«Πρόκειται για μία μεγάλη καταστροφή, περιβαλλοντική κατά πρώτο λόγο, με δεδομένο ότι από τα 15.000-17.000 στρέμματα πάνω από το 90% είναι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, είναι μία πυκνή βλάστηση» είπε ο κ.Αποστόλου.
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του νησιού, επισήμανε ότι «χρειάζεται άλλες κινήσεις, πρέπει να κηρυχθούν οι εκτάσεις που κάηκαν αναδασωτέες, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, έστω και πρόχειρες, για να δούμε πώς θα συγκρατήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα τα εδάφη αυτά, που βρίσκονται στις καμένες εκτάσεις και έχουν την επικινδυνότητα».
Σε ό,τι αφορά το πεδίο αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας στο νησί- ο υπουργός διευκρίνισε ότι «πρέπει εκεί να δούμε πώς και το εισόδημα που θα χαθεί φέτος και οι ζημιές που θα υπάρξουν στο αγροτικό κεφάλαιο να καλυφθούν».
«Υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση και με τις πληρωμές, όσον αφορά τις εκτιμήσεις αγροτικού χαρακτήρα, να δούμε το κατά πόσο η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διευκολύνει και οικονομικού χαρακτήρα υποχρεώσεις των κατοίκων» είπε, εξηγώντας πως ο ίδιος θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα ολιγόμηνης παράτασης στις οικονομικές υποχρεώσεις των κατοίκων.
Ο κ.Αποστόλου σημείωσε ότι σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όποιες βλάβες υπήρξαν αποκαταστάθηκαν σε διάστημα ελάχιστων ωρών. ,
«Δεν είχα ξαναδεί, έχοντας βιώσει εκατοντάδες πυρκαγιές, την ώρα που καιγόταν η κολόνα της ΔΕΗ δίπλα να υπάρχει συνεργείο της ΔΕΗ και να αλλάζει την κολόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι και οι τουριστικού χαρακτήρα υποδομές δεν έχουν κανένα πρόβλημα και «γι' αυτό η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι φιλοξενούμενοι τουρίστες στο νησί δεν επηρεάστηκαν καθόλου και είναι θετικό αυτό, γιατί συνεχίζεται η τουριστική δραστηριότητα χωρίς καμιά επίπτωση».
Ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στο θέμα της πρόληψης πυρκαγιών, ιδιαίτερα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. «Να έχουμε ουσιαστικότερη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα στα θέματα της πρόληψης και της έγκαιρης επέμβασης. Όσα εναέρια μέσα και να έχουμε, θέλουν κάποιο χρόνο για να βρεθούν και σε αυτόν τον χρόνο πρέπει τοπικά να μπορούμε να παρέμβουμε, γιατί όταν ξεφύγει μία πυρκαγιά δυσκολεύουν πάρα πολύ τα πράγματα», σημείωσε
Πηγή: enikos.gr