Επαφές για το χρέος ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας

σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες

Τις πρώτες επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους αναμένεται να έχει σήμερα και αύριο ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, μετά από το αποτυχημένο Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου δεν υπήρξε λευκός καπνός για το θέμα του χρέους.  

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στο περιθώριο της συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, να συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ παράλληλα θα έχει και την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Ντοναλτ Τράμπ. Εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για το χρέος καθώς οι μέρες που απομένουν είναι ελάχιστες και οι λύσεις που προτείνονται ιδιαίτερα προβληματικές έως κακές. Εχθές πάντως κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Ένωση Βιομηχάνων στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά μέσα από την ομιλία του εξέφρασε τον προβληματισμό του για το εάν το ΔΝΤ συνεχίζει να διατηρεί την πάγια θέση του που είναι το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους.  

Παράλληλα, αίσθηση έχει προκαλέσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος και η διφορούμενη αναφορά του πρωθυπουργού στο θέμα του χρέους καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποδεχθεί τελικά μια λύση που θα έχει την βάση της στην πρόταση του Β. Σόιμπλε και του Πολ Τόμσεν. «Η συμφωνία για το χρέος δεν επετεύχθη στο eurogroup επειδή ορισμένες πλευρές προώθησαν μία θολή λύση, που θα μετέθετε τις αποφάσεις και δεν θα έθετε τέλος στην αβεβαιότητα όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ το πρόγραμμα στήριξης» επισήμανε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Παραδέχτηκε δε ότι η πρόταση του κ. Σόιμπλε εμπεριείχε σχέδιο για το χρέος, που «δεν θα ήταν αρκετό» και πρόσθεσε με έμφαση ότι έχει έλθει η ώρα να γίνουν θυσίες από την πλευρά της Γερμανίας και του Ταμείου. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους κύκλους του κόμματος αλλά και αγωνία στην Κοινοβουλευτική ομάδα. 

Πηγή: parapolitika.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ