Μετρητά ύψους 38 δισ. ευρώ στα... στρώματα

η ανασφάλεια παραμένει
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ reuters

Μπορεί ο πυρετός στην οικονομία να πέφτει καθώς ο φόβος μιας τρίτης χρεοκοπίας της χώρας χάνεται στον ορίζοντα, όμως το σοκ που υπέστησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το 2009 ως το κλείσιμο των τραπεζών το καλοκαίρι του 2015 τούς έχει γεμίσει ανασφάλεια, όπως αναφέρει «Το Βήμα της Κυριακής».

Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι επιχειρηματίες και νοικοκυριά κρατούν ακόμα και σήμερα σε χρηματοκιβώτια, θυρίδες, στρώματα, κρυψώνες και πορτοφόλια 18 δισ. ευρώ σε μετρητά (χαρτονόμισμα) παραπάνω από το όριο των 20 δισ. ευρώ που απαιτείται για τις ανάγκες των καθημερινών συναλλαγών στην οικονομία μας, όπως το προσδιορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Δηλαδή έχουν στην τσέπη τους 38 δισ. ευρώ σε χαρτονόμισμα.

Κι όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές - οι οποίες μπορούν να συγκριθούν μόνο με το μεγάλο κραχ ή τους πολέμους -, θα απαιτηθεί χρόνος, σταθερότητα και προσπάθεια για να υποχωρήσουν ο φόβος και η ανασφάλεια. 

Οι ειδικοί του χρήματος προβλέπουν ότι θα περάσουν πολλά χρόνια, ίσως και μια γενιά ολόκληρη, για να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί συναλλαγών σε μια αναπτυγμένη οικονομία όπως εξακολουθεί να είναι η ελληνική.

 Πηγή:«Βήμα» - in.gr

Διαβάστε επίσης