Πάτρα: Το «Μπλε ποδήλατο» απόψε από τον Κινητό Δημοτικό Κινηματογράφο

στις 9.30 το βράδυ στο προαύλιο του 26ου Δημοτικού Σχολείου στην Αγία Σοφία

Η ενότητα του Θερινού Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, «ανοίγει» τη νέα σχολική χρονιά, επιλέγοντας να παρουσιάσει σήμερα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στις 9.30 το βράδυ – ημέρα έναρξης των μαθημάτων – στο προαύλιο του 26ου Δημοτικού Σχολείου στην Αγία Σοφία, την ταινία «Μπλε ποδήλατο» του Ümit Köreken.

Πρόκειται για μία έγχρωμη Γερμανο-Τουρκική παραγωγή, διάρκειας 96’ του 2016, μέσα από την οποία αποτυπώνεται  η ζωή και οι επιλογές του δωδεκάχρονου Άλι, σε μια Τουρκική κωμόπολη. Όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα, τα αφεντικά υποστήριξαν ότι η ευθύνη ήταν δική του. Όμως ο Άλι κι η μητέρα του, έχοντας διαφορετική αντίληψη για τα γεγονότα, κινήθηκαν νομικά, αποφασισμένοι για την απονομή δικαιοσύνης. Εν τω μεταξύ, ο Άλι, για να βοηθήσει τη μητέρα του να τα βγάλει πέρα, δουλεύει σε ένα τοπικό συνεργείο επισκευών. Βάζει στην άκρη τα φιλοδωρήματα, για να μπορέσει να αγοράσει κάποτε το μπλε ποδήλατο που ονειρεύεται! Ο Άλι θα γνωρίσει την αδικία και στο σχολείο του. Η Ελίφ, η πανέξυπνη συμμαθήτριά του, ήταν να αντιπροσωπεύσει το σχολείο τους σε ένα διαγωνισμό στην μεγάλη πόλη. Όμως, μετά από παρέμβαση της διεύθυνσης, τη θέση της πήρε ένα αγόρι από πιο εύπορη οικογένεια. Ο Άλι ξεκινά μια εκστρατεία υποστήριξης της Ελίφ. Θα αγωνίζεται πάντα για τη δικαιοσύνη. Το μπλε ποδήλατο μπορεί να περιμένει.

Διακρίσεις

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Antalya Film Festival 2016

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Antalya Film Festival 2016

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Antalya Film Festival 2016

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2016

Βραβείο ΟΚΛΕ, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2016

Ο Ümit Köreken

Ο Ümit Köreken γεννήθηκε το 1978 στο Ακσεχίρ (Τουρκία). Αποφοίτησε από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Ανατολού. Έγραψε για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το σινεμά. Τα έργα του δημοσιεύτηκαν σε διάφορα μέσα, έντυπα ή διαδικτυακά. Το 2011 σπούδασε ψηφιακό κινηματογράφο.

 

Διαβάστε επίσης