Διπλωματική κρίση ανάμεσα σε Ουγγαρία και Ολλανδία

Η Βουδαπέστη ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Χάγη μετά τις επικριτικές δηλώσεις του ολλανδού πρεσβευτή

​Ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας Πέτερ Σιγιάρτο ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλεσε τον ούγγρο πρεσβευτή στη Χάγη «για διαβουλεύσεις», έπειτα από τις έντονες επικρίσεις που διατύπωσε ο ολλανδός πρεσβευτής στη Βουδαπέστη για την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν.

«Η Ουγγαρία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στην Ολλανδία», ανακοίνωσε ο Σιγιάρτο, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Η απόφαση ανακοινώνεται την επομένη της δημοσίευσης στην ουγγρική εβδομαδιαία εφημερίδα 168 Ora μιας συνέντευξης όπου ο ολλανδός πρεσβευτής Γκάγιους Σελτέμα, που ολοκληρώνει την αποστολή του στη Βουδαπέστη, συνέκρινε ορισμένες μεθόδους της ουγγρικής κυβέρνησης με εκείνες εξτρεμιστών μουσουλμάνων.

Ο Σιγιάρτο είπε πως θα ζητήσει εξηγήσεις από την ολλανδική κυβέρνηση. «Δεν θα αποδεχθούμε μια εξήγηση κεκλεισμένων των θυρών», υπογράμμισε.

«Ο πρεσβευτής της Ολλανδίας στη Βουδαπέστη μείωσε την Ουγγαρία», πρόσθεσε ο Σιγιάρτο. «Πολλές αβάσιμες και αμφισβητούμενες κατηγορίες διατυπώθηκαν στη συνέντευξη αυτή, αλλά η πιο σοβαρή είναι πως ο ολλανδός πρεσβευτής έβαλε στην ίδια μοίρα την Ουγγαρία και τους τρομοκράτες.»

Ο Σελτέμα επέκρινε από τις στήλες της εβδομαδιαίας εφημερίδας τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ο Ορμπάν το θέμα της μετανάστευσης, καθώς ο ούγγρος ηγέτης έχει παρομοιάσει πολλές φορές τους πρόσφυγες με «τρομοκράτες».

Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς χαρακτήρισε το επεισόδιο «το λιγότερο ενοχλητικό».

«Σε κάθε περίπτωση, είναι για εμένα σαφές πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην τρομοκρατία και τη συμπεριφορά της ουγγρικής κυβέρνησης. Είναι για μένα το λιγότερο ενοχλητικό», δήλωσε στο ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος δήλωσε πως αναμένει την επίσημη μετάφραση της συνέντευξης, οι δηλώσεις όπως μεταφέρθηκαν δεν αντανακλούν την άποψη της κυβέρνησής του. «Δεν μπορώ να φανταστώ ούτε κι εγώ ότι αυτό ήταν που ήθελε να πει ο πρεσβευτής», υπογράμμισε ο Κέντερς.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό,  υπογράμμισε ωστόσο πως η Χάγη έχει διατυπώσει «δικαιολογημένες επικρίσεις» απέναντι στη Βουδαπέστη, κυρίως όσον αφορά τη νομοθεσία για τις μκο και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Κρατώντας σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, ο Ορμπάν επικρίνεται συχνά από τους ευρωπαίους εταίρους του για τις απολυταρχικές του τάσεις.

Διαβάστε επίσης