Πάτρα: "Όχι" πυρηνικά στον Άραξο και κατάργηση όλων των διοδίων - Τα ακανθώδη ζητήματα του δημοτικού συμβουλίου - Με κινητοποιήσεις προειδοποίησε ο Κώστας Πελετίδης

εισηγήσεις του δημάρχου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης, συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της εγκατάστασης των πυρηνικών στον Άραξο, που έφερε η Δημοτική Αρχή.

Εισηγητής ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:


«Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε και μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση, ότι προωθείται εγκατάσταση πυρηνικών στην βάση του Αράξου.
Θυμίζουμε ότι στην βάση του Αράξου είχαν αποθηκευτεί πυρηνικές κεφαλές του ΝΑΤΟ από το 1962. Αυτές απομακρύνθηκαν το 2001 και με τους αγώνες του λαού μας.
Η συγκεκριμένη βάση είναι σταθερά ενταγμένη στους νατοϊκούς σχεδιασμούς και έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για μετασταθμεύσεις και εφοδιασμό πολεμικών αεροσκαφών σε νατοϊκές επιδρομές σε άλλες χώρες. Τώρα φαίνεται ότι ανοίγει νέος σχεδιασμός χρησιμοποίησης της με πυρηνικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και τους λαούς της περιοχή μας.
Ανησυχούμε λοιπόν γιατί οι γενικότερες εξελίξεις είναι επικίνδυνες και απειλούν την ασφάλεια και την ζωή του λαού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την νέα συμφωνία που κυβέρνηση Συριζα-Ανελ έκανε με τις ΗΠΑ (ΦΕΚ 125 ΤΑ/29-8- 2017) για επέκταση της βάσης της Σούδας. Την συμμετοχή των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Οι αμερικα-νατοϊκές βάσεις στην χώρα μας καλά κρατούν και εμπλέκουν τη χώρα μας και το λαό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για ό,τι καταγγέλλεται και αφορά την εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο.
Καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει δημόσια εάν έχουν ισχύ αυτοί οι νατοϊκοί σχεδιασμοί στην περιοχή. Απαιτούμε να τους σταματήσει.
Με βάση τη σημερινή μας απόφαση, παίρνουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες με τους Δήμους της περιοχής, ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών στη χώρα μας και στη βάση του Αράξου».

Ψηφίστηκε η εισήγηση του Δημάρχου
Ομόφωνα ψηφίστηκε από το σώμα, η εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων,  που αφορά τις καταγγελίες για μεταφορά και εγκατάσταση πυρηνικών όπλων από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, στην βάση του Αράξου.

Το Σώμα εκφράζει την έντονη ανησυχία του για ό,τι καταγγέλλεται και αφορά την εγκατάσταση των πυρηνικών στον Άραξο. Καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει δημόσια, αν έχουν ισχύ αυτοί οι Νατοϊκοί σχεδιασμοί στην περιοχή. Και αν ναι, απαιτεί να τους σταματήσει.
Η απόφαση για τα διόδια
H έκδοση απόφασης για τα διόδια στους οδικούς άξονες και στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, είναι θέμα που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας. Παρών στη συνεδρίαση και ανέλυσε τη θέση των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν καθημερινά τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου γιατί πηγαινοέρχονται Πάτρα - Ναύπακτο, είναι ο Κωνσταντίνος Μαυραγάνης.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος στην εισήγησή του, τόνισε τα εξής:

«Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν βασικοί οδικοί άξονες της περιοχής μας.
Έργα αναγκαία για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Αυτά τα έργα λοιπόν, που θα έπρεπε να αποδίδονται αδάπανα στο λαό, καλείται να τα πληρώσει, μέσω των διοδίων, διπλά και τριπλά.
Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι το κριτήριο για την κατασκευή τους, δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Κριτήριο της κατασκευής των οδικών αξόνων, είναι με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους αντίστοιχους σχεδιασμούς, να εξυπηρετείται η γρήγορη και φτηνή μεταφορά των εμπορευμάτων, των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους κλάδους.
Ταυτόχρονα έχουν παραδώσει με τις περιβόητες συμβάσεις παραχώρησης και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στο κεφάλαιο με ληστρικούς όρους.
Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν την κατασκευή των δρόμων, πληρώνουν και την χρήση τους, αφού έχουν παραχωρηθεί για μακροχρόνια εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο διατηρεί τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα αλλά τους επεκτείνει. Εξακολουθεί να έχει σε πλήρη ισχύ το χαράτσι των διοδίων.
Μόλις πριν λίγες ημέρες τέθηκε σε λειτουργία στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Κορίνθου, ο νέος σταθμός διοδίων στο ύψος του Ελαιώνα Αιγίου, αυξάνοντας τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων. Συγκεκριμένα, από 17 ευρώ που πλήρωναν για τη διαδρομή Πάτρα - Αθήνα με επιστροφή (και χωρίς να υπολογίζονται τα διόδια της Αττικής Οδού) πληρώνουν πλέον 22,80 ευρώ, ενώ σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία τέσσερις νέοι πλευρικοί σταθμοί διοδίων: στο Δερβένι, στην Ακράτα, στον κόμβο των Καλαβρύτων και στο Δρέπανο.
Έχουμε πλειάδα δίκαιων αιτημάτων, φορέων και πολιτών που χρησιμοποιούν τακτικά τους οδικούς άξονες και την Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν το χαράτσι των διοδίων, όπως φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, άνεργοι, ΑμΕΑ.
Στηρίζουμε τα αιτήματά τους.
Επιμένουμε ότι η άμεση κατάργηση όλων των διοδίων, αποτελεί ώριμο και δίκαιο αίτημα που πρέπει να ικανοποιηθεί τώρα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος μας θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες».