Παρέμβαση του Κ. Σπαρτινού για ουσιαστικό έλεγχο λειτουργίας των ΚΤΕΟ

σε συνεδριαση επιτροπής

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας με θέματα: 

α. η Συμβολή και ο Ρόλος των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας και β. η Οδική Ασφάλεια και τα Βαρέα Οχήματα Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών, εστίασε κυρίως στην υποβάθμιση των απαιτήσεων ελέγχου στα ΚΤΕΟ και στα ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τις επιπτώσεις στην λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ και της αξιοπιστίας των ελέγχων που αυτά διενεργούν λόγω ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής τόνισε ότι η μείωση των απαιτήσεων ελέγχου των ΚΤΕΟ από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013, οδήγησε στο να είναι ανεπαρκής ο έλεγχος με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση των κινδύνων από την κυκλοφορία των οχημάτων. Πρότεινε να γίνει επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των απαιτήσεων ελέγχου ΚΤΕΟ στο προ του 2013 καθεστώς με ανάθεση της διαπίστευσής τους στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), το οποίο έχει την τεχνογνωσία για τους απαιτούμενους ελέγχους.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της επίπτωσης της ανταγωνιστικότητας στην λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, ο Κ. Σπαρτινός εξέφρασε τους προβληματισμούς του σχετικά με τη βιωσιμότητά τους λόγω του μεγάλου αριθμού ιδιωτικών ΚΤΕΟ συγκριτικά με το πλήθος των οχημάτων στην Ελλάδα  και την επίδραση αυτού του γεγονότος στην ποιότητα και την αξιοπιστία των ελέγχων που αυτά διενεργούν.  

Διαβάστε επίσης