Έξι σχολεία της Πάτρας στο ευρωπαΪκό ερευνητικό πρόγραμμα GAIA για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας- ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ

απο τα 15 συνολικα της χώρας

Το GAIA (Green Awareness In Action, Πράσινη Αντίληψη σε Δράση) είναι ένα Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται στα πλαίσια του προγράμματος Horizon2020. Στο έργο αυτό πρωταγωνιστές είναι μια ομάδα από σχολεία, στα οποία ο στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίριά τους, καθώς και η ανάπτυξη μιας κουλτούρας συμβατής με τις ανάγκες της εποχής, για την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η εκπαιδευτική κοινότητα, δηλαδή οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που συμμετέχουν στο έργο, έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε καινοτόμες δράσεις, οι οποίες τους παρέχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν νέες μαθησιακές και διδακτικές ευκαιρίες. Η διάρκεια του έργου είναι 3 χρόνια (έως τον Ιανουάριο του 2019).

Ήδη έχει αναπτυχθεί ένα καινοτόμο ψηφιακό οικοσύστημα βασισμένο στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Εκπαίδευσης (ΤΠΕ), το οποίο περιλαμβάνει διαδικτυακές και κινητές εφαρμογές, καθώς και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν δεδομένα από αισθητήρες, ειδικά σχεδιασμένο για σχολικά περιβάλλοντα. Στόχος είναι η αλλαγή στη συμπεριφορά των χρηστών (μαθητών και εκπαιδευτικών κυρίως) ώστε να επιτύχουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση στο σχολικό τους κτίριο. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των σχολείων θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς (2017-2018), ενώ τα συμμετέχοντα σχολεία θα λάβουν μέρος σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.

Στο GAIA συμμετέχουν εθελοντικά 17 σχολεία και 1 Πανεπιστήμιο από 3 διαφορετικές  χώρες (Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία). Στην Ελλάδα συμμετέχουν 15 σχολεία, στα οποία έχει εγκατασταθεί ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει αισθητήρες συλλογής περιβαλλοντικών δεδομένων καθώς και μετρητές κατανάλωσης ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, τα σχολεία που συμμετέχουν στο έργο από την Πάτρα είναι τα εξής:

Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών (Λάγγουρα)
8ο Γυμνάσιο Πατρών
1ο ΕΠΑΛ Πατρών
1ο Εργαστηριακό Κέντρο Πατρών
46ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
2ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Πατρών

ενώ από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι τα εξής:

Δημοτικό Σχολείο Μεγίστης (Καστελόριζο)
Δημοτικό Σχολείο Λυγιάς (Λευκάδα)
Γυμνάσιο Πενταβρύσου (Καστοριά)
1ο Γυμνάσιο Ραφήνας
1ο Γυμνάσιο Ν. Φιλαδέλφειας
6ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής
5ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης
Δημοτικό Σχολείο Φιλοθέης
Ελληνογερμανική Αγωγή

 

Συντονιστής του έργου είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Γ. Μυλωνά. Η διεξαγωγή των εκπαιδευτικών δράσεων στα σχολεία της Αχαΐας γίνεται σε συνεργασία με τις υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κ. Σακοβέλη Πηνελόπη στην Πρωτοβάθμια και την κ. Παπαϊωάννου Ιωάννα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και την υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Ν. Φιλαδέλφειας, κ. Τζιωρτζιώτη Χρυσάνθη, και τον καθηγητή Πληροφορικής των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, κ. Μαρκέλη Ηρακλή.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το έργο στις ιστοσελίδες http://gaia-project.eu/ και http://gaia-challenge.com/, ενώ μπορείτε να ακολουθήσετε 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ