Πήγε για μπάνιο, αλλά τον τσίμπησε «μαύρη χήρα»! - Μεγάλη περιπέτεια για γνωστό Πατρινό αργυροχρυσοχόο

του «ξέρανε» το πόδι

Το μπάνιο στο Αρκούδι… τον έστειλε στο Νοσοκομείο! Ο λόγος για τον Πατρινό αρχυροχρυσοχόο Ανδρέα Ζαγκλάρα ο οποίος δέχθηκε τσίμπημα αράχνης (από την περιγραφή πιθανόν ήταν μαύρη χήρα – τρία είδη ζουν στην Ελλάδα) με αποτέλεσμα το πόδι του να μουδιάζει για 24 ώρες και να καταλήξει στο Νοσοκομείο!

Όλα συνέβησαν πριν μερικές ημέρες. Η αράχνη είχε καταφέρει να «φωλιάσει» στο καπέλο της μόλις 2 ετών κόρης του.

Ο κ. Ζαγκλάρας ξάπλωσε, ακούμπησε το πόδι του πάνω στο καπέλο, προφανώς το αρθρόποδο ένιωσε απειλή και τον δάγκωσε! Ένιωσε ένα δυνατό πόνο και το πόδι του άρχισε να μουδιάζει. Αμέσως κατευθύνθηκε στο Νοσοκομείο Ρίου, ενώ έβλεπε πως έβγαζε εξανθήματα (προφανώς από το δηλητήριο) και στα δύο του πόδια. Το ένα όμως άρχισε να μην το νιώθει.

«Το πόδι μου ήταν ξερό, σκεφθείτε μου έκαναν ένεση στο Νοσοκομείο και δεν κατάλαβα ότι με τρύπησαν» μας είπε. Αμέσως του χορηγήθηκε αγωγή. Αντιβίωση και αλοιφή για το τραύμα ώστε να επουλωθεί η πληγή!

Ο ίδιος μέσα στον πόνο του σκεφτόταν πως αν δεν δάγκωνε εκείνον η αράχνη, πιθανόν να δάγκωνε το κοριτσάκι του, αν δεν την έβλεπε και φορούσε το καπέλο! Και αυτό τον ανακούφιζε αρκετά. Πλέον η υγεία του είναι σε πολύ καλό βαθμό. Ωστόσο ταλαιπωρήθηκε αρκετά.

Είχε πεθάνει 56χρονη στη Ζάκυνθο

Να υπενθυμίσουμε πως στα τέλη Ιουνίου, η 56χρονη ΚριστίνΦορ που απολάμβανε με το σύζυγο της τις διακοπές τους στο νησί και δεν έδωσε σημασία σε τσίμπημα που είχε στο πόδι και που εντοπίστηκε μετά την ιατροδικαστική εξέταση, έχασε την ζωή της. Σύμφωνα με το χρονικό μη γνωρίζοντας τι την είχε τσιμπήσει όταν άρχισε να μην αισθάνεται καλά απευθύνθηκε αρχικά σε ιδιώτες ιατρούς και εν συνεχεία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει ακριβείς πληροφορίες στους γιατρούς που την εξέτασαν.

Υποβαλλόμενη σε εξετάσεις διαγνώστηκε οξεία και νευρώδης ηπατίτιδα καθώς και βαριά υποξυγοναιμία. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία και την επομένη ημέρα μεταφέρθηκε στο Ρίο όπου και κατέληξε.

Με δηλώσεις του ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε «ήταν σε βαριά κατάσταση υπάρχει μια πύλη εισόδου στο γλουτό που αποδεικνύει το τσίμπημα όχι όμως και το είδος που το προκάλεσε εάν είναι αράχνη, σκορπιός ή κάτι άλλο. Στεκόμαστε στο ότι προκάλεσε βαριά τοξική βλάβη με πολυοργανική ανεπάρκεια. Αντιμετωπίσαμε τον πυρετό επι εδάφους τσιμπήματος, ενώ υποβλήθηκε σε αιμοκάθαρση ωστόσο κατέληξε. Ειδικοί έλεγχοι θα μας δείξουν τι το προκάλεσε».

Πως να προφυλαχθείτε από τις αράχνες

Ανάμεσα στα 50.000 διαφορετικά είδη αραχνών σε όλο των κόσμο, οι περισσότερες είναι αβλαβείς. Ωστόσο, κάποιες εγχέουν το δηλητήριο τους στο θύμα μέσω των κοίλων κυνoδόντων τους, που ευτυχώς, οι περισσότεροι κυνόδοντες είναι πολύ μικροί ή δεν είναι αρκετά ισχυροί για να διαπεράσουν το ανθρώπινο δέρμα. Φυσικά ορισμένα δαγκώματα αραχνών θα προκαλέσουν ένα μικρό κόκκινο οίδημα και φαγούρα και κάποια άλλα -λόγω της τοξίνης που παράγεται από το δηλητήριο- θα προκαλέσουν κεφαλαλγία, εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες, μυϊκούς σπασμούς, ναυτία, εμετό, πυρετό και ρίγη. Πάντως, αν και πιθανά επώδυνο, το δάγκωμα από μη δηλητηριώδη αράχνη δεν είναι επικίνδυνο, αλλά πολλές φορές δεν είναι επικίνδυνο ούτε και το δάγκωμα της δηλητηριώδης αράχνης –ανάλογα τον τύπο.

Στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.500 είδη αραχνών (856 επισήμως), με το μεγαλύτερο ποσοστό σε Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου (όπως η Λέσβος), ενώ 30% ζουν στο υγρό, παγωμένο περιβάλλον των ασβεστολιθικών σπηλαίων. Τα πιο κοινά δηλητηριώδη είδη είναι η «μαύρη χήρα» και η «λοξοσκέλη» (loxosceles).

Λοξόσκελη. Συναντάται στη Νότια Ελλάδα καθώς αγαπά τα ξηρά και πολύ ζεστά κλίματα. Πρόκειται για ένα πολύ κοινό είδος, που οι επιθέσεις του προκαλούν δερματονεκρωτικά προβλήματα. Πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης κατέγραψε μόνο 30 περιστατικά επιθέσεων την τελευταία 10ετία.

Μαύρη χήρα. Έχει μαύρο γυαλιστερό χρώμα. Βρίσκεται στην ύπαιθρο, μέσα σε βράχια, κάτω από πέτρες, αλλά κι ανάμεσα στις καλλιέργειες. Υπάρχουν γύρω στα 3 διαφορετικά είδη «μαύρης χήρας» στην Ελλάδα. Αν δεν προκληθεί, δεν επιτίθεται. Αν όμως κάποιος την απομακρύνει με άγριο τρόπο, τότε μπορεί να το κάνει.Τα συμπτώματα από το τσίμπημα της «μαύρης χήρας» μοιάζουν πολύ με αυτά της σκωληκοειδίτιδας, καθώς το δηλητήριό της είναι νευροτοξίνη, η οποία είναι δηλητηριώδης για το νευρικό σύστημα.

Οδηγίες

Η πρώτη κίνηση για τη θεραπεία  είναι να καθαρίσετε την πληγή και να βάλετε πάγο αμέσως. Επίσης, για όλα τα δαγκώματα αραχνών, ένα αντιτετανικό συνιστάται. Το δάγκωμα από τις συγκεκριμένες 2 αράχνες θα πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γιατρό. Αν το τσίμπημα είναι ήπιο, η θεραπεία περιλαμβάνει αναλγητικά, αντισταμινικά και αντιβιοτικά. Το δάγκωμα της μαύρης χήρας μπορεί να απαιτήσει ένα μυοχαλαρωτικό μέσω ενδοφλέβιας ή φαρμακευτική αγωγή για την προστασία από υψηλή πίεση του αίματος που προκαλεί το δηλητήριο.

Προληπτικά μέτρα. Η πρόληψη είναι το κλειδί για να αποφύγετε το δάγκωμα αράχνης. Αποφύγετε τις περιοχές όπου κατοικούν αράχνες και αν πέσετε πάνω σε ιστό αράχνης, προσέξτε να μην το πειράξετε, ούτε να προκαλέσετε την αράχνη.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ