Η επισκεψή μου στο Cold Spring Harbor Laboratory και η ξενάγηση από τον James Watson

 Είχα τη μεγάλη χαρά και τιμή να επισκεφτώ πρόσφατα, προσκεκλημένος του κορυφαίου ερευνητή της εποχής μας, JAMES WATSON, το Cold Spring Harbor Laboratory στις Η.Π.Α. και να ξεναγηθώ στο Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής "WATSON SCHOOL OF BIOLOGICAL SCIENCES", πρωτοπόρο διεθνώς για τις έρευνες στην Γενετική. Το CSHL είναι ένα Πανεπιστήμιο  Διδακτορικών Διατριβών και πρωτοποριακής έρευνας ειδικά για το DNA, στο οποίο έχουν πραγματοποιήσει την έρευνα τους οκτώ κάτοχοι Nobel.

 Ο James Watson μού έκανε την μεγάλη τιμή να με ξεναγήσει προσωπικά σε ιστορικά αρχεία της κοσμογονικής ανακάλυψης της Διπλής Έλικας του DNA, μεταξύ των οποίων το Nobel του 1962, το σημαντικότερο του 20ού αιώνα, και να διαθέσει το χρόνο του σε εκτεταμένη συζήτηση, όπου οι απόψεις του για την γενετική, την έρευνα και την αξιοποίησή της για την διεθνή Ειρήνη αποτελούν μια υποθήκη. Η ξενάγηση έγινε τόσο στα εργαστήριά του όσο και στην οικία του στο CSHL, ένα χώρο ιστορίας και τέχνης, όπου με δέχθηκε με την σύζυγό του. Οφείλω να ομολογήσω ότι η τιμή που αισθάνθηκα από την πρόσκληση και την ξενάγηση δεν περιγράφεται!

 Εκφράζοντας την Ελληνική Ακαδημαϊκή Κοινότητα, του προσέφερα επιμελημένη Φωτογραφική Έκδοση με τίτλο: "JAMES WATSON : THE MAN WHO CHANGED THE WORLD", από την ιστορική επίσκεψή του στις Σπέτσες, όπου η Πολιτεία και ο Δήμος τον τίμησαν για την προσφορά του στην Επιστήμη και στην Ανθρωπότητα και ως ένθερμο Φιλέλληνα. Η Έκδοση, η οποία τον ευχαρίστησε, θα περιληφθεί στην Κεντρική Βιβλιοθήκη στο αρχείο WATSON ΚΑΙ CRICK στο CSHL, όπου το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Χώρα μας θα έχουν μια διεθνή τιμητική παρουσία.

 Ο James Watson ανταπέδωσε το δώρο της Φωτογραφικής Έκδοσης προσφέροντάς μου μια σειρά αγαπημένων του βιβλίων, τα οποία ο ίδιος έχει συγγράψει, όπως "THE DISCOVERY OF DNA DOUBLE HELIX, A PASSION FOR DNA, THE ROAD TO DISCOVERY, THE WATSON ART COLLECTION" καθώς και το "FATHER TO SON" στο οποίο περιγράφει τον καταλυτικό ρόλο και την ευεργετική επίδραση του πατέρα του στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και στην επιλογή της ερευνητικής και ακαδημαϊκής του διαδρομής. Επιπλέον, μου προσέφερε υπογεγραμμένη μια πρόσφατη εργασία του για τον ρόλο των αντιοξειδωτικών στην θεραπεία του καρκίνου. Είναι γνωστός ο αγώνας του και οι διεθνείς πρωτοβουλίες του για έρευνα στην εξάλειψη της ασθένειας στη βάση γονιδιακής και μοριακής θεραπείας.

 Ο James Watson είναι ενήμερος για την έρευνα στην Ελλάδα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Έχει εκφραστεί επανειλημμένα και ένθερμα για την έρευνα, τα αποτελέσματα και τους στόχους κλινικών δοκιμών. Από την πλευρά μου, τον ενημέρωσα και του προσέφερα αντίγραφο τριών δημοσιεύσεών μας του 2017 σε έγκριτα βιοϊατρικά περιοδικά που αφορούν καινοτόμους συνθέσεις μας και μεθόδους στην έρευνα για τη θεραπεία της ασθένειας για τις οποίες έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασία και υποστήριξη.

 Ο James Watson είναι μεγάλος Φιλέλληνας! Ήταν ο πρώτος μεταξύ δεκαπέντε κατόχων Nobel που υπέγραψε το 2015 επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ηγεσία για την υποστήριξη της Ελλάδας και των Πανεπιστημίων της. Αποτέλεσμα της επιστολής και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ήταν το Πρόγραμμα ΕΛΙΔΕΚ, προϋπολογισμού 240 εκατομμυρίων Ευρώ χρηματοδότησης της έρευνας στην Ελλάδα και των νέων Επιστημόνων. Το 2012, πάλι, είχε υπογράψει επιστολή κατόχων Nobel υποστήριξης της Ελλάδας και είχε στείλει επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, με την οποία ζητούσε την άμεση υποστήριξη της Χώρας μας.

 Ο James Watson στην μεγαλοφυΐα του είναι απλός, προσιτός και χαίρεται να συζητά και να συμβουλεύει τους νέους ερευνητές. Οι επόμενες γενεές θα αναφέρονται τιμητικά στην Ελλάδα, την οποία ο κορυφαίος ερευνητής τίμησε με την υποστήριξή του και τη συμμετοχή του σε Συνέδρια της Χώρας μας, αποδεχόμενος την πρόσκληση. Το 1966 στις Σπέτσες με τον Francis Crick, το 2011 στην Πάτρα και το 2016- πάλι- στις Σπέτσες προσκεκλημένος στις δυο τελευταίες επισκέψεις του από το ΜΠΣ "Ιατρική Χημεία" του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου ήταν και το Τιμώμενο πρόσωπο.

 Η επίσκεψη στο Cold Spring Harbor Laboratory, ένας μοναδικός χώρος Έρευνας και Καινοτομίας στη μοριακή βιολογία και γενετική, ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής, μια αποστολή σημαντική για την έρευνα στη χώρα μας, της οποίας τα αποτελέσματα θα δούμε σύντομα!

 Γιάννης Ματσούκας
 Καθηγητής Χημείας
 Διακεκριμένος Καθηγητής Πανεπιστημίων Calgary, Καναδά και Victoria, Αυστραλία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ