«Απόβαση» του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό τον Πατραϊκό και το Ιόνιο

ενισχύει τις ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Θέμα ημερών είναι η «απόβαση» του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό το Ιόνιο και το υποθαλάσσιο οικόπεδο 2, που έχει παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και στη γαλλική Total. Σήμερα Παρασκευή  19 Mαΐου, στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής, απ’ την οποία προέρχεται ο επικεφαλής του State Department Ρεξ Τίλερσον, καταφθάνουν στην Αθήνα για να υπογράψουν με τα ΕΛΠΕ και την Total –στελέχη της οποίας θα βρίσκονται επίσης στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο– συμφωνία συμμετοχής στην παραχώρηση του Ιονίου.

Ο αμερικανικός κολοσσός με «όχημα» τα ΕΛΠΕ, έξι μόλις μήνες μετά την άφιξή του στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενισχύει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όπου έχει μεταφερθεί ο ανταγωνισμός της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Η έλευση της ExxonMobil ενισχύει τις ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω τη συζήτηση που έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες αλλά και να επιταχύνει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Το ενδιαφέρον της αμερικανικής πολυεθνικής δεν περιορίζεται στο Ιόνιο.

Οι πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ, αφορούν τη συμμετοχή της ExxonMobil και στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο (Πατραϊκός Κόλπος, οικόπεδο 2 και 1 στο Ιόνιο, οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στις χερσαίες περιοχές Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αρτας - Πρέβεζας), αλλά και σε νέες περιοχές.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ