Ο βαθμός ανάπτυξης της φαντασίας σε έναν άνθρωπο έχει να κάνει με την ποσότητα και την ποιότητα ερεθισμάτων που λαμβάνει από το περιβάλλον του στην παιδική ηλικία. Άρα είναι στο χέρι σας να βάλετε τις βάσεις με τις παρακάτω πρωτοβουλίες...
Ο πρώτος και πιο απλός τρόπος για να δοθούν στο παιδί ερεθίσματα είναι μέσω των βιβλίων. Βιβλίων ή παραμυθιών προσαρμοσμένων στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας, με εντυπωσιακές φωτογραφίες και μικρά κείμενα.
Ενθαρρύνετε το παιδί να πλάσει μια ιστορία δικής του έμπνευσης, με πρωταγωνιστή εκείνο ή τον αγαπημένο του ήρωα στα κόμικς. Με τον καιρό θα παρατηρήσετε ότι θα γίνεται όλο και πιο αναλυτική και ευφάνταστη!
Εννοείται ότι μέσω της μουσικής καλλιεργείται η φαντασία, είτε αυτό λέγεται εκμάθηση μουσικού οργάνου, είτε ακρόαση ποιοτικής μουσικής, είτε τραγούδι και χορός ως τρόπος διασκέδασης στον ελεύθερο χρόνο του.
Η επαφή του παιδιού με το κουκλοθέατρο και τις παιδικές θεατρικές παραστάσεις γενικότερα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καλλιεργήσει τη φαντασία του και πολλές ακόμα-λεκτικές και μη-δεξιότητες.
Πηγαίνετε με το παιδί στην παιδική χαρά και, εκτός από το παιχνίδι, μιλήστε του για διάφορα φυτά και έμβια όντα που θα υποπέσουν στην αντίληψή του. Ο συνδυασμός των χρωμάτων και των λοιπών ερεθισμάτων που θα γίνει δέκτης το παιδί, βοηθούν πολύ τη φαντασία του.
Τέλος, μπορείτε να επισκέπτεστε όποτε μπορείτε διάφορα μουσεία και άλλους χώρους όπου το παιδί θα δει καινούρια και εντυπωσιακά πράγματα.
Πηγή: mother.gr