Θεοδωράκης: Η εξουσία είναι σκυτάλη και όχι μαγκούρα για να στηρίζεσαι πάνω της

συνεντευξη

«Για να αλλάξουμε την Ελλάδα πρέπει να αλλάξουμε πολιτικούς, να αλλάξουμε τα κόμματα. Το ’14 βάλαμε το σπόρο για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Τώρα πρέπει να γίνει το τελευταίο βήμα. Να συμμετέχουμε όλοι στη δημιουργία ενός νέου Κινήματος. Να μην αφήσουμε το μέλλον μας στους ίδιους και τους ίδιους» υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Όσο για τους στόχους του νέου, υπό διαμόρφωση, Κινήματος, ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι «το τρίτο στέρεο πόδι σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον, ένα Κέντρο ανοιχτό, ανεξάρτητο, όχι ετεροκαθοριζόμενο από την συγκυρία» με πρώτη του προτεραιότητα τη «σύγκρουση με την καταστροφική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «δεν κάνουμε όμως όλη αυτή την προσπάθεια για να προκύψει ένα Κίνημα που θα μπαίνει τσόντα είτε αριστερά είτε δεξιά».

Δίνοντας το στίγμα της υποψηφιότητάς του ο υποψήφιος επικεφαλής του νέου κόμματος τόνισε: «Όχι στο κράτος-δυνάστη των εργαζομένων και των δυνάμεων της παραγωγής, ναι στο κράτος-προστάτη των πιο αδύναμων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δουν επιτέλους ανταπόδοση για τους μεγάλους φόρους που πληρώνουν. Ο εναγκαλισμός του κράτους με το κόμμα πρέπει να λάβει τέρμα. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική, όχι κατ’όνομα, ισότητα στα δικαιώματα, στις υποχρεώσεις, στις ευκαιρίες. Πρέπει να χτίσουμε από την αρχή μια γερή Ελλάδα, όρθια στα πόδια της, που θα παράγει, θα δημιουργεί, θα καινοτομεί. Με δουλειές και ίσες ευκαιρίες για όλους».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε σε ερωτήσεις εφ' όλης της ύλης για τη διαδικασία εκλογής αρχηγού του νέου προοδευτικού Κινήματος, τονίζοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το να μπορούν να ψηφίζουν όλοι –φίλοι και μέλη- στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Επανέλαβε την πρότασή του για ηλεκτρονική ψηφοφορία για τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, καλώντας τους αντιδρώντες να «σταματήσουν τις φοβικές αντιδράσεις». Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το κατά πόσον υπάρχει περίπτωση κάποιος να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σημείωσε ότι ο ίδιος θα τηρήσει τη συμφωνία του, όπως είναι σίγουρος ότι θα κάνει και η κυρία Γεννηματά. Όπως είπε όμως: «αυτός που πραγματικά μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του νέου Κινήματος είναι ο κόσμος. Αν ψηφίσουν 200 χιλιάδες πολίτες, τότε ποιος θα τολμήσει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα;» Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε και για το τι θα συμβεί κοινοβουλευτικά την επόμενη μέρα της εκλογής του αρχηγού του Νέου Κινήματος. Όπως είπε: «Τα κόμματα που έχουν ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό -και αναφέρομαι και στο Ποτάμι και στη ΔΗΣΥ- δεν μπορεί να διαλυθούν. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να «παραχωρήσουν» την πολιτική τους δράση σε ένα νέο Κίνημα που θα τα επιστεγάζει. Και αυτή είναι η συμφωνία μας. Στις εκλογές, θα κατέβει ο νέος φορέας με αρχηγό αυτόν που θα εκλεγεί. Το τι θα συμβεί μετά τις βουλευτικές εκλογές, αυτό θα αποφασιστεί στην συνέχεια από το Ποτάμι και τη ΔΗΣΥ».

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το κατά πόσον η ρητορική του μπορεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αφού αναφέρθηκε στη θητεία του στο ΠΑΣΟΚ στα νεανικά του χρόνια, υπογράμμισε ότι «ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, και δεν μιλώ για τα στελέχη του ηγετικού πυρήνα, έχει καταλάβει ότι οι λύσεις σήμερα δεν βρίσκονται στις αναπαλαιώσεις, ότι πολιτική δεν είναι μόνο η διαχείριση των συμβόλων, όπως είχε παλιά ένας μεγάλος πολιτικός, αλλά η διαχείριση των προβλημάτων». «Στόχος δικός τους και δικός μου λοιπόν δεν είναι μόνο η εκλογή του Νοεμβρίου. Ο στόχος μας είναι να πάρουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στις εθνικές εκλογές. Να έχουν οι πολίτες επιλογές πέρα από τον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης