Σπουδαία τιμή για τον ίδιο και για την Πάτρα, η εκλογή του Oμότιμου Καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών - Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργου Δάσιου ως αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών είχε βραβευθεί στο παρελθόν από την Ακαδημία και είναι Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Ο Γιώργος Δάσιος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1946, όπου παρακολούθησε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 1965 εισήχθη στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου πήρε το πτυχίο του το 1970 και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική. Του απονεμήθηκε το Master of Science το 1972 και το διδακτορικό το 1975 στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Illinois στο Chicago.
Μετά τη λήψη του διδακτορικού επιστρέφει στην Ελλάδα όπου προσελήφθη ως επιμελητής της Α! Έδρας Ανάλυσης στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 1977 μετακινήθηκε στην τότε Δ! Έδρα Γενικών Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου το 1980 αναγορεύθηκε Υφηγητής στην επιστημονική περιοχή των Μερικών Διαφορικών Εξισώσεων.
Το 1981 εκλέχθηκε καθηγητής στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Πάτρας και το 1989 αποδέχθηκε μετάκλησή του στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Έχει ακόμα διδάξει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο όπου κατείχε διάφορες επιστημονικές θέσεις μεταξύ των οποίων και πρόεδρος της επιτροπής ερευνών.
Έχει διδάξει και έχει προσκληθεί να δώσει ερευνητικά σεμινάρια σε περισσότερα από 100 πανεπιστήμια κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και σε άλλα κράτη όπως την Ιαπωνία, την Κορέα, την Φιλανδία, την Βραζιλία, το Ισραήλ και άλλα.
Έχει διδάξει συνολικά, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας και της αλλοδαπής, επί 46 έτη.
Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και επίτιμος ερευνητής του Ελληνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Έχει μια συνεχή δραστηριότητα με θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το 1975, με δεκάδες διαλέξεις κυρίως μέσω της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, με επταετή διδασκαλία στις σχολές μετεκπαίδευσης καθηγητών μαθηματικών και με συμμετοχή στην διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων για περισσότερο από δύο δεκαετίες, με εξαίρεση την τριετία που δίδασκε στο Cambridge.
Κατά την διάρκεια της Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας που έγινε στην Ελλάδα το 2004 ήταν πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής που αποτελείτο από τους αρχηγούς όλων των συμμετεχόντων κρατών.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει άνω των 180 ερευνητικών εργασιών δημοσιευμένες στα σημαντικότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Έχει ακόμα συγγράψει έναν μεγάλο αριθμό διδακτικών συγγραμμάτων.
Το 2000 ο εκδοτικός οίκος του Πανεπιστημίου Oxford εξέδωσε μια ερευνητική μονογραφία του (σε συνεργασία με τον Ralph Kleinman) που καλύπτει εξαντλητικά όλη την Θεωρία Σκέδασης σε Χαμηλές Συχνότητες, και το 2010 ο εκδοτικός οίκος του Πανεπιστημίου Cambridge εξέδωσε σύγγραμμά του που αποτελεί το πρώτο βιβλίο στην διεθνή βιβλιογραφία αφιερωμένο ολοκληρωτικά στην Θεωρία των Ελλειψοειδών Συναρτήσεων.
Έχει ακόμα πάνω από 200 επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.
Η κύρια ερευνητική του δραστηριότητα αφορά την ανάπτυξη μεθόδων για την επίλυση Διαφορικών Εξισώσεων που προτυποποιούν προβλήματα της σύγχρονης Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Προβλήματα όπως οι μη-επεμβατικές μέθοδοι στην διαγνωστική ιατρική (τομογραφία, υπέρηχοι, ακτινοσκοπήσεις), η γεωφυσική έρευνα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η διάδοση σεισμικών κυμάτων, ο εντοπισμός αστοχιών σε διάφορα υλικά, η θεωρία του RADAR και του SONAR, η μελέτη της ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου, η εξέλιξη των καρκινικών όγκων και άλλα.
Το βασικό υπόβαθρο για την μελέτη και ανάλυση της πλειονότητας αυτών των προβλημάτων είναι η Θεωρία Σκέδασης Κυματικών Πεδίων. Δηλαδή, ο χαρακτηρισμός του τρόπου με τον οποίον αλληλεπιδρά για παράδειγμα ένα ακουστικό, η ένα ηλεκτρομαγνητικό, η ένα ελαστικό κύμα με διάφορα εμπόδια που συναντά στο χώρο διάδοσής του.
Έχει συμμετάσχει, αλλά και ηγηθεί ως επιστημονικός υπεύθυνος, δεκάδων ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ήταν επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος ΠΑΝΕΓΚΟ που επελέγη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το πιο επιτυχημένο ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον ελληνικό χώρο.
Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε στην έγκαιρη διάγνωση κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων καθώς και την αναγνώριση του σχήματος σωματιδίων σε βιολογικά αιωρήματα.
Έχει επιβλέψει 23 διδακτορικές διατριβές. Περισσότεροι από τους μισούς διδακτορικοί φοιτητές του είναι σήμερα καθηγητές σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και της αλλοδαπής.
Σε μία από αυτές τις συνεργασίες μελέτησε το πρόβλημα της Μαγνητοεγκεφαλογραφίας σε ελλειψοειδή γεωμετρία που αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση του πραγματικού σχήματος του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Η εργασία αυτή επελέγη μεταξύ των 100 σημαντικότερων εργασιών στον κόσμο, επάνω στο θέμα της Μαγνητοεγκεφαλογραφίας για το έτος 2003, και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2004.
Η ερευνά στην Μαγνητοεγκεφαλογραφία και στην Ηλεκτροεγκεφαλογραφία αποτελεί και σήμερα ένα από τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα.
Για τον σκοπό αυτό του έχει απονεμηθεί, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία από τις 15 τιμητικές «Έδρες-Αριστεία Marie Curie» που δόθηκαν σε όλον τον κόσμο ανεξάρτητα ειδικότητας το 2005. Έτσι για το διάστημα 2005-2008 η εκπαιδευτική του και ερευνητική του δραστηριότητα είχε μεταφερθεί στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Cambridge, όπου συνεργάζεται με τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Αθανάσιο Φωκά .
Είναι μέλος σε 22 επιστημονικές εταιρίες του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας.
"Ένα όμορφος νεαρός μαθηματικός ανεβαίνει στην έδρα του αμφιθεάτρου της Φυσικομαθηματικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών"
"1975 Οκτώβριος. Ένα όμορφος νεαρός μαθηματικός ανεβαίνει στην έδρα του αμφιθεάτρου της Φυσικομαθηματικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι συζητήσεις σταματούν. Μας κοίτα σταθερά και λέει: "καλημέρα σας κύριοι και δεσποινίδες λέγομαι Γιώργος Δασιος και είμαι μαθηματικός. Έχω αναλάβει το εργαστήριο της Συναρτησιακής ανάλυσης και μαζί θα κάνουμε τις ασκήσεις. Είμαι βοηθός του καθηγητή σας κ. Αρτεμιαδη".
Τα αμφιθέατρα γέμιζαν με την παρουσία του. Τον κοιτούσαμε στα μάτια. Απλός,αναλυτικός,καταρτισμένος,μεταδοτικός. Ο σεβασμός και η αγάπη μας γέμιζαν τις αίθουσες. Διαβάζαμε σα τρελοί να είμαστε άξιοι μαθητές του.... Τα χρόνια πέρασαν. Κανείς μας δεν τον ξέχασε. Και σήμερα με περηφάνια που μπορώ να πω" ήμουν και εγώ μαθήτρια του" διάβασα : Γιώργος Δασιος από σήμερα
Αντεπιστελλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Μετά από πολύχρονη υπηρεσία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μακρά διδασκαλία σε φημισμένα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, την προεδρία της Επιτροπής Πανελληνίων Εξετάσεων ήρθε η ώρα της Ακαδημίας Αθηνών.
Μεθοδικά και συστηματικά ανεβαίνει ένα ένα τα σκαλιά του Ακαδημαϊκού Πανθέου και μας κάνει όλους πολύ υπερήφανους.
Πάντα άξιος!!!!!!! Και γρήγορα να τον χαρούμε και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών".
Έγραψε η γνωστή Πατρινή Πάκυ Καραλή.