Επίθεση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εξαπέλυσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία.
Ο λόγος είναι ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αρνείται να επιβάλει στους τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδίδουν στα δελτία ειδήσεων τα θέματα της εξεταστικής επιτροπής.
Μετά από την απάντηση του ΕΣΡ, στην αρχική επιστολή του προεδρείου εξεταστικής, ότι η αξιολόγηση των ειδήσεων ανήκει στο δημοσιογράφο, οι κυβερνητικοί βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή επανήλθαν και πάλι με βολές κατά των μελών του ΕΣΡ.
Ο κ. Μπαλωμενάκης άσκησε κριτική στην απάντηση του ΕΣΡ, το οποίο υποστήριξε ότι δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης στο θέμα. Ο πρόεδρος της επιτροπής αναφέρθηκε, μάλιστα, σε απόφαση του ΣτΕ, στην οποία επισημαίνεται, ότι το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο μπορεί να παρεμβαίνει εφόσον στην ειδησεογραφία των τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών σταθμών παραλείπεται «πλήρως» να μεταδοθεί «ως είδηση κάποιο γεγονός, το οποίο, κατά γενική παραδοχή, είναι εξόχως και ιδιαιτέρως σημαντικό».
Ο κ. Μπαλωμενάκης τόνισε ότι ασφαλώς γεννάται ζήτημα σχετικά με το εάν η συγκεκριμένη ανεξάρτητη αρχή έχει ή δεν έχει διάθεση συνδρομής σε ένα θέμα που προφανώς είναι ζήτημα δημοκρατικής τάξεως. Διατύπωσε δε την πρόταση να προσπαθήσει η επιτροπή να εντοπίσει εάν υπάρχουν περιπτώσεις πλήρους παρασιώπησης του έργου της εξεταστικής και να ζητήσει εν προκειμένω την παρέμβαση του ΕΣΡ.
«Κάθε Αρχή θα βρεθεί στη δυσχερέστερη θέση όταν η κοινωνία αντιληφθεί ότι οι συμπεριφορές απάδουν από το κοινό περί δικαίου αίσθημα», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, υπογραμμίζοντας πως τα ΜΜΕ επιβάλλεται να ενημερώνουν αντικειμενικά και με πλουραλισμό.
«Φυσικά και δεν θα υποδείξουμε ούτε θα επιβάλλουμε πώς και από ποιους θα μεταδοθεί η είδηση. Είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε ΜΜΕ κι όλοι κρίνονται. Αλλά δουλειά του ΕΣΡ είναι να δει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις σφαιρικής κι αντικειμενικής ενημέρωσης», σημείωσε η Αννέτα Καββαδία.
Με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος μάλιστα ζήτησε τα μέλη του ΕΣΡ να προσέλθουν στην επιτροπή θεσμών για εξηγήσεις ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος πρότεινε η επιτροπή να καταγγείλει το ΕΣΡ.
Η πρωτοβουλία της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πάντως να ζητήσει την παρέμβαση του ΕΣΡ προκειμένου τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ να μεταδίδουν τις εργασίες της Εξεταστικής για την Υγεία προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
«Η απάντηση του ΕΣΡ είναι σαφέστατη, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με γεγονότα που δεν μεταδίδονται, κανείς δεν μπορεί να επιβάλει αξιολόγηση και ιεράρχηση ειδήσεων» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος. «Αν σήμερα ζητάμε τι να μεταδώσουν αύριο θα τους λέμε και πώς να το μεταδίδουν και αντίο ελευθεροτυπία… Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ούτε τους διευθυντές, ούτε τους αρχισυντάκτες», πρόσθεσε.
«Ποια είδηση βγάλαμε από τις συνεδριάσεις;», διερωτήθηκε ο Γιώργος Βλάχος βουλευτής της ΝΔ, ενώ η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέφερε πως είναι στην ευχέρεια του δημοσιογράφου να αξιολογεί τις ειδήσεις. «Κάποιοι εδώ μέσα θέλουν να υπάρχει η Πράβδα…», είπε και πρόσθεσε απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Να την χαίρεστε τη Σοβιετική Δημοκρατία, δεν την θέλουμε».
Από το Ποτάμι, ο Γιώργος Μαυρωτάς χαρακτήρισε «υπερβολικό» να ζητηθεί από το ΕΣΡ να ελέγξει πως αξιολογούν τα κανάλια τις ειδήσεις κι αν αυτό που μεταδίδεται είναι σημαντικό ή όχι. «Υπάρχουν ΜΜΕ που έχουν πάρει χορηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ και είναι φυσικό να μην προβάλλουν ειδήσεις που δεν τους συμφέρουν», είπε από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.