Τι να λέει ο Σόϊμπλε στον γιατρό;

του Κώστα Νεοφώτιστου ∗

Συνδικαλιστής γιατρός σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο. Όταν άρχισαν να σφίγγουν τα πράγματα (μετά το πρώτο μνημόνιο), μάλλον κατάλαβε ότι το μέλλον είναι δυσοίωνο και άρχισε την περιοδεία στα τηλεοπτικά παράθυρα. Δεν έδινε ιατρικές συμβουλές δωρεάν, αλλά προτίμησε πολιτικο-κοινωνικές αναλύσεις για την κρίση. Δωρεάν ύλη για τα κανάλια και τζάμπα προβολή για τον ίδιο. Για να τον θυμηθούν οι ψηφοφόροι και να τον στείλουν στην Βουλή για να τούς σώσει. Όχι με ιατρικές πρακτικές, αλλά ψηφίζοντας τα επόμενα μνημόνια, τα δικά τους, γιατί τα προηγούμενα ήταν των άλλων και εκείνα τα καταργούσε με έναν νόμο και ένα άρθρο (ή τα έσκιζε).

Ο γιατρός είναι πια μόνιμος θαμώνας της Βουλής. Έχει και έναν περίεργο λόγο, άλλοτε σαγηνευτικά χαμηλόφωνο σαν νέα πλανεύτρα Κίρκη, κι άλλοτε στεντόρειο για να προσελκύσει την προσοχή. Έναν λόγο-κλισέ, με φτηνές προπαγάνδες ή αερολογίες που σερβίρονται sotto voce ή forte, ακριβώς για να προσέξεις ένα φραστικό «τίποτε».

Έχει όμως γνώσεις, ο γιατρός. Λέει και αλήθειες. Τις ανακατεύει, βέβαια, με την προπαγανδιστική ψευδολογία της κυβέρνησης –αλλά λέει και μερικές αλήθειες. Τώρα, αν τού ξεφεύγουν, αν τις λέει σκόπιμα ή αν είναι πιωμένος και δεν ακούει τί λέει, γι’ αυτό δεν μπορώ να έχω άποψη. Δεν τον πολυκαταλαβαίνω, κιόλας:

«Πάντα είμαστε ο αδύναμος κρίκος. Μια χώρα σχεδόν χρεοκοπημένη είναι αυτή την στιγμή που διαπραγματεύεται με τους δανειστές. Αυτή είναι η πραγματικότητα, είναι σκληρή αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Δεν ξέρω τί ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής αλλά φαίνεται να έχει «άκρες» στις Βρυξέλλες, αλλοιώς δεν εξηγείται το γεγονός πως εμφανίζεται λεπτομερώς πληροφορημένος για λεγόμενα και στάσεις που λαμβάνουν χώρα πίσω από κλειστές πόρτες συνεδριάσεων στις οποίες δεν μετέχει:

«Στο τελευταίο Eurogroup, άνθρωποι που δεν ήταν ποτέ δίπλα μας, όπως ο Σλοβάκος, όσο κι αν σάς κάνει εντύπωση, όπως ο Σέλινγκ της Αυστρίας, όπως ο ντε Γκίντος, δεν μιλάω τώρα για τον Γάλλο και τον Ιταλό, μιλάω για ανθρώπους… Και ακόμα και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ρούτε κάθισε και μίλαγε και είπε ναι, κατανοώ παιδιά, κλπ. Τί θέλω να πω; Λογικό είναι όταν έχεις τέτοια μηνύματα κάπου να αισιοδοξείς. Και πιστεύω ότι και η ίδια η Μέρκελ, η οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει, δεν βλέπουμε τελικά ποιος έχει το πάνω χέρι στην Γερμανία –θα μού πεις δεν μάς αφορά. Το έχει αυτή, ή το έχει ο κ. Σόϊμπλε, δεν έχω καταλάβει».

Θεός ο γιατρός! Κρίμα που τον έχασε ο ιατρικός συνδικαλισμός και ευτυχώς που βρήκε τον δρόμο του για την Βουλή και θα μάς σώσει. Και έχει και δυνατή οικονομική ανάλυση, μαζί με καίρια πληροφόρηση από μέσα. Μάλλον κάτι θα τού ψιθύρισε στ’ αυτί ο Ντράγκι, με την ίδια σαγηνευτική και πλανεύτρα φωνή που εκστομίζει τις θεωρίες του:

«Η ερμηνεία του μηνύματος Ντράγκι έχει πολλές αναγνώσεις. Η δικιά μου ανάγνωση είναι η εξής: Έχει εκρηκτικό πρόβλημα με το χρέος της Ιταλίας, έχει εκρηκτικό πρόβλημα με το χρέος της Ισπανίας, έχει εκρηκτικό πρόβλημα αρχόμενο στην Γαλλία και, για όσους δεν το ξέρουν, έχει μεγάλο πρόβλημα και η Ιρλανδία που βγήκε. Το τελευταίο πράγμα που έχει στο μυαλό του ο Ντράγκι είναι μία καινούργια αναταραχή στην Ελλάδα. Γι’ αυτούς τους λόγους και πιστεύω και για άλλους θα βρεθεί μια λύση. Δηλαδή, πιστεύω ότι καταρχήν την δόση την έχουμε εξασφαλίσει, η διαπραγμάτευση θα κλείσει –κάτι που το θέλει ο Ντράγκι– και μπαίνει σαν θέμα η ποσοτική χαλάρωση, που για εμάς είναι το ISO για τις αγορές. Το θέμα μας ποιο είναι; Να φύγουμε από την επιτροπεία και να μην δανειζόμαστε με τον τρόπο που δανειζόμαστε. Οι αγορές περιμένουν».

Γεια σου ρε γιατρέ με τις ΑΝΕΛπιστες αναλύσεις σου! Γεια σου γιατρέ μου με την ΑΝΕΛαστική σου στάση, που σε ΑΝΕΛιξε στα βουλευτικά έδρανα, για να εμφανίζεσαι ΑΝΕΛλιπώς και με τις πληροφορίες σου να ΑΝΕΛκύεις στο προσκήνιο τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις!

Δεν μπορεί! Κάτι ξέρει ο γιατρός, κάτι παραπάνω θα τού έχει πει ο Σόϊμπλε, αλλά δεν μάς το αποκαλύπτει τώρα για να μην χαλάσει η έκπληξη. Και μένω με την απορία: Τί είπε ο Σόϊμπλε στον γιατρό; Γιατί κάτι θα τού είπε, δεν μπορεί –εκτός αν όλα αυτά τα έβγαλε από το κεφάλι του ή αν είναι λόγια του αέρα (ή του πιστού).

 

∗ Πρώην ανώτερο στέλεχος επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης