ΝΥΧΤΑ ΑΓΩΝΙΑΣ: Κόλαση φωτιάς στην Αττική- Ζημιές σε 20 σπίτια στον Κάλαμο- Ωρωπός: Καλούσαν τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους (ΝΕΟΤΕΡΑ)

μάχη με τις φλόγες δινουν δεκάδες πυροσβέστες και εθελοντές

ΝΕΟΤΕΡΑ 09.45: Προς Βαρνάβα και Γραμματικό η μεγάλη φωτιά στον Κάλαμο

Στο τρίγωνο Κάλαμος-Βαρνάβας-Γραμματικό κινείται η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στην περιοχή, με το μεγαλύτερο μέτωπο να κινείται πλέον προς τον Βαρνάβα και το Γραμματικό. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά καίει το πυκνό δάσος στην ευρύτερη περιοχή, ενώ νωρίτερα έκαψε και σπίτια στον Κάλαμο. Δεν έχει ωστόσο φτάσει στα χωριά του Γραμματικού και του Βαρνάβα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 150 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο με 68 οχήματα πυροσβεστικά, 15 οχήματα εθελοντικά και 22 οχήματα ΟΤΑ, περιφέρειας και χωματουργικά. από αέρος επιχειρούν δύο καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

Πληροφορίες για έναν αγνοούμενο

Μέσα στη γενικότερη αναστάτωση και τις ώρες αγωνίας καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, αναφέρθηκε η πληροφορία για έναν αγνοούμενο.

Η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου δήλωσε στον realfm ότι ένα σπίτι στα όρια του οικισμού στην περιοχή Κοκορέτσια έχει πιάσει φωτιά και σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι αγνοείται ένα άτομο και γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του.

ΝΕΟΤΕΡΑ 09.31: Δραματικές οι σκηνές σε ολόκληρη την περιοχή. Οι κάτοικοι ξενύχτισαν στην παραλία, καθώς ήταν επικίνδυνο να μείνουν στα σπίτια τους τα οποία βρίσκονται μέσα σε παρθένο δάσος.

Τη νύχτα η φλόγες έγλειψαν τα στρατόπεδα της περιοχής με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να χρειαστεί να μεταφερθούν ευαίσθητα υλικά.

Στην περιοχή υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την ηλεκτροδότηση. Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη και έχει απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων στο δρόμο, ειδικά κοντά στο στρατόπεδο και στον δρόμο προς την παραλία Βαρνάβα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη, προς Βαρνάβα, Σέσι και Καπανδρίτι. 

ΝΕΟΤΕΡΑ 07:55 :«Καίγονται τα πάντα» δήλωσε χαρακτηριστικά λίγο πριν τις 6 το πρωί η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου.

Όπως εξήγησε το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι αυτό που κατευθύνεται προς την παραλία με κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να «περάσει» προς το Γραμματικό.

Σύμφωνα με την κυρία Ασημακοπούλου οι περισσότεροι κάτοικοι του Βαρνάβα έχουν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του χωριού που είναι ασφαλής από το πύρινο μέτωπο.

Όπως εξήγησε το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι αυτό που κατευθύνεται προς την παραλία με κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να «περάσει» προς το Γραμματικό.

Το πύρινο μέτωπο που απειλεί τον Βαρνάβα, σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινότητας, είναι αυτό που ξεκίνησε από τους Αγίους Αποστόλους καταστρέφοντας αρκετά σπίτια.

Μάχη με τις φλόγες έδιναν όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να περιορίσουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς που εκτεινόταν σε μήκος 15 χιλιόμετρων. Περισσότερα απο 20 σπίτια έχουν υποστεί μικρές και μεγάλες ζημιές απο τον πυρκαγιά στον Κάλαμο , ενώ ο Δήμος Ωρωπου κυρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανα΄γκης και Δήμαρχος καλούσε τους κατοίκους να εκκενώσουν περιοχές. 

Δραματικές διαστάσεις παίρνει η κατάσταση στον Κάλαμο, όπου η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη με κατεύθυνση το Μικροχώρι, τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ που προωθούν τη φωτιά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία.

Ο Δήμος Ωρωπού έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση νωρίτερα, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκολυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στην ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, αναφέρεται:

«Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά».

Ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Απο πλευράς Πυροσβεστικής, όπως είπε η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στην Περαλά και στους κόμβους γύρω απο την πυρκαγιά για να κατευθύνουν όσους κινούνται στην περιοχή.

Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς, ενώ αναμένεται το πρώτο φως της μέρας για να ριχτούν στην μάχη τα εναέρια μέσα, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πύρινης λάιλαπας.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν εγκαταλείψει α σπίτια τους και δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ άλλοι έχουν βρει καταφύγιο μέσα στα αυτοκίνητά τους. Δεν είναι λίγοι, δε, εκείνοι που έχουν ξεσπάσει σε κλάματα, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Τραυματίστηκε ο στρατηγός Γιοβάς

Στο μεταξύ προβλήματα υπήρξαν λόγω και των διακοπών ρεύματος, ορισμένοι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν. Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής, στρατηγός Κωνσταντίνος Γιόβας αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Διαβάστε επίσης