Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ελέγχου στο περιφερειακό υποκατάστημα Αχαΐας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και τη διαπίστωση κατάχρησης/υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού, ύψους 101.000 ευρώ, με αποτέλεσμα υπάλληλος του υποκαταστήματος να τεθεί σε δυνητική αργία, ανακοίνωσε η διοίκηση του φορέα.
Γνωστοποιώντας τα αποτελέσματα του ελέγχου υπόθεσης διαφθοράς στο περιφερειακό υποκατάστημα Αχαΐας του ΕΦΚΑ, στην Πάτρα, η διοίκηση του φορέα διευκρίνισε ότι, σε αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες ενέργειες για την αναζήτηση των παραβατικών ενεργειών και άλλων υπαλλήλων για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς και για την απόδοση των ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.
Στο πλαίσιο της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης, βρίσκεται σε εξέλιξη γενικευμένος έλεγχος στο υποκατάστημα της Πάτρας, που περιλαμβάνει όλες τις δράσεις που έλαβαν χώρα σε καθέναν τομέα του ξεχωριστά.
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ οφείλει να ευχαριστήσει την Ελληνική Αστυνομία και, συγκεκριμένα, τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, για την ουσιαστική συνδρομή της στην από κοινού ολοκλήρωση του ελέγχου της συγκεκριμένης υπόθεσης. Παράλληλα, τονίζει ότι έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους και, ήδη, διενεργείται εσωτερικός έλεγχος και σε άλλο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Περιφέρεια, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για κρούσματα διαφθοράς.
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, από την έναρξη λειτουργίας του φορέα και την ανάληψη των καθηκόντων της, έχει διακηρύξει «προς κάθε κατεύθυνση τη θέση αρχής της για την πλήρη διαφάνεια και τη νομιμότητα στη λειτουργία του φορέα και τη διαχείριση των υποθέσεών του, στο πλαίσιο, βεβαίως και της σχετικής κατεύθυνσης του εποπτεύοντος υπουργείου και, προς αυτήν την πορεία, θα συνεχίσει να κινείται αταλάντευτα, στέλνοντας, παράλληλα, το μήνυμα της μηδενικής ανοχής σε σχέση με τη διαφθορά».
Το ιστορικό της υπόθεσης
Περί τα μέσα Μαίου κατέφθασαν επιθεωρητές και κλικάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας που άρχισαν να ερευνούν την περίπτωση υπεξαίρεσης στις κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η σύλληψη της υπαλλήλου, έγινε όταν συνάδελφοι της αντελήφθησαν πως "πέταξε" στην τουαλέτα έγγραφα που αφορούσαν στην έρευνα.
Ερευνήθηκαν περιπτώσεις στις οποίες έμεσα ή άμεσα εμπλεκόμενοι φέρεται να πλαστογραφούσαν βεβαιώσεις ασφαλισμένων γυναικών που επέστρεφαν στην εργασία τους μετά από διάστημα εγκυμοσύνης.
Και ενώ οι δικαιούχοι εισέπρατταν τα ποσά που δικαιούνταν, στη συνέχεια κάποιοι φέρεται να επενέβαιναν στις ίδιες βεβαιώσεις και πλαστογραφώντας στοιχεία εισέπρατταν για δεύυερη φορά τα επιδόματα.
Αν και όπως προαναφέρθηκε η υπόθεση ερευνάται σε βάθος δεκαετίας, πληροφορίες του tempo24 αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί ύποπτα παραστατικά με πολύ πρόσφατες ημερομηνίες.
Πρόσωπο που έχει πρόσβαση στην έρευνα, ανέφερε στο tempo24.gr εξετάζεται εμπλοκή άγνωστου αριθμού ατόμων οι οποίοι από τις πλαστές βεβαιώσεις εισέπρατταν κατά μέσο όρο επιδόματα της τάξεως των 300 με 400 ευρώ.