«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα. Να κάνουμε τα πάντα να πετύχει. Να πετύχουμε μια δυναμική έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018», είπε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο όταν έφυγαν οι κάμερες και έκλεισαν πίσω τους οι πόρτες της δημοσιότητας.
«Να διευκολύνουμε όλοι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να λάβουμε νέα μέτρα. Θέλω αυτήν την πορεία να την στηρίξουμε όλοι», συνέχισε και έριξε το «γάντι» : «Όποιος έχει αντίρρηση να το πει εδώ».
Ο μόνος υπουργός που εξέφρασε προβληματισμό, όπως αποκαλύπτει το real.gr, ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης που έκανε λόγο για “σειρά μέτρων που υπονομεύουν την επιτυχία του προγράμματος, όπως η υπερφορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές”.
Ο υπουργός Εσωτερικών κινήθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξής του στη Realnews, όπου υποστήριζε ότι “νέες απαιτήσεις από τους δανειστές δεν πρέπει να γίνουν δεκτές”, αποστέλλοντας, όμως, ταυτόχρονα και εσωτερικό μήνυμα: “Εάν δεν πιαστούν οι στόχοι που έχουμε ήδη συμφωνήσει, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για την ορθότητα του μείγματος πολιτικής που ακολουθούμε”. Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Σκουρλέτης, τάχθηκε ευθέως υπέρ της επιστροφής του Νίκου Φίλη στην κυβέρνηση.
“Σε όλους μας περνούν τέτοιες σκέψεις. Πρέπει όμως να προσέχουμε. Αν δεν ακολουθούσαμε την στρατηγική που ακολουθούμε, θα είχαμε οδηγηθεί σε άλλες επιλογές, τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη αξιολόγηση, κάτι όμως που δεν θέλουμε”, απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθούν απολύτως, ο Πρωθυπουργός.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν διαφώνησε με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο πως στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας δεν συζητήθηκαν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και ο ίδιος στην τοποθέτησή του τάχθηκε υπέρ της ταχύτητας στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ώστε να κλείσει έγκαιρα η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση.
Προκειμένου, πάντως, να κλείσει ο κύριος όγκος της αξιολόγησης εντός του Νοεμβρίου, όπως ζήτησε ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει να υλοποιηθεί το 80% των 95 προαπαιτούμενων. Οι ρυθμοί δηλαδή θα πρέπει να είναι ασφυκτικοί. Όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή, ο έλεγχος της υλοποίησης -και το αντίστοιχο νομοθετικό έργο- θα γίνονται ανά εβδομάδα.
Πηγή: real.gr