Οι 7 αλλαγές που έρχονται στη φορολογία

του δημητρη μποκαρη, φοροτεχνικου

Επτά ανατροπές στη φορολογία θα δουν το επόμενο χρονικό διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Πρόκειται για αλλαγές που εντάσσονται στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί και θα τεθούν πολύ σύντομα σε εφαρμογή. Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν το φορολογικό βάρος που καλείται να σηκώσει η οικονομία αλλά αυτή τη φορά με… χειρουργικές παρεμβάσεις.

 

Πιο συγκεκριμένα το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται οι εξής παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας:

 

-αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Αν και είναι υπαρκτό το σενάριο να μην γίνουν τελικά αλλαγές στα τέλη λόγω αντιρρήσεων των θεσμών, οι προτάσεις που εξετάζει η επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των κλιμακίων κυβισμού και παρεμβάσεις "εξομάλυνσης" προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά τελών μεταξύ οχημάτων που έχουν πάρει για πρώτη φορά πινακίδες με διαφορά μερικών εβδομάδων ή μηνών. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο λογαριασμός των τελών που θα παραμείνει τουλάχιστον στα 1,3 δισ. ευρω.

 

-έναρξη της φορολοταρίας. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη φορολοταρία. Για κάθε συναλλαγή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν ηλεκτρονικούς λαχνούς για τη συμμετοχή τους σε κληρώσεις χρηματικών ποσών. Το ποσό που θα δίνεται θα είναι ένα εκατομμύριο ευρώ μηνιαίως και ο αριθμός των τυχερών θα είναι είτε 500 με έπαθλο 2.000 ευρώ έκαστος ή 1.000 με 1.000 ευρώ έκαστος

 

-επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης οι φοροαπαλλαγές που θα κριθούν χαριστικές και άδικες θα καταργηθούν

 

-αύξηση του ορίου ακαθαρίστων εσόδων για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Σήμερα το όριο είναι 10.000 ευρώ και οι θεσμοί επιθυμούν να αυξηθεί στις 25.000 ευρώ προκειμένου να απαλλαγεί η φορολογική διοίκηση από μεγάλο διοικητικό κόστος και γραφειοκρατικό βάρος.

 

-παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας. Πρόκειται για παρέμβαση για την οποία πιέζουν οι δανειστές θεωρώντας το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας ως προνομιακό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο καθεστώς θεωρείται στην Ελλάδα ιδιαίτερα επιτυχημένο αν κρίνει κανείς από την επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας διεθνώς

 

-ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων έως το τέλος του έτους.

 

-κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Πρόκειται για παρέμβαση που θα επιφέρει μείωση εισοδήματος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους έως και μερικές δεκάδες ευρώ μηνιαίως.

Διαβάστε επίσης