Δεν είναι σαφές πότε θα επαναλειτουργήσει το ορυχείο Αμυνταίου στην Φλώρινα, όπως και οι δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που τροφοδοτούνται από αυτό, μετά την μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, που είχε σαν αποτέλεσμα να αποκολληθούν τεράστιες μάζες χώματος, και να μετακινηθούν σε απόσταση τουλάχιστον 40 μέτρων.
Από την αποκόλληση των μαζών καταπλακώθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς, τρεις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς, ενώ κινδυνεύει με καταστροφή και ο τέταρτος εκσκαφέας καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε σε πλήρη εξέλιξη. Σαν αποτέλεσμα, η λειτουργία του ορυχείου καθίσταται για καιρό αδύνατη.
Στην ΔΕΗ βρίσκονται σε φάση αποτίμησης της ζημιάς, η ΓΕΝΟΠ αφήνει εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά της αρχαιολογικής υπηρεσίας, αποδίδοντας ευθύνες στον τρόπο διενέργειας των ανασκαφών, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι η τροφοδοσία της χώρας το καλοκαίρι θα πρέπει να καλυφθεί δίχως τις δύο συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ, ισχύος 600 μεγαβάτ.
Το γεωολογικό φαινόμενο είχε εντοπιστεί εδώ και ημέρες, γι αυτό και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, η λειτουργία του ορυχείου είχε ήδη διακοπεί από τις 3 Ιουνίου. Το πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, είναι ότι οι κατολισθήσεις ήταν "πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς".
Προς το παρόν, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει το ύψος της ζημιάς, όπως και πότε θα επαναλειτουργήσει το ορυχείο, και άρα πότε θα ξαπάρουν μπροστά οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απώλεια κατά την καλοκαιρινή περίοδο των 600 μεγαβάτ του σταθμού, θα πρέπει προφανώς να καλυφθεί με ακριβές εισαγωγές ρεύματος από τις γειτονικές χώρες.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός "η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων".
Το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών έχει επηρεάσει ακόμη και το χωριό Ανάργυροι που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περίμετρο του ορυχείου.
Πηγή: liberal.gr