Πάτρα: Χωρίς πυρασφάλεια σχολεία - Κατατέθηκαν μηνύσεις από την Πυροσβεστική

Κίνδυνος και για σεισμό

Μηνύσεις σε τρία σχολεία της Πάτρας έκανε η Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς δεν είχαν πυρασφάλεια, σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόσμος της Πάτρας". Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφού σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα σχολεία της πόλης δεν έχουν πυρασφάλεια. Και είναι ζήτημα χρόνου το πότε κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα κληθούν να κάνουν αυτοψία και σε αυτά και φυσικά θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Τα σχολεία στα οποία έχει γίνει μήνυση είναι το 15ο Γυμνάσιο, το Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο. Μάλιστα στα δύο τελευταία φοιτούν άτομα με ειδικές ανάγκες, γεγονός που καθιστά το ζήτημα ακόμη πιο επικίνδυνο ακόμη και για την ζωή των μαθητών.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως τα περισσότερα σχολεία της Πάτρας εκτός από την έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας δεν έχουν και δελτίο προσεισμικού ελέγχου, νόμιμο, και κατατεθειμένο στον ΟΑΣΠ.

Το θέμα έχει φθάσει και στον Δήμο της Πάτρας ο οποίος θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Ωστόσο όλοι εκτιμούν ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει πολύ καλά την δουλειά της.

Τι προβλέπεται για την Πυρασφάλεια των σχολείων

Βασικοί τομείς της πυρασφάλειας στο σχολικό κτίριο είναι:

Η πρόληψη δημιουργίας πυρκαγιάς.

Η λήψη μέτρων για την έγκαιρη και ασφαλή απομάκρυνση μαθητών και δασκάλων.

Η άμεση έναρξη της προσπάθειας κατάσβεσης από τα άτομα που είναι παρόντα στον χώρο που εκδηλώθηκε η φωτιά.

Η έγκαιρη ειδοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Οι δραστηριότητες που θα μπορέσουν να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ένα σχολείο είναι πολλές:

Πειράματα που γίνονται στο πλαίσιο εργαστηριακών μαθημάτων.

Το κάπνισμα όταν δεν σβήνεται προσεκτικά το τσιγάρο.

Η χρήση ηλεκτρικών μέσων που δεν έχουν συντηρηθεί αλλά και έχουν φθορές.

Βραχυκυκλώματα.

Εκρήξεις φιαλών – αερίων.

Κακή επιτήρηση επί ανάγκης επισκευών.

Σκόπιμη ενέργεια.

Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται το κάπνισμα σε αίθουσες όπου υπάρχουν εύφλεκτα υλικά. Το κάπνισμα δε πρέπει να επιτρέπεται ούτε στους μαθητές, ούτε στους καθηγητές. Είναι μια ουσιαστική απαγόρευση που έχει την προστασία, την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών στους χώρους του σχολείου.

Στη πυροπροστασία σχολείων προβλέπονται:

Φωτισμός ασφαλείας και σήμανση οδεύσεων.

Χειροκίνητο σύστημα συναγερμών.

Αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης.

Φορητοί πυροσβεστήρες.

Επίσης απαραίτητα πρέπει να είναι:

Αυτόματο σύστημα κατάσβεσης σε επικίνδυνα σημεία.

Ενδιάμεσες πόρτες καθυστέρησης πυρκαγιάς.

Θα πρέπει σ΄ αυτό το σημείο να τονισθεί η σημασία της σωστής συντήρησης των συστημάτων και της γνώσης της αξίας τους, ώστε να γίνεται σωστά η χρήση τους.

Στα σχολεία είναι σημαντικό να τηρούνται με ακρίβεια ορισμένα βασικά μέτρα πυρασφάλειας όπως:

Ύπαρξη ικανού αριθμού πυροσβεστήρων που συντηρούνται και το διδακτικό προσωπικό γνωρίζει τη χρήση τους.

Καθορισμός και σήμανση ασφαλούς οδού διαφυγής.

Το τηλέφωνο της πυροσβεστικής υπηρεσίας να υπάρχει, μαζί με άλλα τηλέφωνα ανάγκης, σε εμφανές σημείο σε κάθε τηλεφωνική συσκευή του σχολείου και σε κάθε πυροσβεστήρα.

Αποφυγή, όσο γίνεται, εύφλεκτων υλικών και αντικατάσταση με πιο ασφαλή, όποτε είναι δυνατόν.

Δεν θα πρέπει να υπάρχουν έκθετες φιάλες αερίου (ιδιαίτερη προσοχή στο κυλικείο).

Ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των κανόνων πυρασφάλειας χρειάζεται στα «λυόμενα» σχολεία γιατί εκεί ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος (υπάρχουν ακόμα σαν λύση ανάγκης).

Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα εισόδου αυτοκινήτου της πυροσβεστικής.

Ιδιαίτερα μέτρα σε χώρους με εύφλεκτα υλικά.

Έχουν γίνει έλεγχοι για αντισεισμική προστασία;

Δεν είναι η πρώτη φορά που σεισμολόγοι θέτουν ζήτημα ανυπαρξίας ελέγχων για σεισμούς σε σχολεία. Ο καθηγητής Ακης Τσελέντης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί θέτει το ζήτημα.

Πρόσφατα είχε δηλώσει: «Το γεγονός ότι έχει περάσει αρκετός καιρός χωρίς να βιώσουμε κάποιον ισχυρό σεισμό, με εξαίρεση την ακολουθία της Κεφαλονιάς, σημαίνει ότι έχουμε συσσώρευση ενέργειας, κάποια ρήγματα είναι ήδη φορτωμένα  και αργά ή γρήγορα θα εκτονωθούν.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν ρήγματα τα οποία φορτώνουν. Τα γνωρίζουμε. Είναι ήδη στα όριά τους. Και κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική, έντονη δράση σε ένα ή περισσότερα από αυτά. Κρούω τον κώδωνα ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα».

Ακόμη, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού διευκρίνισε ότι «δεν μιλάω για βραχείας διάρκειας πρόβλεψη. Λέω ότι στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, το σεισμοτεκτονικό καθεστώς φορτώνει συνέχεια, επειδή είναι σε ένα καθεστώς συμπίεσης μεταξύ Αφρικής, Ευρασίας και ανατολικά από την Τουρκία, άρα κάποια ρήγματα αναγκαστικά έχουν τρομακτικές τάσεις. Κάποια στιγμή αυτά τα ρήγματα θα πρέπει να διαρρηχθούν. ∆εν μιλάω για εβδομάδα ή μήνα.

Μπορεί να μιλάμε για έναν χρόνο, για δύο χρόνια. Αλλά αν μπορεί να έχω ένα γεγονός σε ένα ή δύο χρόνια, και μάλιστα μεγάλο, δεν πρέπει από τώρα να είμαι έτοιμος;». Ο Α. Τσελέντης ανέφερε ότι το Ινστιτούτο, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, ενώ ζήτησε να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος δημόσιων κτιρίων και σχολείων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ από το 2001 που ξεκίνησε ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων της χώρας μέχρι τις 20-5-2016 είχαν  ελεγχθεί 14.955 κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα σε σύνολο 80.000.

«∆υστυχώς, ο οπτικός αυτός πρωτοβάθμιος έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί και με το ρυθμό που διεξάγεται θα χρειαστούν πάνω απο 100 χρόνια για να ελεγχθούν όλα», ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ