Εμμανουέλ Μακρόν: «Η χειραψία μου με τον Τραμπ δεν ήταν αθώα»

τι λεει σε συνεντευξη του ο γαλλος προεδρος

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη συνέντευξη στο “JDD”, αυτή η χειραψία δείχνει «ότι δεν θα κάνουμε μικρές υποχωρήσεις, έστω και συμβολικές».

 

Μια χειραψία που αναλύθηκε και σχολιάστηκε εξονυχιστικά. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν επανέρχεται στη χειραψία που αντάλλαξε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον Ντόναλντ Τραμπ, μια χειρονομία «όχι αθώα», στη συνέντευξη που έδωσε στη Journal du Dimanche, στις 28 Μαΐου.

 

«Η χειραψία μαζί του, δεν είναι αθώα, δεν είναι το άλφα και το ωμέγα μιας πολιτικής αλλά μια στιγμή αλήθειας».

«Πρέπει να δείξουμε ότι δεν θα κάνουμε μικρές παραχωρήσεις, ακόμα και συμβολικές, αλλά χωρίς να χρειάζεται να το υπερ-προβάλλουμε στα μέσα ενημέρωσης» διευκρινίζει ο Εμμανουέλ Μακρόν.

«Δεν αφήνω τίποτα να περάσει έτσι»

Ο γάλλος πρόεδρος και ο αμερικανός ομόλογος του αντάλλαξαν μια ασυνήθιστη και μακρά χειραψία, η οποία ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια στιγμή ανδροπρεπούς διπλωματίας. Ο Τραμπ είναι γνωστός για το γεγονός ότι κουνά το μπράτσο των επισκεπτών του όταν τους χαιρετά. Μπροστά στην κάμερα, πριν το γεύμα εργασίας στην αμερικανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, ο Μακρόν αντιστάθηκε για πέντε δευτερόλεπτα στον ομόλογο του, με δόντια σφικτά και βλέμμα διεισδυτικό.

 

«Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος ή ο Ρώσος πρόεδρος είναι σε μια λογική σχέσης δυνάμεων, αυτό δεν με ενοχλεί. Δεν πιστεύω στην διπλωματία των αλληλοκατηγοριών αλλά στους διμερείς διαλόγους, δεν αφήνω τίποτα να περάσει, έτσι γίνεται κανείς σεβαστός», διαβεβαιώνει ο αρχηγός Κράτους.

«Ειλικρινείς και άμεσες» συζητήσεις

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναφέρεται επίσης στη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, Ρεσίπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο μίλησε για τον Ματίας Ντεπαρντόν, ένα γάλλο φωτο-δημοσιογράφο που κρατείται στη χώρα. «Η συζήτηση ήταν ειλικρινής, άμεση και ανδροπρεπής. Το αποτέλεσμα, είναι ότι σήμερα το πρωί, αποκτήσαμε πρόσβαση του προξενείου στον Ντεπαρντόν, επιβεβαιώνει, υποστηρίζοντας ως μέθοδο: «τον συνεχή ορισμό νέων συναντήσεων ώστε τα πράγματα να παρουσιάσουν πρόοδο».

Η σταθερή στάση είναι το πιστεύω του. Με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαδιμήρ Πούτιν, απαιτεί κυρίως έναν «απαιτητικό» διάλογο: θα του αναφέρω όλα τα προβλήματα».

 

Πηγή: Ιστότοπος lemonade.fr, 28/5/2017

Μετάφραση: Κατερίνα Παναγιωτοπούλου

 

Διαβάστε επίσης