Προμήθευαν με όπλα "μπράβους της νύχτας" στον Πειραιά - Η Ασφάλεια της Πάτρας ξεσκέπασε συμμορία - Βρέθηκαν μέχρι και καριοφίλια και αντιαεροπορικά βλήματα! - Οι κώδικες επικοινωνίας - ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

μετά από εκτεταμένες έρευνες

Από αντιαεροπορικά βλήματα, χειροβομβίδες, ξιφολόγχες, πυροβόλα όπλα, πιστόλια, πυροκροτητές, εκατοντάδες σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, γκλοπ που είχαν μετατραπεί σε κάννες...

Όλα αυτά ήταν κρυμμένα στα σπίτια που έγιναν οι έλεγχοι καθώς και στο μαγαζί του εγκεφάλου της σπείρας διακίνησης όπλων που εξάρθρωσε η Κρατική Ασφάλεια της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών.

Για αρκετές ημέρες οι αστυνομικοί με επικεφαλής τον Διοικητή της Υποδιεύθυνσης Απόστολο Μαρτζάκλη και τον προιστάμενο της Κρατικής Κώστα Λιούρδη, παρακολουθούσαν τα μέλη της σπείρας.

Για τη σύλληψη των μελών έγιναν χθες ταυτόχρονες οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με την ΟΠΚΕ Αχαΐας.

Συνελήφθησαν τρία άτομα Έλληνες, ηλικίας 39, 54 και 65 ετών για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα σύστασης και συμμετοχής σε συμμορία, της κατασκευής, τροποποίησης, εισαγωγής, πώλησης και εμπορίας όπλων καθώς και παράνομης κατοχής και εκρηκτικών υλών και ναρκωτικών.

Συνελήφθη και ένας 33χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου εχει σχηματιστεί δικογραφία για τα αδικήματα της εμπορίας, της διάθεσης και αποπειρας εισαγωγής όπλων από το εξωτερικό καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για κροτίδες και φωτοβολίδες.

Επιπλέον έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία 11 ημεδαπών ηλικίας 33 εως 63 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε αγοραπωλησίες όπλων μαζί με τα μέλη της συμμορίας.

Κεντρικό ρόλο είχε ο 54χρονος, ενώ ο 65χρονος με εξειδικευμένες γνώσεις αφού είχε μαγαζί μηχανολογικών εργασιών με τόρνο, τρυπάνια και άλλα ειδικά εργαλεία για να μετατρέπει και να μετασκευάζει τα όπλα.

Βρέθηκαν όπλα ακόμα και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συγκεκριμένη σπείρα, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της ανακοίνωσης σήμερα της υπόθεσης στο Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας, τροφοδοτούσε με όπλα άτομα της νύχτας.

Κυρίως στις περιοχές του Πειραιά, Νίκαια, Δραπετσώνα και Λιόσια.

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έγινε χθες στο λεκανοπέδιο της Αττικής ενώ υπάρχουν πληροφορίες και στοιχεία πως έχουν ήδη γίνει πωλήσεις μέρους του οπλισμού σε έντεκα άλλα άτομα.

Οι έρευνες έγιναν σε δέκα σπίτια σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Οι δράστες και τα μέλη της σπείρας, τόσο για τις πωλήσεις όσο και για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις, μιλούσαν κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook), όσο και από κινητά ανήκουν κυρίως σε αλλοδαπούς, τους λεγόμενους "αχυράνθρωπους".

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πειραιά για τα περαιτέρω.

Έχουν ποινικό παρελθόν και κατά περίπτωση έχουν απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστείες, κλοπές και ναρκωτικά, στην Αττική.

Κατηγορούνται παράνομη εισαγωγή, πώληση, τροποποίηση, μετασκευή και εμπορία παράνομου οπλισμού.

Οι κώδικες επικοινωνίας

Οι δράστες, τους οποίους η αστυνομία είχε θέσει σε παρακολούθηση, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένο κώδικα επικοινωνίας ώστε να αποφύγουν τη σύλληψή τους.

Όμως δεν τα κατάφεραν τελικά. Τα όπλα τα ανέφεραν με ονομασίες ψαριών, όπως κοτσομούρα και σαρδέλα.

​Θα εξεταστούν μάλιστα στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ για να δουν αν και σε ποιες περιπτώσεις αδικημάτων έχουν χρησιμοποιηθεί.

 

 

(ο προιστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνομικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος ΣΦΕΤΣΟΣ, Αστυνόμος Α')

Κωνσταντίνα Τσιάμη

Διαβάστε επίσης