Η ιστορία του μεγάρου της οδού Γεροκωστοπούλου 20

ένα παμπάλαιο αρχοντικό

Στη γωνία Γεροκωστοπούλου και Ρήγα Φεραίου με είσοδο από την Γεροκωστοπούλου αριθμός 20, βρίσκεται ένα παμπάλαιο αρχοντικό αναπαλαιωμένο σε πείσμα των χρόνων.Είναι το κτίριο στο οποίο φιλοξενήθηκε εκτός των άλλων για πολλά χρόνια η Σχολή Λαού και η Πατραϊκή Μαντολινάτα αργότερα.
  Αρχικά ήταν ένα από τα λεγόμενα ''εθνικά οικόπεδα'' τα οποία βρίσκονταν στην Κάτω Πόλη και παραχωρήθηκαν σε αγωνιστές της Επανάστασης του '21 ή αγοράστηκαν από εύπορους εμπόρους.
  Βάσει των συμβολαίων που έχω στην κατοχή μου,ως πρώτος ιδιοκτήτης φέρεται η οικογένεια του Κωνσταντίνου Λάλα από την Βόρειο Ηπειρο.
 
Στην συνέχεια πέρασε στα χέρια της οικογένειας Δημήτριου Παναγούλη εκ Λαμπείας,για να αγοραστεί τελικά στις 15 Απριλίου 1898, από τον Λέοντα Μεσηνέζη κάτοικο Λονδίνου που κατετάσσετο στους μεγάλους σταφιδεμπόρους του Αιγίου. Η συμβολαιογραφική αυτή πράξη υπογράφτηκε από τον τότε υποθηκοφύλακα Ευστάθιο Γερακάρη.


  Στις 30 Μαρτίου 1919 αγοράστηκε από το ζεύγος Γρηγορίου Μαρκέτου και Μαρίας το γένος Παϊζη.
  Στην οικογένεια έμεινε ολόκληρο το οίκημα μετά των καταστημάτων έως το 1963,χρονιά κατά την οποία πουλήθηκε η ανώγειος οικία και πολλά από τα καταστήματα σταδιακά. Σήμερα παραμένει ένα  τμήμα στην ιδιοκτησία της οικογένειας, που μαζί με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές συντηρούμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο το όλο οίκημα. Η έκταση του σπιτιού και κατ'επέκταση του ισογείου είναι από 913 πήχεις το καθένα ή άλλως 542 τ.μ.
  Η παρουσία του ξενοδοχείου σήμερα στον πάνω όροφο,βοήθησε τα μέγιστα στην καλή συντήρηση του όλου κτιρίου.
Istologio G Mosxos

Διαβάστε επίσης