Αλ. Τσίπρας: Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα ΒΙΝΤΕΟ

ομιλια σε ελληνες και γαλλους επιχειρηματιες

«Μετά από επτά χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ αρνητική κατάσταση για τη χώρα μου σήμερα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Αυτή η νέα εποχή μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος»: αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συναντώνται με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες.

Αναφερόμενος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είπε ότι πρόκειται για ένα ίδρυμα που συμβολίζει την επιστροφή της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα γιατί αυτός ο υπέροχος χώρος που στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, αποτελεί ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα για την αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, επίσης ότι μπορούν να πραγματοποιούνται μεγάλα έργα στον τόπο και να τελειώνουν στην ώρα τους και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο για την κοινωνία τρόπο.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μειωθεί στο 21,2% η ανεργία, όμως παραμένει ποσοστό μη αποδεκτό για μια χώρα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Έθεσε έτσι ως πρώτο στόχο την αντιμετώπιση του braind drain. Αυτό θα γίνει μέσα από την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις επενδύσεις, την ολοκλήρωση αυτού του τρίτου προγράμματος ώστε «να είναι το τελευταίο και η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές χρήματος». Επίσης «μπροστά σε αυτόν τον στόχο πήραμε δύσκολες αποφάσεις, με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες, έτσι και εμείς προχωρούμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τομές», και είπε ότι θέλει να ακούσει τους επιχειρηματίες και να του απαντήσουν δύο βασικά ερωτήματα: Όσοι ήδη επενδύουν στην Ελλάδα, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όσοι δεν έχουν επενδύσει ακόμα, ποιος είναι ο λόγος που τους κάνει να είναι επιφυλακτικοί. 

Σημείωσε ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησης στην προσπάθεια να βγει οριστικά από τα προγράμματα επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018. Είπε ότι προσωπικά θα είναι επικεφαλής μιας task force που θα είναι σε θέση, αν καθίσταται ανάγκη, να εξετάζει τις σημαντικές επενδύσεις και να διευκολύνει, όπως μπορεί, την προσπάθεια να υπάρξει μια ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα που θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία για να ξεπεράσουμε την κρίση. 

«Η Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία, μετά από μια τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», είπε, τονίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει σε άλλη χώρα στην Ευρώπη τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε τόσο μικρό διάστημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να δουν την Ελλάδα ως ένα σημαντικό ελκυστικό επενδυτικό προορισμό -«και γι΄ αυτή σας την επιλογή δεν θα μετανιώσετε».

 

Ο κ. Μακρόν είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να εγγυηθεί τη φιλική στάση της Γαλλίας, τη στήριξη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει η Γαλλία να βοηθά την Ελλάδα για να βγει από την κρίση και πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. 

Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε την παρουσία γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σχολιάζοντας: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ», για να υπογραμμίσει ότι θέλει αυτός ο δεσμός να παραμείνει δυνατός. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που ήδη επιχειρούν στη χώρα μας, τόνισε: «Εσείς που είστε χρόνια στην Ελλάδα, θέλω να δώσετε νέα ενέργεια, νέα κινητήρια δύναμη στις επενδύσεις στην Ελλάδα». Πιάνοντας το νήμα και από τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πώς μπορεί τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική κυβέρνηση να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Ο κ. Μακρόν τόνισε λίγο νωρίτερα ότι "είμαστε εδώ, ήμασταν εδώ και θα είμαστε εδώ", καθιστώντας σαφή την συνεχή στήριξη που παρέχει η χώρα του για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, αλλά και το γνήσιο επενδυτικό ενδιαφέρον που τρέφει για αυτήν.

Όπως επεσήμανε ο κ.Μακρόν, "η Ελλάδα έχει περάσει μία περίοδο δύσκολη, στη διάρκεια μίας κρίσης ελληνικής αλλά συνάμα και ευρωπαϊκής. Η Γαλλία, με αίσθημα ευθύνης βρέθηκε στο πλευρό της" από κοινού με την κοινοτική αλληλεγγύη που υπήρξε, σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος και συνέχισε: "Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην κανονικότητα".

Υπό το πρίσμα αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε την οδό των επενδύσεων για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Και αυτό πρέπει να γίνει μέσω ευρωπαϊκών επενδύσεων.

Η γαλλική κυβέρνηση και οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μακρόν, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει έμφαση όχι μόνον σε παραδοσιακές μεταποιητικές βιομηχανίες, όπως των τροφίμων αλλά και σε νέες, με έμφαση στην υψηλή τεχνολογία και την πληροφορική, με στόχο τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Λίγο νωρίτερα, από το ίδιο βήμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε απευθύνει δύο σαφή ερωτήματα προς τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής τάξης: "Εάν επενδύετε ήδη στην Ελλάδα, ποια είναι τα προβλήματα που συναντάτε και εάν δεν επενδύετε, τι σας αποτρέπει από αυτό;"

Οι απαντήσεις που του δίδονται αυτήν την ώρα, στο πλαίσιο του - κεκλεισμένων των θυρών - Ελληνογαλλικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας αλλά και ενίσχυσης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Τσίπρας ευχαρίστησε την γαλλική επενδυτική τράπεζα για την βοήθεια που παρέσχε στη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, κατά την εισαγωγική ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα μετά από επτά χρόνια κρίσης και μπορεί να πατήσει "στα πόδια της" αλλά και να ανταπεξέλθει στην πρόκληση του σχεδιασμού της επόμενης ημέρας. "Το όραμά μας δεν είναι η επιστροφή στις συνθήκες προ κρίσης", τόνισε ο κ.Τσίπρας, αλλά η δημιουργία "μίας νέας παραγωγικής βάσης για την αντιμετώπιση του υπ'αριθμόν 1 προβλήματος της χώρας". Της ανεργίας και μάλιστα της νεανικής.

Όπως τόνισε, νέοι επιστήμονες δεν μπορούν να ονειρευτούν ότι θα προοδεύσουν στον τόπο τους και μεταναστεύουν στο πλαίσιο ενός φαινομένου που ονομάστηκε "brain drain" (φυγή εγκεφάλων) το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σημείωσε επίσης ο κ. Τσίπρας "πήραμε δύσκολες αποφάσεις με κόστος αλλά προχωράμε με αποφασιστικότητα. Η συμβολή της Γαλλίας είναι καταλυτική στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας, η οποία έχει πλεονεκτήματα μοναδικά", σε πληθώρα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ευρύτερα του τομέα της ενέργειας, καθώς και των νέων τεχνολογιών.

Κυριότερα, όμως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα, το οποίο από κοινού με την κομβική γεωγραφική της θέση, την καθιστούν έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τόπο επενδύσεων. Ταυτόχρονα, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην ουσιαστική βελτίωση που εμφανίζει το σύνολο των κυριοτέρων μακροοικονομικών μεγεθών, καθιστώντας σαφή την πεποίθησή του ότι η οικονομία μπορεί να καταγράψει εφέτος αύξηση ΑΕΠ πλησίον ή ακόμη και υπεράνω του 2%.

"Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, όπως η γραφειοκρατία, τα οποία δημιουργούν κλίμα καχυποψίας και να δημιουργήσουμε κλίμα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, δήλωσε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του προς την κατεύθυνση αυτή.

"Μετά από επτά χρόνια εσωτερικής υποτίμησης και μία τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια" σας καλώ να δείτε την Ελλάδα ως σημαντικό επενδυτικό προορισμό, κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Στην εκδήλωση ήσαν παρόντες οι Αλ. Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας, Δημ. Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας, Ν. Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Δημ. Τζανακόπουλος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αλ. Χαρίτσης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Στ. Πιτσιόρλας υφυπουργός Οικονομίας.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σε Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»:

Θα ήθελα, κατ΄ αρχάς, να σας ευχαριστήσω όλους για σας για την παρουσία σας σήμερα εδώ, όλους και όλες. Να ευχαριστήσω τον Εμανουέλ. Να σας καλωσορίσω στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ένα Ίδρυμα που συμβολίζει, θα έλεγα, την επιστροφή της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτός ο τόσο υπέροχος χώρος, που στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης και εγκαινιάστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλάζοντας την εντύπωση των Ελλήνων πολιτών, των Αθηναίων, αλλά και των επισκεπτών, για τις δυνατότητες αυτής της χώρας.

Και πιστεύω ότι αποτελεί και ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα για την αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο φορέα. Και ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα, ότι μεγάλα έργα μπορούν να πραγματοποιούνται σε αυτό τον τόπο, να τελειώνουν στην ώρα τους και να αξιοποιούνται, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, με όφελος σημαντικό προς την κοινωνία.

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας πω ότι η σημερινή συνάντηση για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία. Και έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι πιστεύουμε ότι ύστερα από επτά χρόνια κρίσης, που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ αρνητική κατάσταση για τη χώρα μου, για τους Έλληνες και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, σήμερα βρισκόμαστε σε θέση να πω με βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα. Και ότι η χώρα μπορεί να ελπίζει ξανά να πατά στα πόδια της. Αυτή η νέα εποχή, η οποία, όμως, είναι και γεμάτη προκλήσεις. Μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό, που δεν θα έχει τις ατέλειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το όραμά μας για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, δεν είναι ένα όραμα επιστροφής στις συνθήκες που είχαμε πριν από την κρίση, με τις δομικές στρεβλώσεις που μας οδήγησαν στην κρίση. Στόχος μας είναι, μέσα από ένα σχέδιο διαρκών μεταρρυθμίσεων, να δημιουργήσουμε μια πιο υγιή παραγωγική βάση και τη δυνατότητα οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα να δημιουργούν διαρκώς νέες θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Και δεν είναι άλλο από αυτό στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Εμμανουέλ: Το πρόβλημα της ανεργίας και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ανθρώπων και ειδικότερα των νέων επιστημόνων, των υψηλά εξειδικευμένων, δεν μπορούν να ονειρευτούν ότι θα φτιάξουν με την καριέρα τους και την προοπτική τους, θα σταδιοδρομήσουν, θα προκόψουν στον τόπο μας και μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Όταν ανέλαβα ως Πρωθυπουργός, η ανεργία των νέων ξεπερνούσε το 50%. Συνολικά, η ανεργία ήταν στο 27%. Σήμερα, έχουμε καταφέρει να μειωθεί στο 21,2%. Είναι, όμως, ένας ακόμη εξαιρετικά υψηλός αριθμός, θα έλεγα μη αποδεκτός, για μια χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης, στην καρδιά της Ευρώπης, στην καρδιά της Ευρωζώνης, όπως είναι η Ελλάδα.

Άρα, πρώτος μας στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη μάστιγα, το brain drain, τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος, από το να αλλάξουμε σιγά-σιγά το επιχειρηματικό περιβάλλον, να προσελκύσουμε επενδύσεις και με αποφασιστικότητα να ολοκληρώσουμε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Να είναι το τελευταίο πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα το 2018 να μπορεί ξανά να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές χρήματος, προκειμένου να μπορεί να εκπληρώνει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Και μπροστά σε αυτό τον στόχο, είναι αλήθεια ότι πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Αλλά, θα έλεγα, ότι, εμπνεόμενοι από την Ελληνική Μυθολογία, όπως ο Οδυσσέας που έκλεισε τα αυτιά του στις Σειρήνες, έτσι και εμείς προχωρήσαμε και προχωράμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση.

Σήμερα, έχουμε την απλόχερη και ουσιαστική στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στην προσπάθειά μας να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα. Να προχωρήσουμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Ήταν εξαιρετική η συμβολή στην προσπάθειά μας για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, της Δημόσιας Διοίκησης. Αλλά πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετική και η συμβολή στην προσπάθειά μας να προσελκύσουμε άμεσες επενδύσεις σε τομείς που πραγματικά έχουμε ανάγκη.

Αγαπητοί φίλοι, η Ελλάδα έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα μοναδικά. Ένα από αυτά είναι η τοποθεσία της. Βρισκόμαστε στο αντάμωμα τριών Ηπείρων. Η τοποθεσία αυτή στον χάρτη, στον παγκόσμιο χάρτη, μας δίνει και ένα υπέροχο κλίμα. Το έχουμε, ήδη, αξιοποιήσει. Φέτος και τα χρόνια της κρίσης είχαμε πολύ υψηλές τουριστικές ροές. Φέτος είχαμε ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ, με 30 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα. Η τοποθεσία μας, μας δίνει το κλίμα, μας δίνει ένα ευλογημένο κλίμα, δηλαδή τη δυνατότητα να είναι πάντοτε η Ελλάδα ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός, αλλά μας δίνει και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας. Μας δίνει τη δυνατότητα, όμως, να οραματιστούμε την Ελλάδα ως ένα HUB, διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας, μεταφορών, καινοτομίας, νέων τεχνολογιών.

Και βεβαίως, εάν το ένα σημαντικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η τοποθεσία μας, το δεύτερο είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Είναι αυτό στο οποίο αναφέρθηκα πιο πριν: οι υψηλά εξειδικευμένοι νέοι επιστήμονες. Και θέλουμε να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια οικονομία έντασης γνώσης. Και θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, που θα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό και θα έχουν αυτή την ισχυρή προστιθέμενη αξία.

Όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχουν βελτιωθεί αισθητά. Η Ελλάδα, έπειτα από επτά χρόνια σκληρής ύφεσης, φέτος, το 2017, έχει τη δυνατότητα να πετύχει σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που θα προσεγγίζουν, μπορεί και να ξεπεράσουν το 2%. Και αυτό συμβαίνει, για πρώτη φορά, μετά το 2008.

Ταυτόχρονα, όλοι οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, καθώς και ο δείκτης των επενδύσεων. Και βεβαίως, αυτό είναι κάτι που εμάς μας αφορά ιδιαίτερα: Ο δείκτης απασχόλησης. Πρέπει, όμως, να δουλέψουμε σκληρά. Και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, γραφειοκρατικά εμπόδια, που πολλές φορές ορθώνονται και δημιουργούν ένα κλίμα καχυποψίας ανάμεσα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, για την δυνατότητα που έχει η ελληνική Δημόσια Διοίκηση, αλλά και η χώρα συνολικά να δημιουργήσει ένα θετικό, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τομές. Και είμαστε αποφασισμένοι, βεβαίως, αυτές τις τομές να τις συζητήσουμε μαζί σας. Θέλουμε να ακούσουμε τους δικούς σας προβληματισμούς. Εγώ θα ήμουν ιδιαίτερα περίεργος να μάθω δυο πράγματα από εσάς. Πρώτον, εάν ήδη επενδύετε στην Ελλάδα, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε; Και δεύτερον, εάν δεν επενδύετε, ποιος είναι ο λόγος που σας κάνει να είστε επιφυλακτικοί;

Θέλω να κλείσω, λέγοντας ότι αν ένας σημαντικός στόχος είναι οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, στην δημόσια διοίκηση και όχι μόνο, στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης, στο φορολογικό σύστημα ήδη έχουμε νομοθετήσει για το 2020 μείωση του φορολογικού συντελεστή, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, πρέπει αυτά τα χρόνια να είμαστε συνεπείς και με τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτή, άλλωστε, είναι και η αιτία της στρατηγικής εξόδου από την κρίση. Ότι ήμασταν συνεπείς, είχαμε μια πολύ σημαντική απόδοση της ελληνικής οικονομίας και πιάσαμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που όριζε το πρόγραμμα. Αν ένας, λοιπόν, στόχος είναι οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση για να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, δεύτερος σημαντικός στόχος είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων. Και θέλω να ευχαριστήσω την Επενδυτική Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γαλλίας για τη συμβολή της στη δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που πιστεύω ότι θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο για να ενισχύσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και όχι μόνο.

Θέλω να κλείσω, λέγοντας ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης στην αποφασιστική της προσπάθεια να βγει οριστικά από τα προγράμματα της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018. Για τον λόγο αυτό -εγώ προσωπικά, επικεφαλής μιας ειδικής επιτροπής, μιας task force- θα είμαστε σε θέση, εάν καθίσταται ανάγκη, να εξετάζουμε και να δεχόμαστε τις δικές σας συνδρομές. Να εξετάζουμε μία προς μία τις σημαντικές επενδύσεις και να διευκολύνουμε όσο μπορούμε και όπως μπορούμε την προσπάθεια να υπάρξει μια ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα, που θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση.

Μ’ αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις θέλω, ειλικρινά, να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Πάνω απ’ όλα τον Εμανουέλ και τη γαλλική κυβέρνηση και να σας πω ότι, πράγματι, η Ελλάδα είναι μια ευκαιρία. Είναι μια πραγματική ευκαιρία. Έπειτα από επτά χρόνια συνολικής υποτίμησης, αλλά και έπειτα από μια τόσο μεγάλη προσπάθεια μεταρρυθμιστική, δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι δεν έχει υπάρξει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Με κόστος, βέβαια, και με πληγές κοινωνικές, τις οποίες πρέπει να επουλώσουμε. Και πιστεύω ότι μπορούμε να τις επουλώσουμε.

Σας καλώ, λοιπόν, να δείτε την Ελλάδα, όχι μόνο ως ένα μαγευτικό τουριστικό προορισμό, αλλά και ως έναν εξαιρετικά σημαντικό ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Και πιστεύω, πράγματι, ότι γι’ αυτή σας την επιλογή δεν θα μετανιώσετε.

Να είστε καλά και σας ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ