Λεχαινά: «Ζωντάνεψε» ξανά η παραλία

άρχισαν να μυρίζουν …αντηλιακά

Τα Λεχαινά και η Μυρσίνη άρχισαν να μυρίζουν …αντηλιακά αφού τις τελευταίες μέρες μετά από πολλά χρόνια οι κάτοικοί τους ξαναβρήκαν την παραλία τους.

Τα τελευταία 24ωρα ο Δήμος με μηχανήματα καθαρίζει την μεγάλη και αμμώδη παραλία Λεχαινών, ιδιώτης τοποθέτησε ομπρέλες και ξαπλώστρες και η παραλία αποκτά όψη που προσελκύει τους λουόμενους. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα νερά της είναι καθαρά και με σφραγίδα…

Για όλη την οικογένεια

«Φέτος το καλοκαίρι και μετά από πολλά χρόνια, τα Λεχαινά ξαναβρήκαν την παραλία τους», δηλώνει ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ, που είναι και από τους πρώτους που απόλαυσε το μπάνιο του στην συγκεκριμένη παραλία. «Συνεργεία του Δήμου καθαρίζουν με μηχανήματα το χώρο και αυτός παραδίδεται πεντακάθαρος προς χρήση στους λουόμενους. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί η παραλία Λεχαινών ξαναπαίρνει μετά από πολλά χρόνια ζωή και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του στα καθαρά νερά», τονίζει ο κ. Ναμπίλ και συνεχίζει: «Στα σχέδιά μας είναι να γίνει μια οργανωμένη παραλία για όλη την οικογένεια και θα το πετύχουμε»

Καθαρά νερά

Στην σελίδα του στο Fb ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Μίγκος ανήρτησε αναφορά από το μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης σύμφωνα με την οποία «0ι τελευταίες αναλύσεις για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης σε Λεχαινά και Μυρσίνη (χαρακτηρίζονται εξαιρετικά)»

Η παραλία Λεχαινά – Μυρσίνη αναγνωρίσθηκε ως ακτή κολύμβησης το έτος και έκτοτε παρακολουθείται στο πλαίσιο των ετησίων προγραμμάτων παρακολούθησης της ποιότητας των κολυμβητικών υδάτων, τα οποία πραγματοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Η ταυτότητά της

Η παραλία Λεχαινά – Μυρσίνη βρίσκεται στον κόλπο της Κυλλήνης και απέχει 5 χλμ. περίπου από τον οικισμό των Λεχαινών. Η κολυμβητική ακτή αποτελεί παράλιο τμήμα ενός ανοιχτού κόλπου, μήκους 37 χλμ. Η παραλία έχει μήκος 7.100 μ., μέσο πλάτος 15 μ. και προσανατολισμό βορειοδυτικό. Τόσο η παράκτια ζώνη όσο και ο θαλάσσιος πυθμένας είναι αμμώδεις. Η παράκτια ζώνη είναι μερικώς τροποποιημένη, διότι το βορειοανατολικό άκρο της ακτής οριοθετείται από το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Παντελεήμονα. Ακόμα, στο όριο της ακτής υπάρχουν διάσπαρτα μόνιμα κτίσματα. Το μέτωπο της ακτής καλύπτεται από αλμυρίκια και χαμηλή βλάστηση. Η θαλάσσια βιοποικιλότητα περιλαμβάνει κυρίως χλωροφύκη, ενώ περιστασιακά εμφανίζονται μέδουσες.

Τα κολυμβητικά ύδατα στα πρώτα μέτρα είναι αβαθή και η κλίση του πυθμένα ήπια (σε απόσταση 160 μ. από την ακτή το βάθος προσεγγίζει τα 5 μ.). Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται οδικώς, μέσω της νέας εθνικής οδού Πατρών-Πύργου.

Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ωστόσο τμήμα της διαθέτει υποδομές εξυπηρέτησης των λουομένων όπως ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντους και κάδους απορριμμάτων. Στο όριο της ακτής λειτουργούν αναψυκτήρια και εστιατόρια. Η ακτή χρησιμοποιείται για κολύμβηση.

Τρία ρέματα

Κατά μήκος της κολυμβητικής ακτής εκβάλλουν τα ρέματα Ανιστάτου, Μέλισσου και Γιαννίτση. Στην άμεση περιοχή της ακτής κυριαρχούν οι αρόσιμες εκτάσεις, ενώ παρατηρούνται διάσπαρτες κατοικίες, παιδική κατασκήνωση. Στο βορειοανατολικό τμήμα της ακτής υπάρχει η συνεχής δόμηση του οικισμού του Αγίου Παντελεήμονα, καθώς και σε απόσταση 1 χλμ. περίπου από αυτό το άκρο εντοπίζονται αλυκές. Δυτικά της παραλίας και σε απόσταση 2,2 χλμ. από το άκρο της, λειτουργεί το λιμάνι της Κυλλήνης.

Ο καθαρισμός συνεχίζεται

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Μίγκος, δήλωσε: «Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και προσωπικές ενέργειες του Δημάρχου, καθαρίστηκε η παραλία των Λεχαινών σήμερα και θα συνεχιστεί και αύριο ο καθαρισμός
Ήταν μια ενέργεια που έπρεπε να γίνει καθώς η παραλία των Λεχαινών που έσφυζε από ζωή κάποτε,  έχει υποβαθμιστεί. Επίσης με πρωτοβουλία ιδιώτη έχουν τοποθετηθεί ξαπλώστρες και ομπρέλες και η παραλία αποκτά μίαν διαφορετικά όψη σιγά σιγά.Στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνει μεγαλύτερη αξιοποίηση της παραλίας το επόμενο καλοκαίρι με νέες παρεμβάσεις. Επιπλέον οι αναλύσεις των υδάτων από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος έδειξαν ότι τα κολυμβητικα ύδατα σε Λεχαινά και Μυρσίνη είναι «εξαιρετικής ποιότητας»(σύμφωνα με την έκφραση του υπουργείου)»

patrisnews

Διαβάστε επίσης