Έκλεισαν τη Μεσογείων στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι διαδηλωτές μεταλλωρύχοι - Πορεία στο Μαξίμου

Εκπνέει το τελεσίγραφο της Eldorado

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Λεωφόρο Μεσογείων πραγματοποιούν εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής καθώς βλέπουν να εκπνέει το τελεσίγραφο της Eldorado για την έκδοση άδειας για τις Σκουριές και το αρμόδιο υπουργείο να μην κάνει κάποια κίνηση εκτόνωσης. Ήδη το κτήριο του υπουργείου θυμίζει «φρούριο» καθώς το έχουν κυκλώσει αρκετές κλούβες των ΜΑΤ προκειμένου να αποφευχθεί νέα κατάληψη από τους εξοργισμένους μεταλλωρύχους όπως αυτή που συνέβη την τελευταία φορά που κατέβηκαν στην Αθήνα.

Ενδεικτική των προθέσεων των μεταλλωρύχων η δήλωση του συνδικαλιστή Γιώργου Χατζή: «Διεκδικούμε το ψωμί μας και το δίκιο μας απέναντι στην πολιτική σπέκουλα του ΣΥΡΙΖΑ με κάτι τύπους σαν τον Καρανίκα, τον Τσιρώνη και το Σταθάκη που το μόνο που ξέρουν είναι να παίρνουν παχυλούς μισθούς και να κόβουν δουλειές από τους εργαζόμενους». 

Λόγω της συγκέντρωσης και της μεγάλης προσέλευσης των μεταλλωρύχων - πληροφορίες μιλούν για 30 λεωφορεία που κατέβηκαν από τη Χαλκιδική - η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μεσογείων.

Στις 10 το πρωί εκπρόσωποι των μεταλλωρύχων θα συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος ενώ για τις 11 προγραμματίζουν να ξεκινήσουν την πορεία τους προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Η καναδική εταιρεία έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν δοθεί η άδεια τροποποίησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τις Σκουριές, τότε από την Παρασκευή θα μπει «λουκέτο» στα εργοτάξια των μεταλλείων Χαλκιδικής.

«Δεν είναι ουσιώδης άδεια, ωστόσο η εταιρεία για να είναι νόμιμη και να μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες της, οφείλει να την έχει στα χέρια της» αναφέρουν στελέχη της. Τονίζουν επίσης ότι οι Σκουριές αποτελούν ενιαίο έργο για την ανάπτυξη της επένδυσης στην Χαλκιδική και το αποσυνδέουν με το αντικείμενο της διαιτησίας που σχετίζεται με την μονάδα μεταλλουργίας  (εργοστάσιο χρυσού στο Μαντέμ Λάκκος), χαρακτηρίζοντας την απόφαση του ΥΠΕΝ μονομερή και αντισυμβατική.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την κυβέρνηση και την εταιρεία για να έχουμε δουλειά εμείς. Οι τρεις άδειες που δόθηκαν για την Ολυμπιάδα δεν αρκούν για να προχωρήσει το έργο, είναι ενιαίο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις στοές των μεταλλείων, Χρήστος Ζαφειρούδας. 

Οι μεταλλωρύχοι μετά τη συγκέντρωση στο υπ. Περιβάλλοντος στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ