη, η οποία -όπως λένε- δεν στεκόταν στα κοινωνικά ταμπού, αλλά πάντα ήταν σκιά της Μαρέβας και στο πλευρό της, φροντίζοντας να θωρακιστεί με δυνατές σπουδές, τις οποίες αγαπούσε και η ίδια πολύ. Δεκατρία χρόνια πριν, σε μια από τις σπάνιες κοινές συνεντεύξεις που είχε δώσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιοδικό «L’Officiel», η Μαρέβα είχε δηλώσει: «Ημουν συγκεντρωμένη στις σπουδές. Αλλωστε ο πρώτος χρόνος απαιτεί πολλή δουλειά και δεν είχα καιρό να ασχοληθώ με τίποτε άλλο παρά μόνο με το διάβασμα και το πώς θα πετύχω. Τα χρήματα στη ζωή του ανθρώπου δεν παίζουν καθοριστικό λόγο. Σήμερα τα έχεις και αύριο κάτι συμβαίνει και τα χάνεις. Αυτό που ποτέ δεν χάνεται είναι οι σπουδές, η μόρφωση». Και σήμερα η Μαρέβα με την μητέρα της, έχει άψογες σχέσεις κι εκείνη δεν χάνει ευκαιρία να περνά χρόνο με τα εγγόνια της, τα οποία λατρεύει.

 

 

(Η μητέρα της Μαρέβα τότε και  σήμερα)

Με τον Κυριάκο Mητσοτάκη συναντήθηκαν και γνωρίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν και οι δυο τους έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard. Μάλιστα η γνωριμία τους έγινε από τις πρώτες κιόλας μέρες στο πανεπιστήμιο. Όπως ο Κυριάκος, έτσι και η πολωνικής καταγωγής Μαρέβα -αλλά και με ρίζες και στη Χίο και την Αίγυπτο- είχε περάσει από την αφρόκρεμα των Πανεπιστημίων της Ivy League, με τελευταίο σταθμό το Harvard και τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ενα περιβάλλον άγνωστο ακόμα σε εκείνη, οικείο όμως σε εκείνον αφού είχε ήδη προηγηθεί στο ίδιο πανεπιστήμιο το πρώτο του πτυχίο. Και κάπως έτσι γίνεται ο "οδηγός" της και την εισάγει στα μυστικά του πανεπιστημίου. Από καλός της φίλος, γίνεται σύντροφός της και μαζί περνούν τα δύσκολα και τα εύκολα στα χρόνια του Harvard και της φοιτητικής ζωής στην Αμερική.

Ο γάμος και τα τρία παιδιά

Αφού αποφοίτησαν και οι δυο, υπήρξαν υψηλά οικονομικά στελέχη. Η Μαρέβα στο παράρτημα της Deutsche Bank στην Αθήνα στον τομέα του private banking  και ο Κυριάκος ως σύμβουλος στη Mckinsey στο Λονδίνο και αργότερα στην Alpha Bank. Λίγο μετά έρχεται η πρώτη εγκύμοσύνη της Μαρέβα. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε το 1997 στην Αγία Ειρήνη στην Πλάκα, με την εντυπωσιακή Μαρέβα να φορά νυφικό του οίκου Φαλιάκος και τον Κυριάκο να είναι πανευτυχής στο πλευρό της. Η πρώτη κόρη τους Σοφία γεννιέται λίγους μήνες μετά, ενώ ακολουθούν ο Κωντσταντίνος και η Δάφνη.

Και μπορεί οι δυο τους να πέρασαν μια πενταετή κρίση, αλλά είκοσι χρόνια μετά παραμένουν αχώριστοι. Η Μαρέβα, στέκεται πάντα διακριτικά στο πλευρό του συζύγου της, ζει με αγωνία την ανοδική πολιτική πορεία του και τον στηρίζει με κάθε τρόπο που μπορεί. Εκείνος από την άλλη δηλώνει υπερήφανος για την ίδια και τα παιδιά τους και τονίζει πόσο πολύτιμη είναι η υποστήριξη της συζύγου του, στον πολιτικό του αγώνα και όχι μόνο.

 H επιχειρηματική δραστηριότητα της Μαρέβα στον κόσμο της μόδας

 Μετά από όσα έκανε η Μαρέβα στον χώρο των οικονομικών και των επενδύσεων, αποφασίζει μέσα στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μαζί με την φίλη της Δήμητρα Κολοτούρα να στήσουν τη δική τους επιχείρηση. Έτσι το 2012 λάνσαραν την Zeus + Dione, μια εταιρεία που δημιουργεί σύγχρονα αξεσουάρ και ρούχα, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και κατασκευασμένα με μεράκι από Έλληνες δημιουργούς και τεχνίτες. Κι όλα έδειξαν ότι η αποφασή τους ήταν λαμπρή. Η επιχείρηση αναπτύσσεται εντυπωσιακά και οι συνεργασίες τους στο εξωτερικό είναι πολλές.

Παράλληλα, η Μαρέβα ιδρύει κι αναλαμβάνει την αντιπροεδρία της Endeavor Greece, του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με τοπικό γραφείο στην Αθήνα για τη στήριξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

tlife.gr