Την παρέμβαση του καθηγητή Υγιεινής, στον τομέα Κλινικών Εργαστηρίων της Ιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολου Βανταράκη προκάλεσε η ανακοίνωση Διεύθυνση Υδάτων Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου για την απαγόρευση κολύμβησης στην Δάφνη.
"Ένας φορέας (Αποκεντρωμένη) βγάζει ανακοίνωση για ακαταλληλότητα και απαγόρευση κολύμβησης με μια μόνο μέτρηση χωρίς να ενημερώνει από ποιον έγιναν οι μετρήσεις και οι δειγματοληψίες και πότε. Ένας άλλος φορέας (Δ/νση Υγείας/Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας) ακόμα κάνει το διαγωνισμό για τον έλεγχο ποιότητας των θαλασσινών νερών, δίνοντας το διαγωνισμό σε εργαστήριο στα Ιωάννινα. Και εμείς (Εργαστήριο Υγιεινής) το μοναδικό διαπιστευμένο με ISO17025 ερευνητικό εργαστήριο της περιοχής προσπαθούμε να παρέχουμε εθελοντικά και να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας (πάνω από 6 χρόνια σταθερές επαναλαμβανόμενες μετρήσεις) με δικούς μας πόρους και να ενημερώσουμε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων μας (από τις 15 Μαίου) ενημερώνοντας πότε και από που ακριβώς κάναμε δειγματοληψία. Και μετά σου λένε ότι οι τοπικοί φορείς στηρίζουν το Πανεπιστήμιο...Δεν είναι να μην ασχοληθείς ποτέ ξανά;", σχολίασε ο καθηγητής (φωτο)
Σύμφωνα με την οδηγία, απαγορεύεται το κολύμπι στις Δάφνες καθώς μετά από ανάλυση δείγματος, στις 20/6/2017, που έδειξε υπερβάσεις από τα όρια της καλής ποιότητας, για τη πρόληψη της έκθεσης των λουομένων στη ρύπανση.
"Σύσταση, επίσης, για προσωρινή αποφυγή κολύμβησης στην παράπλευρη ακτή Δάφνη 2 γίνεται από τη Διεύθυνση Υδάτων, λόγω του ότι η ανάλυση του δείγματος έδειξε υπερβάσεις μεγαλύτερες του 30% από τα όρια της εξαιρετικής ποιότητας που κυμαίνονται μεταξύ των ορίων της εξαιρετικής και της καλής ποιότητας.
Η προσωρινή απαγόρευση και η προσωρινή σύσταση αποφυγής κολύμβησης στις ακτές Δάφνη 1 & Δάφνη 2 θα ισχύει έως ότου ολοκληρωθούν, από τη Διεύθυνση Υδάτων Δυτικής Ελλάδας, οι απαιτούμενες πρόσθετες δειγματοληψίες-αναλύσεις και διαπιστωθεί ότι το περιστατικό έχει λήξει, οπότε και θα προβεί άμεσα σε ενημέρωση του κοινού.
Στις εικόνες Google Earth διακρίνονται τα όρια των δύο περιοχών όπου διαπιστώθηκαν υπερβάσεις στη ρύπανση", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.