ΕΦΚΑ: Σε 4 δόσεις οι αναδρομικές εισφορές για εφάπαξ και επικούρηση

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε τέσσερις δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του έτους, προσανατολίζεται ο ΕΦΚΑ να ζητήσει τα αναδρομικά από τις εισφορές υπέρ εφάπαξ (4%) και επικούρησης (7%) που δεν επέβαλλε από την αρχή του έτους σε δεκάδες χιλιάδες μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

Το μητρώο του νέου υπερ - ταμείου κύριας ασφάλισης φαίνεται ότι τακτοποιήθηκε και έτσι στα ειδοποιητήρια Αυγούστου που θα σταλούν στους ασφαλισμένους έως τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να προστεθούν στις εισφορές υπέρ κύριας σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκείνες τις επικούρησης και του εφάπαξ. Όμως με τον τρόπο αυτό οι τέσσερις τελευταίοι μήνες της χρονιάς πρόκειται να έχουν ιδιαίτερα «φουσκωμένα» ειδοποιητήρια καθώς οι ασφαλισμένοι ανάλογα με το εισόδημά τους, θα κληθούν να καταβάλλουν επιπλέον ποσά. Αξίζει να επισημανθεί ότι για τη μη καταβολή των ποσών υπέρ επικούρησης και εφάπαξ η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον ΕΦΚΑ, που δεν ήταν έτοιμος να αποστείλει ολοκληρωμένα και με το σύνολο των εισφορών, τα ειδοποιητήρια στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους. Τώρα με καθυστέρηση οκτώ μηνών ξεκινάει την σχετική διαδικασία, ζητώντας όμως από περίπου 300.000 εξ αυτών να αναλάβουν μια δυσβάσταχτη πρόσθετη τετράμηνη επιβάρυνση…

Με δεδομένο ότι η βάση υπολογισμού των εισφορών είναι τα 7.032 ευρώ ετήσιο εισόδημα προκύπτει, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και από το σχετικό παράδειγμα που παραθέτει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, επιβάρυνση ύψους 46,88 ευρώ το μήνα εάν πρόκειται μόνο για καταβολή εφάπαξ. Όμως η επιβάρυνση αυτή κινείται ανοδικά, όσο αυξάνεται το δηλωθέν εισόδημα του ασφαλισμένου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για εισόδημα 20.000 ευρώ προκύπτει επιβάρυνση 366 ευρώ σε μηνιαία βάση, που φτάνει στα 550 ευρώ για περιπτώσεις εισοδημάτων 30.000 ευρώ.

Ειδικότερα με βάση τα παραδείγματα που σας παρουσιάζουν σήμερα τα dikaiologitika.gr προκύπτουν οι εξής επιβαρύνσεις:

*Μηχανικός παλιός ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ είχε το 2016 καθαρό φορολογητέο εισόδημα 2.000 € πλην όμως οι εισφορές του θα υπολογιστούν ως να είχε 7.032 € (το κατώτατο εισόδημα υπολογισμού εισφορών). Οι εισφορές του για τον κλάδο εφάπαξ είναι 4% επί του κατωτάτου εισοδήματος. Έτσι από τον Σεπτέμβριο θα κληθεί να καταβάλει 23,44 € / μήνα για το εφάπαξ. Πλην όμως επειδή από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο θα κληθεί να καταβάλλει και το σύνολο των εισφορών των προηγούμενων μηνών σε 4 δόσεις θα πρέπει να καταβάλλει το μήνα επιπλέον 46,88 €.

* Δικηγόρος ασφαλισμένος στο Ταμείο Νομικών είχε το 2016 καθαρό φορολογητέο εισόδημα 30.000 €. Οι εισφορές του για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ είναι 7% και 4% αντίστοιχα επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Έτσι από τον Σεπτέμβριο θα κληθεί να καταβάλει 175 € / μήνα για το επικουρικό και 100 € / μήνα για το εφάπαξ (σύνολο 275 € / μήνα). Πλην όμως επειδή από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο θα κληθεί να καταβάλλει και το σύνολο των εισφορών των προηγούμενων μηνών σε 4 δόσεις θα πρέπει να καταβάλλει το μήνα επιπλέον 550 € (επικουρική + εφάπαξ).

Πηγή: dikaiologitika.gr
 

Διαβάστε επίσης